• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JOHNY115MBTI - osobnostní test navržený pro identifikaci osobnosti
    TROFOZOIT
    TROFOZOIT --- ---
    WRONSKI: Až to zjistíš, dej mi vědět ;)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    WRONSKI: je to proste rozdilny zpusob uvazovani a vnimani sveta. metafory, analogie, hyperboly, sarkasmy, ... to skvele funguje NT lidem, ale na S lidi si s cimkoliv, co nema nic spolecneho s beznou kolektivni realitou, neprijdes :) v nejlepsim moznem pripade to nechapou, v horsim jim to pripadne jako ulet anebo to rovnou povazuji za utok na sebe sama.

zlepsit ve smyslu presvedcit S cloveka, aby se mu rado diskutovalo o abstraktnich tematech, imho neni mozne. ale je mozne najit si spolecne jine aktivity/temata, ktere vas spojuji, a svoje odlisne svety vzajemne respektovat.
    KAI
    KAI --- ---
    BONDA: jazyk lasky je zjednodusene neco, co kdyz nekdo vykona/rekne/da ti, tak v tobe to automaticky vyvola pocit "jezis, ten me ma asi fakt rad!" :)
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    HITOMI: to asi nebude jenom rys INTJ, taky ráda poučuju, a to jsem INFJ. Taky mám radost, že něco vím, a tak proč bych to nepředala :) Teda já ani nemám pocit, že bych dělala něco špatně, ale ISFJ matka z toho nadskakuje :))
    WRONSKI
    WRONSKI --- ---
    GERTRUDA: To záleží, jestli člověk oblibuje Operu, nebo Firefox :-P
    HITOMI
    HITOMI --- ---
    GERTRUDA: INTJ tak casto zni, ale vetsinou to skutecne nemysli zle :D radi proste predavaji informace a poucuji ostatni. S tim jedinym jsem malinko bojovala, protoze to od pritele casto znelo tak, ze me povazuje za nejvetsiho blbce, kdyz mi neco vysvetloval. Nejlip jeste doplneny o otazky pro zaka zakladni skoly s tim, ze se chce fakt ujistit, ze o dane veci skutecne neco vim a jen neprikyvuju :DD
    GERTRUDA
    GERTRUDA --- ---
    WRONSKI: A jo, tenhle příspěvek s přirovnáním k Firefoxu zněl trochu INTJ povýšeně ;)
    GERTRUDA
    GERTRUDA --- ---
    WRONSKI: K problematice komunikace mezi N a S: mezi mnou (INFJ/P) a partnerem (ISFP) je podobná komunikační bariéra. Z mé strany se často jedná o netrpělivost vysvětlovat abstraktní témata, z jeho strany o obecně nižší vyjadřovací schopnosti. Lišíme se v zaměření i ve formě. Spojení ale udržujeme přes F (to totiž funguje více cestami, než jen verbální komunikací). Tudíž chápu, že pokud jste oba T, tak je to výrazně větší komplikace (pro T je zřejmě řeč základní a možná jediný komunikační kanál). Řešení nenabízím, snad jen si ujasnit, nakolik je verbální komunikace ve vztahu stěžejní hodnotou, jaký jsou tam jiný hodnoty a případně se tím přestat trápit a v intelektuálních debatách se vyžívat jinde. Takhle funguju já .)
    WRONSKI
    WRONSKI --- ---
    YMLADRIS: "Neumim se vyjádřit přesně" si můžeš překládat jakkoliv, ale myšleno je tím to, že přes všechnu snahu se obávám, že se v tomhle případě nedokážu vyjádřit dost konkrétně, aby bylo rozumět podstatě. S komunikací s ISTJ to nijak nesouvisí, tam jsem přesný zcela dostatečně.

Ostatně ten můj dotaz je debilní, nejspíš jsem to chtěl ventilovat jako povzdech před zbytečně oddalovanou rezignací.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    WRONSKI: jeste doplnim

1. rozumim ti. mam nt zkusenost z jinak S rodiny. jsou s tim problemy.

2. na druhou stranu, jako kazdy intj kdyz vytahnes to vase "irituje me ze ostatni nejsou dokonale uzpusobeni jak me by vyhovovalo" tak vyletim, citim to jako ze ses arogantni, atd. nevim zda to tak minite (povysene) ale slysim to tak. chapu ze na introvertni intuice je hroznej masakr (dava ti silny operny bod o tom, co pro tebe je a neni pravda, no a ostatnima mas malou trpelivost). to ja jako entp si nedovolim pac "vse je relativni". muzu ale v tobe samo videt ruzne dalsi zkusenosti co mam s intj, jsme na netu
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    BONDA: jo, analyzovat jakykoliv system, to je pro nt prirozene. myslim ze to chape, ale psal, ze vyjadrovat se konkretne je "zoufale neefektivni" coz ctu jako "nebavi me to"
    BONDA
    BONDA --- ---
    KAI: Asi by se to mohlo zahrnout pod pozornost (určitou formu pozornosti) a nehraje ani tak roli kvantita (množství času). Dovedu si představit i lásku, které postačuje setkání jednou za uherský rok. Pět jazyků lásky jsem nečetla.
    KAI
    KAI --- ---
    BONDA: zkusis to popsat trochu presneji? mohlo by to pod neco spadat, napada me pozornost jako jazyk lasky. no anebo ne, kdo vi :)
    BONDA
    BONDA --- ---
    YMLADRIS: Ale myslela jsem, že NT má předpoklady jasně situaci pochopit a pregnantně pojmenovat (a dotknout se přitom jádra věci), když jde o abstraktní problém (důvod komunikační bariéry mezi dvěma lidmi).
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    WRONSKI: uz jsi dvakrat napsal "asi to nevyjadrim" atd. To je typicke, da se to brat jako lenost. S chce konkretno, data, vnimatelne, jasne info. tvuj postoj "se nebudu s presnosti unavovat" je pro S uplne stejny opruz jako pro tebe jejich tezkopadnost. da se to si vyzkouset, pokud si najdes jeste extremnejsi anti-s typ (cloveka), totalni proud teoretickych asociaci, a zkusit s nim komunikovat neco kde fakt jde o vysledek (u plkani to nevadi). napada me id xchaos.
    pokud ti tedy opravdu jde o to naladit se vice na to, jak to partnerka potrebuje; ze by sis vyzkousel jake je to byt v jeji kuzi

ale o to ti spis nejde nebo jo?
    BONDA
    BONDA --- ---
    WRONSKI: Dík za odpověď, radu bohužel nemám. Jen mě napadá, že možná, že když si to vyjádříš přesně, tak to taky přesně pochopíš a vyplyne Ti z toho i možnost zlepšení. A pak ještě, že jestli jde jen o formu, nikoli obsah, pak by pro zdatnějšího komunikačního partnera mohlo snad (nevím) být možné naučit se jazyk toho druhého a výroky pro něj překládat. Když neporozumí obrazným vyjádřením, vyjádřit pro něj věc neobrazně, konkrétně, bez metafor. Když nechápe ironii a sarkasmus, nepoužívat je. Když nevnímá naznačování, říct věc naplno. Nevím.
    WRONSKI
    WRONSKI --- ---
    BONDA: Ano, já používám různá obrazná vyjádření a ISTJ to nezpracovává plynule. Ale hlavně mě irituje ta celková zatěžkanost. Je to jako když je někdo zvyklej na Operu a posadí se k Firefoxu - zvenku to vypadá normálně, ale laguje to.
    Neumim se vyjádřit přesně, bohužel. A naprosto připouštím možnost toho unáhleného zobecnění - ostatně proto to píšu zrovna sem, abych zjistil, jestli nemá někdo stejnou, nebo opačnou zkušenost.
    SAT_ANN
    SAT_ANN --- ---
    MART1NKA: Záleží jak moc silné má to ST.
    Já to co popisuješ se zatnutím zubů jako ISTJ dokážu, ale asi je za tím celoživotní výcvik s Fkem a poměrně silné Nko. Ale moje silná parketa to určitě není :-D

Můj muž je také ISTJ, ale v mnohem extrémnější formě naž já. Na MBTI taky moc nevěři (není to podle něj dostatečně obsažné a konkrétní - jako všechno)

Zajímala by mne jeho dlouhodobá komunikace s typem ENTP. I já jsem pro něj často moc "pankáč". :-D
    BONDA
    BONDA --- ---
    WRONSKI: Jako že Ty používáš metafory, analogie, hyperboly, sarkasmy a naznačování a druhá strana jim nerozumí?
    WRONSKI
    WRONSKI --- ---
    MART1NKA: jj, to uz jsem se naucil, vynechat vsechno abstraktni, neunavovat nicim, kde hraji roli teorie nebo principy, a kdyz uz neco takoveho placnu, neocekavat odpoved.
    Ale moje brblani nemirilo na obsah, nybrz na komunikacni styl, formu. Me nenapada, jak to zlepsit, mam za to, ze to ani nejde, ale rikal jsem si, ze se budu chvili ptat, nez rezignuju :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam