• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JOHNY115MBTI - osobnostní test navržený pro identifikaci osobnosti
    BONDA
    BONDA --- ---
    Mám o něco jednodušší otázku - jestli jste tu někdo INFP, nechcete napsat, jak se s tím utkáváte? Zdá se, že máme ve víc směrech pech. Nejnižší průměrný výdělek, nejvíce svobodných (nesezdaných) lidí, sklony k fňukání a k existenciálním krizím... jak to zvládáte? (https://www.pinterest.com/mikkaelkarvalaj/infp/) Hledám inspiraci.
    SUNNYRAIN
    SUNNYRAIN --- ---
    ALBERTO: Tvoje zkušenosti zní zajímavě! Uměl bys podle písma a MBTI tipovat osudovou lásku? :) Vytipovat achilovku na obou stranách - jaká kombinace dvou lidí (když by to dávali, komunikovat spolu, vyjít spolu, přestože se provokují, tím, že jsou protikladní) se k sobě hodí? To, co je pro jednoho achilovka, a často tedy nepomůže "odhodlání na vlastní pěst" se pustit do fyzických aktivit, ale chce to žít, zažít, neustále zažívat inspiraci a vzor v tom, co vlastně pojem "fyzická aktivita" znamená doopravdy, v životě. Je to achilovka. Na tu je těžké jít racionálně, ze sebe. V tomhle mi dává smysl osudová láska, ta věčná inspirace!
    A zaujala mě možnost tipovat ještě přesněji s oporou i v grafologii, případně další indýcie...

ELIZHANNAH: To může být i kamarád. (Bez benefitů.) ;-) :)))

Vycházím z toho, že I se od I těžko naučí o extrovertním přístupu. Z knížky mohou dva I nastudovat, jak se to extrovertní projevování praktikuje, ale to je imitace. Je to jen ten projev, je to etika chování, nikoli etika charakteru. Je dost těžký, aby k reálné změně došlo zevnitř. Podle mě. Osvojit si S vnímání, když mám N vnímání, je obdobně těžké. Paradigma mě nutí vidět věci po svém. Vkročit do jiného paradigmatu je až nemožné, když "mám své důkazy, proč to nebude fungovat". Jenom vůle, jenom chtít, jenom se vzdělávat, mi nedostačuje. Protože mi chybí 30 let žití života jiným stylem! To jedna knížka nevytrhne... Aha efekt nenaskočí.

Zažít, na vlastní oči a kůži, být při tom, že funguje i ten protikladný přístup, zažít "polopatický návod", to vedení za ruku skrz situaci úplně z jiné strany... To je pro mě silnej zážitek. Psychika se zároveň brání "to přece nebude fungovat!" a zároveň instinkt napovídá: "tak to zkusme!?"

INTP má "Si" jako terciální, při určité zralosti ji už bude používat. Ale "Si" není "Se". Já si myslím, že k inspiraci tady nedochází, nemůže dojít. Sledovat život ESTP. "Zažít/ochutnat jeho život." (A takovýho kamaráda nepřizabít!)
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    SUNNYRAIN: na to je pozdě, už mám doma INTP :)
    ALBERTO: zajímavé. Pokusím se o tom něco vyhledat na internetu, početla bych si o tom ráda víc.
    ALBERTO
    ALBERTO --- ---
    ELIZHANNAH: předpokládám, že s Ti (spekulativní myšlení) nebudeš mít problémy - spíš půjde o to Se. Jde o pozornost věnovanou směrem k vlastnímu tělu a jeho zážitkům, integraci pudové roviny, libida - pomůže jakákoli práce s tělem, rozvíjení fyzických aktivit apod. Nejde říct tak snadno - já například kouknu na písmo a vidím v jaké kombinaci se tam funkce potkávají a co je třeba skutečně doladit v konkrétním případě. Nelze tak zobecňovat. Můj kamarád INFJ například má pudové potřeby na minimální úrovni, je velmi háklivý na fyzický prostor - intimitu kolem sebe - je tam jakoby jeho achillovka. ..
    SUNNYRAIN
    SUNNYRAIN --- ---
    ELIZHANNAH: Everybody's gotta learn sometime

Change your heart
    Look around you
    Change your heart
    It will astound you
    I need your lovin'
    Like the sunshine

Everybody's gotta learn sometime

Nechceš zkusit odkoukávat ESTP partnera?
    • hledají, jak získat od života to nejlepší; rádi improvizují; řeší problémy; soustředění na cíl
    • mají nejsilnější vliv na životy druhých lidí; umějí druhé dostat, kam chtějí
    • mohou snadno ostatní zranit, aniž by si to uvědomili; neví jak jejich řeč působí; jde jim o vyřešení úkolu, nikoliv o lidské pocity
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    ALBERTO: to rozvíjení terciální a inferiorní funkce by mě zajímalo... konkrétně já jako INFJ mám třetí introvertní myšlení a čtvrtou extrovertní smysly... jak tohle jde rozvíjet?

