YMLADRIS: Ne, podle mě neříkáte, že podstatná je u koček páteř. Říkáte, že podstatná je páteř (nebo cokoliv jiného), a proto kočky nemají jeden ocas. O páteři (o funkcích) nebyl spor - to říkám opakovaně. Spor byl o počtu ocasů. Počet kočičích ocasů podstatností páteře jednoduše nevyvrátíš. Pokud nějak neohneš logiku.
Pokud jde o to, jak to vnímám já - vnímám tam čtyři v tom systému čtyři páteře: I/ E, S/N, J/P a F/T. Zrovna I/E a J/P mi přijdou v tom mechanismu hodně podstatné - pokud jde o tom, jaké mám zkušenosti se sebou a se svými vztahy. Je to důvtipně vymyšlený mechanismus a podle mého názoru dost funguje (i když je to samozřejmě velké zjednodušení a abstrakce).
Proto mi přijde ochuzující a naprosto nesmyslné o tuhle dualitu J/P se připravit. Nevím, jak se to dá obhájit. Po pravdě mi ani nepřijde pravděpodobné, že by J/P nic neznamenalo, ALE PŘESTO řídilo funkce. Jak si to jako představujete? Máte vhled do toho, jak by je řídilo, díky čemu, jak to probíhá? Podle mě je to teorie postavená na hlavu. Nebo jako bys říkala, že stůl nemá jednu nohu, ale stejně ho ta neexistující noha drží. Nedává mi to smysl. Odporuje to pro mě zkušenosti i logice. Můžu se plést, ale zatím jsem neviděla žádný argument, který by to jakkoli logicky podložil.
YMLADRIS: Ano, to by bylo vysvětlení - Benny na otázky po pořádku ve svém životě nemohl volit správnou odpověď, protože mu to vždycky vycházelo "jak kdy". Test, který si dělal, nabízí na parametr J/P sice různorodé otázky z více oblastí, ale je tam vždycky volba plus/minus. Mohl se tak dostat do situace, že test nemohl správně vyplnit, protože v každé té otázce byl někde mezi. Pak by byl tedy na škále J-P někde uprostřed.