• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JOHNY115MBTI - osobnostní test navržený pro identifikaci osobnosti
    BONDA
    BONDA --- ---
    WRONSKI: A kde je pro Tebe hranice mezi "maximální asertivitou" a agresivitou? Máchání čumáku je asi už to druhé, jestli teda chápu..?
    WRONSKI
    WRONSKI --- ---
    A nedělejte si srandu z INTJ. My máme emoce. Obě dvě!
    WRONSKI
    WRONSKI --- ---
    GERTRUDA: To na konci je chybná interpretace. Vytočím se v ten moment, kdy jsem zbytečně nucen argumentovat a překonávat něčí zabedněnost, a snažím se to nedávat najevo jinak, než maximální asertivitou. Proces máchání čumáku ja naproti tomu zcela prostá kultivace - je to služba máchanému i mně.
    To, že mě občas vytočí nějaký logický/argumentační klam, to je pravda a asi souhlasím i s tím, že je to iracionální.
    BONDA
    BONDA --- ---
    GERTRUDA: Ono je otázka, jestli třeba výrok "To co tvrdíš, je blbost, a může si to myslet jen ignorant" je čistě výraz emocionální frustrace nebo je to i pokus o logický úsudek. Asi většinou oboje.

Jinak ale všichni INTJ se nenechají omylem/ zabedněností druhého zásadně rozhodit.
    BONDA
    BONDA --- ---
    WRONSKI:
    SAT_ANN:
    To je kouzelný. :) A děsivý zároveň. Částečně se v tom vidím a směju se v tom sama sobě.
    SAT_ANN
    SAT_ANN --- ---
    GERTRUDA: Ano, tohle dělá můj INTJ přítel. A když ho něčím naseru, tak to z něj dostanu až zhruba za 36 hodin, kdy chodí nafouklej po bytě, ale nechce říct co se stalo. Neuvěřitelný.
    GERTRUDA
    GERTRUDA --- ---
    WRONSKI: Tohle mi u INTJ vždycky přišlo zajímavý. Že ač se pyšní chladným logickým úsudkem a emocionální stabilitou, tak v případě, že odhalí logický fail, aktivuje se jejich „F“. Tedy, že se prostě vytočí a pak taky jednají iracionálně (viz. „dalších 10 let mu v tom budu máchat čumák“ aj.).
    SAT_ANN
    SAT_ANN --- ---
    BONDA: Ale pokud jde pouze o nekonzistentní argumentaci, jak píše WRONSKI, tak je mi to šumák a zlomyslně to pozoruju. Případně když mám náladu nahazuju udičky aby se do toho sám zamotal.
    WRONSKI
    WRONSKI --- ---
    BONDA: Tak. Teda trocha té agrese mi nevadí, ostatně moje forma asertivity může na někoho působit poněkud rozkladně. Ale vadí mi, když někdo na platné zpochybnění reaguje iracionálně a emotivně.
    Nebo ještě lépe takto obecně: Nesírá mě, když někdo nahlas projevuje nedostatečnost své duševní integrity.
    SAT_ANN
    SAT_ANN --- ---
    BONDA: Příklad třeba z práce - kolega kecá kravinu o tom jak má fungovat proces, kterou mu ostatní sežerou. Nebezpečí pro mne znamená, že později ten proces udělám, samozřejmě tak, jak se má správně, a může vzniknout potenciáolní problém, že ostatní označí mne jako toho, kdo to dělá špatně.

Proto vyvracím, případně zneguju všechny blbosti už v počátku, kdy to někdo vypustí z pusy, pokud jsem si jistá.
    Většinou to řeším tak, že na dané téma navrhuju další diskusi mimo skupinu, pokud nefunguje, tak z něj udělám dementa klidně před publikem.

Nepříjemný pocity mám jen u lidí, ke kterým mám citový vztah. Tam se snažím jednat víc v rukavičkách a s příhlédnutím s osobnosti exempláře. Z těchto lidí taky nedělám dementy, i když by to šlo.
    BONDA
    BONDA --- ---
    WRONSKI: Zajímavý. Jestli to chápu, bude Tě štvát, že mu musíš v hlavě napravovat omyly, a ještě přitom schytáš jeho agresivitu.

