• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JOHNY115MBTI - osobnostní test navržený pro identifikaci osobnosti
    BONDA
    BONDA --- ---
    YMLADRIS: Ale myslela jsem, že NT má předpoklady jasně situaci pochopit a pregnantně pojmenovat (a dotknout se přitom jádra věci), když jde o abstraktní problém (důvod komunikační bariéry mezi dvěma lidmi).
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    WRONSKI: uz jsi dvakrat napsal "asi to nevyjadrim" atd. To je typicke, da se to brat jako lenost. S chce konkretno, data, vnimatelne, jasne info. tvuj postoj "se nebudu s presnosti unavovat" je pro S uplne stejny opruz jako pro tebe jejich tezkopadnost. da se to si vyzkouset, pokud si najdes jeste extremnejsi anti-s typ (cloveka), totalni proud teoretickych asociaci, a zkusit s nim komunikovat neco kde fakt jde o vysledek (u plkani to nevadi). napada me id xchaos.
    pokud ti tedy opravdu jde o to naladit se vice na to, jak to partnerka potrebuje; ze by sis vyzkousel jake je to byt v jeji kuzi

ale o to ti spis nejde nebo jo?
    BONDA
    BONDA --- ---
    WRONSKI: Dík za odpověď, radu bohužel nemám. Jen mě napadá, že možná, že když si to vyjádříš přesně, tak to taky přesně pochopíš a vyplyne Ti z toho i možnost zlepšení. A pak ještě, že jestli jde jen o formu, nikoli obsah, pak by pro zdatnějšího komunikačního partnera mohlo snad (nevím) být možné naučit se jazyk toho druhého a výroky pro něj překládat. Když neporozumí obrazným vyjádřením, vyjádřit pro něj věc neobrazně, konkrétně, bez metafor. Když nechápe ironii a sarkasmus, nepoužívat je. Když nevnímá naznačování, říct věc naplno. Nevím.
    WRONSKI
    WRONSKI --- ---
    BONDA: Ano, já používám různá obrazná vyjádření a ISTJ to nezpracovává plynule. Ale hlavně mě irituje ta celková zatěžkanost. Je to jako když je někdo zvyklej na Operu a posadí se k Firefoxu - zvenku to vypadá normálně, ale laguje to.
    Neumim se vyjádřit přesně, bohužel. A naprosto připouštím možnost toho unáhleného zobecnění - ostatně proto to píšu zrovna sem, abych zjistil, jestli nemá někdo stejnou, nebo opačnou zkušenost.
    SAT_ANN
    SAT_ANN --- ---
    MART1NKA: Záleží jak moc silné má to ST.
    Já to co popisuješ se zatnutím zubů jako ISTJ dokážu, ale asi je za tím celoživotní výcvik s Fkem a poměrně silné Nko. Ale moje silná parketa to určitě není :-D

Můj muž je také ISTJ, ale v mnohem extrémnější formě naž já. Na MBTI taky moc nevěři (není to podle něj dostatečně obsažné a konkrétní - jako všechno)

Zajímala by mne jeho dlouhodobá komunikace s typem ENTP. I já jsem pro něj často moc "pankáč". :-D
    BONDA
    BONDA --- ---
    WRONSKI: Jako že Ty používáš metafory, analogie, hyperboly, sarkasmy a naznačování a druhá strana jim nerozumí?
    WRONSKI
    WRONSKI --- ---
    MART1NKA: jj, to uz jsem se naucil, vynechat vsechno abstraktni, neunavovat nicim, kde hraji roli teorie nebo principy, a kdyz uz neco takoveho placnu, neocekavat odpoved.
    Ale moje brblani nemirilo na obsah, nybrz na komunikacni styl, formu. Me nenapada, jak to zlepsit, mam za to, ze to ani nejde, ale rikal jsem si, ze se budu chvili ptat, nez rezignuju :-)
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    WRONSKI: Mám doma ISTJ (test odmietol, že je MBTI hovadina, ale je fakt jasný) a zatiaľčo mňa baví diskutovať o hypotetických situáciách, jemu robí problém pochopiť, že dosť z toho je len moje teoretizovanie, nikoliv to, čo si naozaj myslím. Zatiaľčo on sa snaží všetko konkretizovať, ja sa snažím pojať všetky možnosti. Ten človek nikdy nebude ako ty. To by si si musel nájsť iné NT. Jediné, čo sa dá robiť, je snažiť sa nehádzať okolo nehotové myšlienky a nečakať automaticky, že ich dotyčný pochopí, pretože i keď je asi pre chytré ST ťažké to priznať, abstraktné koncepty nie sú úplne ich parketa a mnohokrát nevie, o čom rozprávam, pretože si nedomyslí, odkiaľ to prišlo. Oni majú tiež svoje plusy. Pôsobia celkovo názorovo uhladenejšie a STJčka sa racionálne rozhodujú a potom si za tým pevne idú, takže sú extrémne spoľahliví, čo na nich oceňujem.
    WRONSKI
    WRONSKI --- ---
    BONDA: Nevím, jestli to dokážu popsat. Metafory, analogie, hyperboly, sarkasmy, naznačování... všechno to trochu drhne, pomalá odezva, těžkopádnost, neodsejpá to, neplyne. Není to rozdílem v IQ, důvtipnosti, kulturním povědomí...
    (Vycházím z porovnání s INFJ a INTP, s nimiž mívám komunikaci hladkou, ale nemám moc vzorků, takže se samozřejmě nabízí otázka, zda jsem se nedopustil chybného zobecnění.)
    HITOMI
    HITOMI --- ---
    SAT_ANN: byvala jsem v podobne situaci, jenom jako hodne vyhraneny INTP, co se nikdy neumel (a pak hlavne nechtel) prepinat. Do konce zivota budu za tu zlou, bezcitnou a nevdecnou :)) nejak stale nechapu, co po mne chteji. Jako partnery si zasadne vybiram INTJ, se kteryma mi to skvele klape :)
    BONDA
    BONDA --- ---
    WRONSKI: můžeš prosím nějak popsat, v čem to komunikační míjení vězí (jak se projevuje)?
    BONDA
    BONDA --- ---
    KAI: Já jako INFP bych měla jako první něco, co tam asi vůbec není: zaujímání určitého postoje k věcem, které s dotyčným sdílím.
    KAI
    KAI --- ---
    a jeste warning labels ke kazdemu typu :D

The Warning Label Each Myers-Briggs Personality Type Should Come With | Thought Catalog
    http://thoughtcatalog.com/.../the-warning-label-each-myers-briggs-personality-type-should-come-with/
    KAI
    KAI --- ---
    jazyky lasky pro kazdy MBTI typ, dle knihy Pet jazyku lasky. delany formou ankety na spis malym vzorku lidi, sedi to na vas? ja jako ENFP mam 2 nejdulezitejsi ten 1. a 3. z tech, co vysly v ankete.

Here Is The Top ‘Love Language’ For Each Myers-Briggs Personality Type | Thought Catalog
    http://thoughtcatalog.com/...be/2015/10/each-myers-briggs-personality-types-preferred-love-language/
    WRONSKI
    WRONSKI --- ---
    Když je jeden IN(TJ), dá se nějak naučit řeč partnerky IS(TJ)? Už nějaký ten rok se snažím styl komunikace optimalizovat, ale bez úspěchu. Stále se mi zdá ve srovnání s IN zoufale neefektivní.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    YMLADRIS: Úprimne ťa ľutujem. SFJ je pre mňa najhoršia kombinácia. Z ich strany pozorujem úplné nepochopenie mojej osobnosti a nedostatok ochoty k tomu.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    a prosba: mbti a prezentace/seminar/prednaseni. jak uvazit co funguje ruznym typum posluchacu a nejak jim to strukturalne usnadnit. tj jak nevykladat furt jen uzasne teoreticke koncepty a vtipne napady prirozene pro muj typ.
    ma nekdo tip, kde si o tom pocist? pripadne diky!
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    YMLADRIS: 4 clenne rodine
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    tak abychom hlavni propasti meli vsechny, jeste prihodim zkusenost ziti ve 4clenne rodice, kde jsou 3x SJ a ja entp: cely zivot nalepka bezcharakterniho nezodpovedneho neschopneho sobce. az na vysoke prisli lidi, u kterych to zacalo vypadat, ze nejsem uplne postizena :)

ten rozpor rodice x deti mi pripada fakt problem
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    SAT_ANN: moje matka je ISFJ a já INFJ. Naprosto mi to vysvětluje, proč mě nikdy nepochopí. Chtěla by praktickou dceru, co neustále peče, vaří, uklízí, co má praktické koníčky, ale to já prostě nejsem, já taky vařím, peču, uklízím, ale ne v takové míře jako ona, není to něco, čím bych se realizovala a bylo to smyslem mého života, což ona to těžce nese a opakovaně mi to vyčítá (v nekonečných litaniích...). Samozřejmě se z jejího hlediska zabírám pošetilými věcmi, mám hlavu věčně v oblacích atd. Njn...
    SAT_ANN: jo! Jako by psali o mé matce.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam