• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JOHNY115MBTI - osobnostní test navržený pro identifikaci osobnosti
    ALBERTO
    ALBERTO --- ---
    Ahoj, pokud jde o můj probíhající pilotní výzkum, tak mi u Infj, Infp, Entp, Enfj, Entp vyvstávají už typické "balicky" , které o nich cosi hlubšího vypovídají. Je to něco "nad" funkcemi a preferencemi, a dává to nový vhled do toho, co všechny lidi daného typu spojuje. Znamená to, že budu ve výzkumu pokračovat. Nicméně mám ještě hrozně málo odpovědi od S typu, hlavně SJ nebo ST. Nemohu se tedy k jejich specifické vizuální kvalite vůbec vyslovit, mám příliš malý vzorek, abych mohl zobecňovat. Kdyby nekdo z těchto typu vstoupil do experimentu, hrozně by mi to pomohlo. Díkyhttp://ografologii.blogspot.com.es/2016/11/mbti-pilotni-vyzkum-vizualnich.html
    BONDA
    BONDA --- ---
    MARYO: Takhle bych to taky řekla.
    BONDA
    BONDA --- ---
    MARYO: No a dává Ti třeba tohle nějaký vnitřní smysl? Přijde Ti to z nějakého důvodu věrohodné?
    BONDA
    BONDA --- ---
    _BENNY: Já mám hodně silné Fi ("řídí se naprosto podle vlastních hodnot, o kterých nepotřebuje nikomu říkat" - to je můj život v kostce), ale taky Fe a zdá se mi to naprosto provázané. Pokud jde o Ni/ Ne, nevím nevím. Kde jsou prosím tyhle funkce dobře popsané? Každopádně mám asi dost N tak, jak je popsáno v literatuře (a třeba tady: http://www.myersbriggs.org/my-mbti-personality-type/mbti-basics/sensing-or-intuition.htm) a jak je také odvoditelné z těch testů, což si vzájemně dobře odpovídá (!) a je to takto hodně zajímavá kategorie. Pak mám myslím dost Si a nějak nevím, jak bych jako introvert mohla mít silné Se. Pokud jde o Ti/Te, tak totéž. Ta moje introverze myslím přirozeně všechny funkce převáží víc do I. A s F jdu "ven", to je můj kanál k lidem. To, jak se cítím já nebo jak se cítí ostatní, je moje nejběžnější téma v komunikaci (stejně jako čtu odjakživa jak divá knihy, abych se dozvěděla, jak se lidi na světě různě cítí, apod.).
    MARYO
    MARYO --- ---
    Nebo jakoby takhle nějak si to představuju, ale třeba je to úplně jinak :)

    MARYO
    MARYO --- ---
    BONDA: _BENNY: Nevim jestli se to úplně vylučuje, asi jen trochu :). Přijde mi, že jde o tu samou intuici (= tu samou tyč), jen větší část z ní je introvertní a malá část z ní je extrtavertní vzhledem k tomu založení. Případně naopak. Ale asi se nedá říct, že by byly silný oba konce. Silná je spíš tyč.
    MARYO
    MARYO --- ---
    BONDA: Jestli jsem to správně pochopil, tak P a J je jen jak se jeví navenek, uvnitř je to vlastně opak. Takže já, údajně INTP, jsem navenek P, ale uvnitř probíhá judging. A asi se dá říct, že vlastně uvnitř víc J, protože moje primární funkce je Ti, což je J, jen probíhá víc uvnitř. Navenek jsem P. Takže P je vlastně ten, kdo má první extravertní funkci T nebo F. J je ten, kdo má první extravertní funkci S nebo N. Víc je to znát u extrovertů, protože jejich primární funkce je extravertní, míň u introvertů, protože jejich sekundární funkce je extravertní.

    zdroj: http://personalityjunkie.com/03/judging-perceiving-ijs-ips/
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    BONDA: mam silne Ni, mam slabe Ne. tvoje/albertovo tvrzeni tedy minimalne v mem svete neplati.
    BONDA
    BONDA --- ---
    MARYO: A ještě k tomu "nechat si pro sebe" - mně přijde přesvědčivé to, co tu psal Alberto, že např. N je jako tyč o dvou koncích: Ne a Ni. Kdo má silné N, má silné oba konce - Ni a Ne, a v rámci toho využívá vzhledem ke svému založení (introvertnímu nebo extrovertnímu) víc jeden z nich.
    BONDA
    BONDA --- ---
    MARYO: Když přemýšlím o celém tom mechanismu přidělování funkcí k typům (jak P/ J rozhoduje o tom, kterou funkci si "necháš pro sebe" a bude introvertní, zatímco I/E zase, kterou funkci máš primární), asi by mi v tuhle chvíli dávalo větší smysl, kdyby dva z těch čtyř parametrů byly u každé osoby určeny jako nejsilnější, a ty pak řídily zaměření a pořadí těch ostatních (tj. čemu budou sloužit - co podporovat).
    MARYO
    MARYO --- ---
    BONDA:
    Když je někdo extravert a nejvíc se řídí intuicí (v testu mu nejvíc sedí N a E), pořád si něco musí nechat pro sebe (a naopak, tj když je primární E, sekundární bude I) a korigovat tím svojí primární funkci. Ale přijde mi, že tomu rozumíš líp než já, takže asi opět neodpovídám na tvou otázku :), osatně já to teď studuju za chodu.

