YMLADRIS: Mně z toho pocitově určitě nevyšla despocie, já schválně přesně citovala:
"J (judging) civilizace fungují více na bázi řádu a centralizace ("jak vrchnost či božstvo nakáže"). Je dodržován kánon jedné pravdy, odchylky jsou cenzurovány. Více bují byrokracie a tajná policie. Vytváří se přísná vertikální hierarchie (např. faraon - kněží - lid) připomínající včelí úl nebo mraveniště."
Jsou tam imho konkrétní rysy despocie (cenzura, kánon jedné pravdy, tajná policie). Jestli si nějaké T nebo F, to je úplně jedno, myslí, že to rysy despocie nejsou, může racionálně argumentovat, jako já jsem to téma racionálně nadnesla.
Citově jsem se do toho nevkládala (všechno chování není vysvětlitelné dle MBTI :), zajímá mě to jako abstraktní problém - téma k diskuzi.
Alberto ten popis po mém psaní trochu upravil a podle mě logicky tím směrem, o kterém jsem mluvila: J tam bylo popsáno možná (to je na diskuzi!) příliš extrémně.
Naopak mi přijde, že Benny se do toho vložil citově, protože namísto argumentace začal volat Bože :) Potřeboval si ulevit. :) S Bennym jsme ale mluvili o něčem jiném: jestli J/P a I/E fungují v MBTI systému jako označení pro škály vlastností. On myslí, že ne, já myslím, že ano. A jemu je navíc nepříjemné o tom diskutovat.