JOHNY115: Nešlo mi o zdůraznění talentu proti touze (asi jsem se špatně vyjádřila). Pokud bych měla vybrat jediný faktor úspěchu, asi bych ho nazvala vůlí (viz Tvé příklady houževnatců). Nenazvala bych ho ale touhou. Silná touha není ještě silná vůle, vůle má proti touze něco navíc, je to něco jiného. A ani ta vůle není ještě záruka úspěchu, i když to tak může podle několika výrazných vynikajících jedinců vypadat.
Líbí se mi ta myšlenka o víře, která se potvrdí. I na tom tunelovém vidění něco bude.
Jinak, za sebe, dávám v poslední době vědomě přednost (ve většině věcí) plynutí a pozorování před sebezaúkolováním a usilováním. Obojí je zajímavá cesta. Předpokládám, že časem zase dopluju do období discipliny, teď dávám přednost přemýšlení a rozvažování. A vidím, že to odkrývá bohatství, o jakém se mi v době strávené s jazykem na vestě nesnilo. Tuším, že člověk by měl nejdřív mnohému porozumět, a pak se teprve pustit do usilování čili vydávání sil. Například už jen tomu, že úspěch není uspokojující, pokud neslouží něčemu dalšímu.