SAT_ANN: V diskuzi to ale nebývá Tvoje ohrožení, pokud někdo tvrdí hloupost, ostatní mu to třeba baští, ale Ty si uvědomuješ, že to nedává smysl a proč. Potřebovala bych asi slyšet příklad.
    WRONSKI
    WRONSKI --- ---
    BONDA: Je-li to cizí člověk, pak po logicky nekonzistentní argumentaci jeho závěry ani zpochybňovat nebudu a ponechám ho jeho omylu - na pocitové škále se to bude pohybovat od lhostejnosti po mírné zlomyslné pobavení.
    Pokud je to člověk z mých kruhů, budu pokračovat - bez ohledu na verbální agresi - dokud to nepochopí. Jeho nepohoda mě nezajímá, spíš mu vynadám, že se emočně rozpadá. Dalších 10 let mu v tom budu máchat čumák. Budu podrážděný z toho, že jsem byl nucen překonávat jeho zabedněnost.
    SAT_ANN
    SAT_ANN --- ---
    BONDA: Pokládám to za ohrožení a v tom případě otevřeně říkám, že pokud nebude reflektovat tu situaci kterou se mu snažím vysvětlit, ať počítá s tím, že v případě potřeby proti němu otevřeně vystoupím, a je možné, že za to v tu chvíli opravdu nebude rád. Rozhodnutí je na něm.
    Nemám většinou potřebu nikoho trestat ani napravovat. Jen se snažím včas předložit následky, se kterými je třeba počítat :-)
    BONDA
    BONDA --- ---
    SAT_ANN: V tom smyslu, že mu máš za zlé, že by Tě potencionálně mohl šířením svých bludů ohrozit - pokládáš to od něj za neodpovědné, špatné atp. a máš chuť ho za to potrestat?
    SAT_ANN
    SAT_ANN --- ---
    BONDA: Jsem v nepohode, pokud mne jeho chybny nazor muze v budoucnu ovlivnit. Tezko pak odolavam pokuseni povodit si toho cloveka na vlastnich bludech. Pokud se mne to netyka, je mi to jedno.
    BONDA
    BONDA --- ---
    Lidi, co jste T, jak to máte se zpětnou vazbou? Třeba v situaci, v níž s vámi někdo nesouhlasí a vy přehledně vidíte, že je v zajetí svého jasného omylu a jeho argumenty logicky nedrží pohromadě. Přesto na svém závěru trvá, a když jej zpochybníte, namísto přemýšlení na vás začne verbálně útočit (nadávkami, pokusy o sarkasmus či ironii...). Je v nepohodě v důsledku vaší komunikace, která zpochybnila jeho jistoty, na kterých nějak visí (plus možná je frustrovaný tím, že ho nepokládáte za autoritu, což by si přál).

Je to pro vás citově naprosto lhostejná situace, nebo je vám citově nepříjemná?
    BONDA
    BONDA --- ---
    RUZOVYKOLOUSEK: Tohle asi platí i pro INTP, co?

Illustrations of Type - ISTP | Dunning Personality Type Experts
    http://www.dunning.ca/blog/illustrations-of-type-istp/
    MARYO
    MARYO --- ---
    BONDA: Ve všem je systém, je skvělý ho objevit, horší je se mu podřídit.
    BONDA
    BONDA --- ---
    SATOO: OK. Pěknej večer.
    BONDA
    BONDA --- ---
    SATOO: Já tu dualitu subjektivní/ objektivní nevnímám, takže bohužel té otázce ani nerozumím. :( Pokud jde o změny - ptáš se, jak snáším konzervativní lidi? Shovívavě. Vnímám jejich strach nebo lenivost (oboje sama dobře znám) a snažím se vyjít jim co nejvíc vstříc. Ale ne za cenu toho, aby se jejich úzkost nebo pohodlnost bránily dobrým změnám.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam