• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JOHNY115MBTI - osobnostní test navržený pro identifikaci osobnosti
    RIMAN0
    RIMAN0 --- ---
    hahá, dobyvatel :D ale popisek vcelku odpovídá ;)

HITOMI
    HITOMI --- ---
    Zase jsem se upsala dablu a rozhodla jsem se na jeden predmet vypracovat urcity rozbor teto typologie osobnosti. Ukazuje se totiz, ze vetsina z podobnych typologii je spise zamerena na muze a v tomto pripade se mi zda, ze funguje vcelku dobre pro obe pohlavi. Nemate nekdo z vas tipy na nejakou zajimavou odbornou literaturu ci clanky, ktere toto nejakym zpusobem rozebiraji? Byla bych za ne vdecna :))
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    HITOMI: jj, rozhodně, nesměly by být tvoje
    GHOST
    GHOST --- ---
    HITOMI: pro sadisty doporučuji stickk.com :-)
    HITOMI
    HITOMI --- ---
    GHOST: kez bych dokazala sama sebe obelhavat drivejsimi deadliny :)) ty by musely prijit z vnejsku :)
    GHOST
    GHOST --- ---
    Zrovna s tou prokrastinací si říkám, jestli je úplně dobrý to házet na MBTI. Sice to něco do sebe má (vliv je tam patrný), na druhou stranu každý člověk má (až na nějaké extrémní případy) v sobě všechny složky (EISNTFJP), takže jde spíš o určitou reaktivitu (sám rád odkládám nepříjemnosti, nebo se rád vezu s tím, na co mám zrovna náladu), kterou je nejlepší odstranit nějakou formou kvalitního time managementu (osobně mám nejradši od FranklinCovey) a opravdu se soustředit na integritu (dodržování daných závazků). Pro extrémní případy doporučuju dát si svůj osobní deadline dlouho před skutečným :-)
    DIVA
    DIVA --- ---
    HITOMI: tak mi naposled vyšlo P snad 95% a taky perfektní match. závazná rozhodnutí jednoduše nedělám, a to ani v podružnostech .)
    HITOMI
    HITOMI --- ---
    ELIZHANNAH: tak to musim potvrdit :))
    u me je nejhorsi ono "P", kdy mi dela fakt problem odevzdavat jakekoliv prace vcas. Momentalne dokoncuji bakalarku a porad premyslim, jak co nejlip dopsat jednu cast...takze s tim nakonec samozrejme vubec nehnu a pomalu mi hori za zadkem. A uz vidim, jak mi to vedouci vrati na prepsani :))
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    Tak jsem zjistila, že sklony k prokrastinaci mají asi všechny osobnostní typy, ale asi každý za jiných podmínek. Dřív jsem si myslela, že se to týká výhradně xxxP. Čakrt (ˇMichal Čakrt: "Typologie osobnosti. Přátelé, milenci, manželé, dospělí a děti") mě vyvedl z omylu - "Každý typ má tendenci odkládat to, co není blízké jeho naturelu." Takže s čím jednotlivé typy otálejí:

E - záležitosti, které potřebují rozvažování a klidné soustředěné úsilí
    I - to, v čem je obsažena interakce s jinými, nejspíš úplně neznámými lidmi
    S - pohledy do budoucnosti a formulování koncepcí a vizí
    N - "přízemnosti" současné situace, podružné detaily
    T - citlivůstky, foukání na něčí "bebíčka" a zvažování, zda někomu právě "nešlapou na kuří oko"
    F - problémy a napětí, kritika, negativní hodnocení a špatné zprávy
    J - odpočinek a relaxace, zkrátka vše, co by je mohlo odvést od právě vykonávané práce a jednou rozhodnutého plánu
    P - plánování a závazná rozhodnutí

Rozesmálo mě u introvertů: "Trvá jim déle, než opětují telefonát, častěji než jiní využijí příležitosti nezúčastnit se nějaké schůzky či vynechat nějaké setkání a umějí si leckdy velmi vynalézavě zdůvodnit, proč jejich přítomnost nebyla nutná." - ano, to jsem celá já :))

GREGI
    GREGI --- ---
    Tak kokam ze tam mam v zavorcce I ale plachy skladatel opravdu nejsem:))
    GREGI
    GREGI --- ---
    sem ESFP :) ani me to neprekvapilo staci si precist muj horoskop co mam v osobnim:) (na horoskopy fakt neverim ale tenhle fakt sedi nechapu to a ten test mi to ted potvrdil)
    GHOST
    GHOST --- ---
    _BENNY: Diky. To mi hodne dava smysl a uz zacinam chapat, proc mam jako to rozstrelene ENTP nekdy obtiz popsat situaci Sku. Nejhorsi veta, jakou muzu slyset, je: "O co, ze to nevymyslis?" :-)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    GHOST: Nko potrebuje mit koncept, potrebuje chapat vec jak zapada do celku. Sko naopak nezajima vec jako celek, potrebuje vec pochopit krok po kroku. Nko ma zpravidla bujnou fantazii, Sko obvykle premysli rukama.

co se tyce toho co je obvykle a neobvykle, mit vice S nez vice N se asi ukazalo byt vice vyhovujici soucasnemu prostredi ve kterem se vetsinovy clovek pohybuje :-) podobne tak s pravakama a levakama, hetero a homo apod. S se mnozi lepe, stejne jako se lepe mnozi pravaci a heteraci.
    GHOST
    GHOST --- ---
    JOHNY115: Neni nejaka studie, proc jsou Nka neobvykla a neda se na nejakym prikladu ukazat rozdil v reseni situace u N a S? Nejak se mi nedari si to v hlave predstavit.
    DIVA
    DIVA --- ---
    JOHNY115: podnětná odbočka! .) ňáké linky? k té biochemii mbti?
    FRAKTALEK
    FRAKTALEK --- ---
    NENUPHAR: ja se chovam velmi podobne jen tu praci mam klasickou introvertni, aspon zatim, naopak bych casto uvital aspon praci v ramci tymu, vetsinou ted delam temer sam, kolegy potkam jen obcas a taky to neni uplne ono, ale byt s lidmi v kontaktu porad by me urcite vycerpavalo vic
    JOHNY115
    JOHNY115 --- ---
    DIVA: jo jenze predskolni dite atd. tam jeste nejsou v obehu vsechny zakladni funkce, to ze to neni tak jednoduchy neznamena ze to nefunguje ... naopak prave to ze se to meni, a jakym zpusobem se to meni je potvrzeni toho ze to funguje ... muj bracha kterej je dnes ve veku 25 tissi samotarstejsi clovek taky byl jako maly dite velmi upovidanej a vzdy zpival pisnicky navstevam apod. chtel na sebe nejak upozornit ... ale jakmile mu k druhe fci "extraverted thinking" nastoupila era "introverted feeling" tak se zmenil k nepoznani, stal se najednou v podstate silnym introvertem ... v konecne fazi se od toho nakonec trochu otrkal ziskanim "extraverted intuiton" ... coz je taky doba kdy sem si s nim zacal jako bracha rozumet prestoze ISTJ a INFP zni docela nekompatibilne (u INFP je "extraverted intuiton" fce druha a zasadni)

ono aby nebyla mylka, ja sem nemyslel zadny ponejprv, zadnou fixni tabulku jses toto a toto ... ono ani nejde se narodit a hned dite mit vsechny osobnostni charakteristiky ... samozrejme jde o jakousi cestu vyvyinu ... a MBTI jakoby pokryva tendence te cesty .. a jsou to jen ty tendence, ktery jsou niterne nejak v cloveku ... a samorejme jak se ta osobonost zeslozituje a primichavaj se do toho ruzny novy funkce, nahledy atd. tak to v urcitych obdobich z pohledu tech jednoduchych 4 rovin muze zdat ze prehodi kolej

mimoto ... rozstreleni ENTP sou kapitola sama pro sebe :D ono obecne, cim mene obvyklejsi typy ... tj. Nka ... tak tam je to vse o neco divocejsi ... co se tyce vubec zarazeni do typu a prave i zmen ... proto nekteri se jiz pokusili nektery ty procentovy typy rozdelit na dalsich 16subtypu podle poradi vyhranenosti te kazde roviny, jak je to odpovidajici tezko rict :D teoreticky by to melo jit delit dal snad nekonecne, prakticky uz je to tak jemny a vyzadovalo by to tak presny zmereni typu ze to je zatim jen sranda ... me osobne by spis zajimala varianta jak zmerit prave MBTI biologicky .. jakoze uz jsou studie ktery tohle v malym meritku uspesne vyzkouseli podle aktivity mozku pri siroke skale ruznych cinnosti a druhu mysleni ... a taky si myslim ze je s jednotlivyma typama zrejme i nejaka provazanost s hormonalnima hladinama ... aspon za sebe muzu rict ze spousta charakteristik infp souvisi s vyssi/nizsi hladinou toho a toho hormonu ... a z toho pak treba prave vychazi i ruzny zdravotni inklinace k nejakym problemum ktery infp sdili jako skupina, coz tedy neni jen o jejich chovani a pristupu peci o svoje telo a zivotni styl, ale vlastne i o tech hladinach, ktery pri vyssim/nizsim stavu tvori samy o sobe biologicky nejakou tu fyzickou tendeci ... ale to uz sem trochu odbocil :D
    FRAKTALEK
    FRAKTALEK --- ---
    NENUPHAR: treba ja mam s temi testy stejny problem jako ty, zatim jsem na zadny lepsi nenarazil (a taky se pohybuju nekde kolem INFJ)
    GHOST
    GHOST --- ---
    DIVA: Myslím, že identita je právě to, co spojuje tato neslučitelná stádia :-)
    DIVA
    DIVA --- ---
    JOHNY115: tak ti nevím, moc mi to nesedí. lidi se mění v průběhu života. nemyslím že "ve skutečnosti" jsou takoví jací byli ponejprv .)

tvůj příklad se základkou a intro/extroverzí: já sem třeba byla hrozný raubíř. hlučná, drzá, hubero hororo. jako dítě předškolního věku přesně naopak. na střední vyhlášený flákač, na vš patolízal a šprt. ono nejde vytrhnout ňákou životní epizodu a postavit ji za pravzor celé identity. je to vývoj, který v tudle chvíli někam zatím dospěl
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam