BONDA: ke komiksu: to je asi vec nazoru, myslim ze hodne uspesnych lidi by nesouhlasilo ... byt nejlepsi na svete urcite vyzaduje oboje, talent i touhu ... touha je ale ta dulezitejsi cast a do nejakych top 10-1% dostane cloveka s prehledem ... historie je naopak plna prikladu kdy lide ne jen ze nemeli vlohy, ale meli i tezky handikap oproti prumernemu cloveku a i tak to dotahli daleko ...
1) jak Terry Fox mohl ubehnout 5373 km za 143 dnu s rakovinou kosti, amputovanou nohou a ve srovnani s dneskem hodne mizernou protezou na nejaky pohyb
2) nebo Lamar Gant, ktery mel
extremni skoliozu a presto se stal prvnim clovekem ktery na mrtvem tahu uzdvihl petinasobek sve vahy (300kg), podle doktoru se jeho pater mela zlomit vejpul, nikdy se nestalo a dodnes je v nekterych vahovych kategoriich neprekonany sampion
vybral jsem atleticke uspechy, pre ten handikap je na pohled jasny, to stejne ale plati ve vsem, i hodne bohati lide casto nejsou vubec nejak talentovani, byli ale ochotni obetovat vsechno aby dosahli co chteli, v biografiich clovek casto najde jak mnoho let v kuse pracovali stylem ze kazdou minutu vzhuru dychali jen pro svuj sen
jeste k tomu fyzickemu a zmeritelnemu, co se tyce treba kulturistiky tak dnes se da maximalni potencial kazdeho cloveka zmerit na kilogram presne .. tezka chyba usudku je myslet si ze kdyz nekomu nerostou svaly po trose snahy tak nema geny, talent a tim je hotovo .. ve skutecnosti clovek co na to nema geny vypada pri svemu maximu takto -
Frank Zane ... ano oproti
Arnoldovi, ktery mel neuveritelnou touhu i vlohy zaroven je Zane vyznamne mensi ... urcite si vetsina hubenouru ale nepredstavuje ze by takto mohla vypadat, kdyby tomu zasvetili svuj zivot ... Zane nemel pro rust svalu vlohy (proproce mel pravda), dosahnul ale uplne stejneho relativniho maxima jako Arnold, tj. sveho osobniho maxima ... z absolutni stranky je horsi jasne, ale bezpochyby byl v top 10-1% (a taky vyhral jednou mr. olympia jako Arnold)
pokud bych mel jmenovat nejvetsi problem MBTI tak je to prave jakysi sklon, videt v tom nejakou danou urcenost, obzvlast prave INFP na forech jako PersonalityCafe furt jen resi ve stovkach threadu, sem takovy? sem makovy? mel bych delat tohle? tamto? co mi osud nadelil, co mi rika MBTI, kdyz se to tu pise tak bych se podle toho mel prizpusobit, chovat se podle svych silnych a slabych stranek ... takovy system ktery misto obohacovani spise omezuje je z praktickeho hlediska k nicemu ...
kazdy ma samozrejme vrozene schopnosti, ale to neznamena ze clovek nemuze delat neco na co nema talent, znamena to jen ze to bude tezsi, pokud nekdo ale chce neceho dosahnout i s vedomim ze ho to bude treba stat dvojnasobek usili nez nekoho kdo ma talent, a nevadi mu to, tak proc ne ...
ja driv taky furt resil jaky jsem a nejsem a co bych mel delat, a jednou z veci ktere jsem o sobe "vedel" bylo ze mi nejdou sporty, proste bylo zjevne ze na to nemam stavu tela ... pred par lety jsem to ale prestal akceptovat, 2 mesice jsem 6h denne studoval materialy o cviceni, pak zacal cvicit a rok na to uz jsem zvedal na mrtvem tahu 140kg, coz pri me male vaze je docela slusne ... driv bych si nikdy nepredstavil ze to je mozne ... jasne, lide co na to maji talent tak jim bude stacit mozna tak polovina usili na uroven kterou jsem dosahl a snadno by me prekonali ... pointa ale je ze kdo z bezne populace zvedne 140kg, ani borci vetsi a svalnatejsi nez ja to nezvladaji, z hlediska absolutniho (z hlediska serioznich atletu) to je sice o nicem, ti ale nepredstavuji ani vrchni procento - do top 10% jsem se tedy v pohode dostal ... a tak je to se vsim ...
kdyz bych si urcil ze budu vydelavat jako vrchnich 10% tak toho bezpochyby dosahnu (pokud to budu dostatecne chtit), a byt v necem top 10% neni vubec spatne ... jasne bude me to stat treba vice usili nez nekoho kdo na to ma talent, ale treba mi taky vubec nezalezi na tom jestli dosahnu top 0,001% a budu nakym bilionarem (na coz bych ten talent potreboval) ... treba ma pro me velkou hodnotu uz jen to ze budu 10% a budu mit dostatek penez na vsechny svoje potreby a slasti .. byt v necem vynikajici muze kazdy ... cenu kazdou plati jiny, ale co na tom zalezi, kdyz chci neco tolik ze mi nevadi ze za to zaplatim vice nez naky jiny lojza s talentem ...
tyto veci nejsou vubec cernobile, lide se snazi venovat se jen aktivitam na ktere maji talent a ve kterych by "mohli" byt nejvetsi na svete, stejne ale nebudou .. o tom ten komiks je, pokud neco clovek chce tak toho dosahne, zivot je dlouhy, i bez talentu se toho da stihnout hodne za zivot, to by lide ale nesmeli travit 90+% svoji existence nerozmyslenymi a neproduktivnimi cinnostmi ... mozne je mnoho, v jakesi prevracene logice ano, lide nejsou schopni byt v necem vyjimecni, ale ne proto ze by to neslo, ono by to slo ... oni ale nechteji.
Samozrejme v praxi soucasti toho je ze lide dokazou jen tolik kolik si mysli ze dokazou. Jsou to vzdycky jen ti co si mysli ze dokazou cokoliv, ze to cokoliv taky dokazou. Mezitim bezna populace drzi nazory, ze na neco nemaji talent a tak by to vubec nemeli resit. Takze i kdyz je cast pravdy na tom ze hodne je vrozene a urcene okolim atd., tak i tak bych radeji byl "nefakticky" pokud to udela muj zivot lepsi. Protoze mezi psychology ta sila vazby mezi predpokladem/virou v neco a skutecnym vysledkem je dost znamym jevem. A vi se ze ta vazba ma hodne hodne dramaticky efekt, protoze podvedomne kazdy se snazi utvrzovat svoje originalni predstavy o svete v realite, mit pravdu je podvedomne dulezitejsi nez byt stastny. Kdo veri ze neco pro nej neni vhodne, tak se stane presne to. Nic.
Tohle je nebezpeci MBTI, protoze tam je pak cyklicka vazba kdy clovek se stava vic a vic INFP jen proto ze cetl jaky ma INFP byt, i kdyz mnohe z tech definici treba vubec cloveku nesednou. A pokud se nehodi aby INFP neco byl, tak takovy INFP bude delat podvedomne vsechno proto aby si takovou pravdu udrzel, a to mu nazpatek zase potvrdi ze skutecne je INFP a to zase vice posiluje to tunelove videni atd atd.