    "As you saw before, if you are an Extravert, you use your dominant function in the outside world. For balance, you use your auxiliary function in the inner world. The outer world is of more importance to you, but your auxiliary is there when you need to be involved in your inner world. Without using the auxiliary, an Extravert would never stop to reflect."
    zdroj: http://www.myersbriggs.org/...ality-type/understanding-mbti-type-dynamics/the-auxiliary-function.htm

    "Naopak když mi řeknou, že všechny N typy mají nevysvětlitelná vnuknutí ohledně budoucnosti, zeptám se - proč?"
    Zkušenost ukrytá v podvědomí, člověk už to zapomněl, ale někde to v něm pořád je.
    Když to podvědomí člověk začne víc využívat, často si neuvědomuje kde se to v něm bere, ale pořád je to jeho zkušenost. Anebo, podle Junga, možná i cizí :). Asi narozdíl od Freuda uznával něco jako kolektivní nevědomí. To zní skoro až mysticky :P. Ale to pro tebe asi opět nebude nic novýho :)
    BONDA
    BONDA --- ---
    MARYO: Když Ti vyjde N a E a T a P (čtyři druhy otázek na tyhle čtyři parametry, namíchané dohromady), pak se z toho typu (ENTP) automaticky odvodí, že máš (jako každé ENTP) první dvě fce Ne a Ti. Proč zrovna tyhle, jakou to má vnitřní psychologickou vazbu a logiku - to je moje otázka.

    Testem se zjišťuje N, ale to není N ve smyslu intuitivní vnímání (viz testové otázky). Mě zajímá, kde se tam najednou to intuitivní vnímání vezme? Jakou to má vnitřní logiku?

    Jestli jdete od funkcí k písmenkům, otázka je stejná, ale opačným směrem. Většina lidí se diagnostikuje pomocí testů, takže začínají u testu a na základě toho se dozví své funkce. Pokud by si někdo nejdřív určil funkce (Ne a Ti), pak se dozví písmenka. Já se ptám, proč zrovna tato (E+N+T+P)? Čili třeba proč každý, kdo má první dvě fce Ne a Ti, je nutně P? Jedno se odvozuje z druhého, tak jaká je mezi tím reálná psychologická vazba?

    SATOO: Jde o to, že Ti někdo řekne, že každá zelená barva má určitou vlastnost (alias každý N typ má intuitivní vnímání). To už nebudeš opakovat, aniž by sis to ověřil.

    SATOO: "Souhlasím - vnitřní systém určitě má, ten ale nevysvětluje, proc cast lidi intuici ma silnejsi a cast slabsi. Nebo jakoukoli jinou vlastnost."
    Mně právě přijde, že u mnoha vlastností jsou ty vazby dobře odvoditelné. Když mi řeknou, že všechny typy s I budou čerpat energii ze samoty, budou mít menší okruh přátel atd., bez problémů to přijmu, protože to plyne z informace, že jsou I. Když mi řeknou, že všechny N typy věnují energii myšlenkám a idejím a pěstují svou představivost, zas to přijmu, protože jsou N. Když mi řeknou, že NT typy jsou zvyklí přemýšlet a NF typy jsou idealisté a IF mají bohatý vnitřní život a SP typy si umí užít přítomnost a TJ typy mívají život v cajku atd. atd., pochopím vnitřní příčinu a nebudu se na ni ptát. Naopak když mi řeknou, že všechny N typy mají nevysvětlitelná vnuknutí ohledně budoucnosti, zeptám se - proč?
    MARYO
    MARYO --- ---
    A jaký jsou teda typy intuice? U toho MBTI je jen introvertní intuice a extravertní, ne? Tudíž pokud vyjde, že člověk je extrovert a jako primární funkci využívá inutici, vyjde mu ENFP nebo ENTP v závislosti na sekundární funkci a tak dál.
    MARYO
    MARYO --- ---
    BONDA: Tak jak by odpověděl S a jak N je asi jasný, ne? O jakej typ intuice jde, to z toho asi určit nejde. A neni to jen ano/ne, spíš bych řekl, že za každou odpověď se přičte nějakej počet bodů k těm čtyřem základním typům + možná otázky přímo na extraverzi/introverzi. Z toho nejspíš vyjde, která funkce je dominantní, která sekundární a tak dál. No a z toho už ten typ půjde nějak odvodit.
    BONDA
    BONDA --- ---
    YMLADRIS: Právě jsem sem ráno dávala výpis z testu, které otázky testují N (níže). :) A moje otázka byla, jak z toho odvozujete, že N typy mají tuto intuici/ tyto intuice. Pokud to neodvozujete, proč tomu věříte.

    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    BONDA: když posles testové otázky, někdo ti asi ukáže, které testují vztah k intuicim. mně testy nezajímají, beru to podle poznávacích funkci (ty ne, já vím, ano, už jsme to řešili)
    BONDA
    BONDA --- ---
    YMLADRIS: Co má podle Tvého názoru v MBTI dohromady s intuicí, jak o ní mluvíte? Kde konkrétně je vazba mezi N a touto "intuicí"? Viz testy.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    BONDA: tak ptáš se, proč všechny n typy mají intuici. jo? z toho soudím, že možná nevíš, že n znamená intuice.
    BONDA
    BONDA --- ---
    YMLADRIS: samozřejmě...?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam