Dočetla jsem knihu Typologie (
http://www.databazeknih.cz/...16-typu-osobnosti-ktere-ovlivnuji-zivot-lasku-a-uspech-v-praci-56559).
Líbí se mi část, v níž autor typologicky diagnostikuje několik domácích mazlíčků (např. dvě kočky z jednoho vrhu mají různé typy - působí to docela věrohodně a zároveň mile). Přišly mi inspirativní i praktické rady pro řešení konfliktů, výběr sportu, výběr práce atd. s ohledem na 4 parametry.
Zaujalo mě, že S je v knize překládáno jako "smyslový" a tahle "smyslovost" je definována nejen jako vztah ke konkrétním datům přijímaným smysly, ale i jako praktičnost (i šikovnost spojená s oblibou pracovat s materiálními věcmi, často páce rukama), jako preference krátkodobých konkrétních, jasně definovaných úkolů, ale dokonce i přímo jako tělesnost (smysl pro tělesné prožitky, zakotvení v těle a v materiálním světě). Taky je zmiňována neschopnost abstrahovat z dat obecné principy (abstraktní teorie) a nedostatek fantazie a smyslu pro "zatím neexistující, ale možné".
P překládají jako "vnímání", J zase jako "posuzování". Pro nejnáročnější intelektuální funkce je podle autora předurčen "intuitivní typ s převahou vnímání" (NP), protože tyhle funkce "vyžadují flexibilitu a vnímavost při přístupu k práci". Zároveň je řečeno, že se tělesná koordinace NP typů vyvíjí pomaleji, protože se méně zajímají o jednotlivosti a špatně se koncentrují na detaily. J typy podle knihy posuzují věci černobíle (a požadují to i po ostatních) a nekomplikovaně - je to tak nebo onak, dobře nebo špatně. Jsou přesvědčeni o své pravdě, takže s nimi není jednoduché diskutovat a ukázat jim nový přístup k věci.
Knížka mi přišla docela dobrá, ale za prvé mě nepřesvědčuje překlad a za druhé mám lehké podezření, že do těch škatulek (třeba S/N) uzavírá až moc vlastností, které spolu nutně nemusí souviset. Ale nejsem si jistá, jestli to tak není pro praxi funkční.