SUNNYRAIN
    SUNNYRAIN --- ---
    Moje zkušenost je v souladu s touhle hierarchií funkcí - tabulkou.
    Ale možná jsem otázku nejasně formuloval, pardon. Neptal jsem se na vztah. Na jakýkoli vztah. Ano, vztah je možný mezi jakýmikoli typy.

Možná jsem také mohl naznačit, že uvažuji spíše o inteligentních či zralých jedincích, kteří s rozvojem 3. funkce začali (z jakéhokoli důvodu) poměrně brzo (vzato statisticky) a ve vztahu jim už vlastně jde o zvědomňování 4. funkce. Tedy mluvím o vztahu, který oba dva již dokáží jak cítit, tak o něm přemýšlet, a o tomto všem spolu komunikovat. Vztah zaměřený na posilování osobních slabších (a z podstaty věci navždy slabších) funkcí. Díky inspiraci partnera. Tedy ne vztah, který se pro odlišnosti utápí v konfliktech, nebo jsou konflikty dokonce vytěsněny mimo komunikaci. Uvažuji o vyzrálém vztahu, progresivním vztahu, kde již lze u obou hovořit o duchovním rozvoji. Ne o vztahové negramotnosti.

Moje otázka ale nemířila na "vztah", na obyčejný partnerský vztah.
    Mířila na onu "chemii" - nebo dokonce mnohem víc, než chemii. Na tu maximální možnou přitažlivost mezi mužem a ženou! Vztah, ve kterém se stokrát denně projevuje synchronicita. Soulad, který ani nelze nazvat souladem, protože to není jen stejný vkus, stejné nápady, stejné směřování. Je to hlubší. Pouhým vymýšlením nebo prociťováním by nikdy nebylo možné se dostat až k takovému souladu, přichází to "odněkud".

Moje teorie je, že všechny 4 funkce by se měly shodovat ve smyslu i/e, stejná orientace dovnitř či ven. Např. když jeden používá funkci Fi, i partner by měl tedy používat funkci Fi, a nikoli Fe. To je ten soulad. Stejné proplouvání životem. Používání stejných funkcí - stejným způsobem JAK žít život. (Mluvím o konečné vizi celistvosti člověka, které jednou dosáhne, všechny 4 funkce kontemplované, nebo přinejmenším všechny 3 funkce zvědomělé, inferiorní funkce má asi význam i jako nevědomá složka psychiky.)

No a aby mohlo jít o maximální přitažlivost, tu největší gravitaci lásky, co může existovat, pořadí funkcí bude přesně opačné. Naruby.
    Tento typ vztahu bývá označován jako "konflikt", všechna písmena I/E - N/S - F/T - P/J jsou naruby.

(Součástí mé teorie o fungujícím vztahu, kde se děje synchronicita, je aby rozhodovací funkce byla až sekundární, pozorovací funkce jako primární. Dost drsné tvrzení, protože by ze zážitku vyřazovalo typy ExxJ a IxxP.)

Moje teorie na synchronicitu a soulmate. Máte jinou?
    ALBERTO
    ALBERTO --- ---
    Pro úplně bazální pochopení, jak jednotlivé skupiny přistupují ke vztahům je třeba vědět aspoň toto:

SJ - chtějí bezpečí a jistotu a vybírají si toho druhého prakticky a do budoucna a vzhledem k rodině (byl by to dobrý tatínek, maminka?) , dodržují rituály, konvence, námluvy, data, výročí a běda pokud ten druhý ne! seznamují se pozvolna a krok po kroku, chtějí to mít pod kontrolou. nejčastěji se paktují se SJ nebo SP
    SP - seznamují se rychle a snadno a reagují přes první signální (je sexy, není sexy?), prostě jim jde o chemii a jiskru. paktují se s kýmkoli.
    NT - chtějí společné intelektuální zájmy a inteligentního partnera. ženy z této skupiny potřebují partnera ještě o něco inteligentnějšího a vzdělanějšího, jinak by jím pohrdali.
    NF - hledají spřízněnou duši, souznění, soulmate. romantici. pokud je ovane druhý inspirací a blízkostí, mohou se seznámit velmi rychle; jindy naopak potřebují velmi dlouhou dobu (hlavně INFJ), než se někomu otevřou. s dalším NF mohou nejlépe vrnět dušičkami, ale pak je otázka, kdo bude platit složenky.

Vtip je v tom, že ať jste jakýkoli typ, jde hlavně o to rozvinout časem třetí a čtvrtou funkci, pak můžete chodit s kýmkoliv, protože vás nikdo nesestřelí na vašich slabinách. Nejde o to, jaký typ s kterým (jde všechno), ale jak u sebe rozvíjet-integrovat-zvědomovat postupně procesy, které probíhají na úrovni 1,2,3,4. Jakýkoli vztah pro to představuje učebnicové pole.
    ALBERTO
    ALBERTO --- ---
    V podstatě spolu mohou mít vztah libovolné MBTI typy. Avšak pro analýzu interakce je lepší použít tuto tabulku. Podívat se, které funkce mají společné, které si doplňují, které mají prohozené apod. Ukazuje to, v čem mají společný pohled na věc, v čem odlišný. Kde má kdo slabinu (poslední funkce) - a jak se k té slabině vztahuje ten druhý. Rozebíral jsem takle spoustu párů - a žasli, jak moc to vypovídá o jejich vzájemném (ne)porozumění. Více o přesném popisu 8mi funkcí zde: http://ografologii.blogspot.cz/2013/03/8-kognitivnich-stylu-mbti.html

SUNNYRAIN
    SUNNYRAIN --- ---
    Víte někdo, jak je to s MBTI a osudovou láskou? Fatální láska, duchovní láska, soulmate, spřízněnost, synchronicita...
    Četl jste někdo o tomto článek? Nebo jste zažili soulmate na vlastní kůži? A podělíte se o MBTI?

Čtu tady o "fajn" vztazích, o pohodlných vztazích, o tom, jak jeden typ vztahu je výhodný (příjemný) v tomto a jiný typ vztahu výhodný v tamtom... Jako já mám taky rád pohodlí. Jenže...
    Osudová láska funguje trochu jinak, není snadná, není pohodlná. (Jak se to vezme.) Ale ten pocit spřízněnosti se s ničím ostatním na planetě nedá srovnávat. Jak věci do sebe zacvaknou, zapadnou. Hned. A naplno. A po letech to funguje stále stejně perfektně a "nevysvětlitelně".
    Když jsem četl Jungovské kognitivní funkce a jejich hierarchii podle MBTI, docela ve mně hrklo. Protože "vysvětlitelně". A když jsem si udělal test, teda vlastně dva testy... docela jsem zíral!

Rád bych to ale s někým diskutoval...
    BONDA
    BONDA --- ---
    KAI: Ještě mě pak napadlo, že předmět snů snílka INFP bude asi nejčastěji typ ENFP (extrovertní idealista, prožívač). Aspoň já to tak mám, nevím, jestli to někdo potvrdí. A nevím, jak by to v reálu fungovalo.
    KAI
    KAI --- ---
    BONDA: tak intelektualni porozumeni a vecne debatovani o abstraktnich tematech mame spolecne :) mimone u nas zastava INTJ a bohemove jsme oba :D diky!
    ALBERTO
    ALBERTO --- ---
    Martínka: socionics.com
    BONDA
    BONDA --- ---
    FRONEMA: Když člověk dobře zná toho druhého (nebo sebe), dá se to myslím docela lehce určit i bez testu. Aspoň pokud jde o vyhraněnější typ.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    odkaz v zahlavi http://mbti.skeletus.com/ nefunguje, nemate nejaky jiny vyzkouseny test cesky?
    BONDA
    BONDA --- ---
    BONDA: Ale obávám se, že slabina INFP, aspoň dokud trochu nedospěje (a dospěje někdy?) je, že není nikdy úplně spokojený a pořád sní o nějakém vzdáleném ideálu. :) I ve vztazích.
    BONDA
    BONDA --- ---
    KAI: My máme hodně blízko: INFP (rozháraný snílek) + INTJ (vědec). Jde to dobře. Racionalita vědce je dobrý ustalovač výbuchů emocí a světlo nad hlubinami "bezvýchodných" situací, v kterých se subjektivně INFP ocitá. Jeden plánovač (J) zaručuje, že se situace páru úplně nevymkne z ruky a nenastanou nepředložené průšvihy v důsledku přílišného bohémství, bordelářství, snílkovství a mimoňství. Jako dva IN si intelektuálně rozumíme a můžeme debatovat o abstraktních věcech. Jako dva I jsme vztahově stabilní. A vědce dětská fantazie přece jen i trochu osvěží.

Problém je, když se INFP cítí příliš kontrolovaný nebo omezovaný v rozletu, ale na to se dá dát pozor.

Dobře je to popsáno tu: http://personalitycafe.com/infp-forum-idealists/15389-best-romantic-match-infp.html
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    ahojte. niekedy som videla vzťahové MBTI, ale nebolo to zamerané na jednotlivé typy. boli tam formy vzťahu, ktoré můžu nastať, harmónia, konflikt atd... nepamatáte si na niečo také?
    KAI
    KAI --- ---
    je tu nekdo dalsi v INTJ+ENFP vztahu? jak to jde? :]

The 'Ideal Match'?: ENFP/INTJ
    http://personalitycafe.com/intj-articles/10860-ideal-match-enfp-intj.html
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam