já mám s (většinou hodně drahejma) mechanickejma hodinkama problém - snobárna a póza, chlubení se před stejně postiženýma jedincama a předvádění svýho společenskýho postavení a bohatství. to já naprosto nemám rád. kdyby ty hodinky stály tolik, aby se pouze pokryly výrobní náklady + nějaká ta propagace + přiměřená marže výrobce, tak si to nikdo nekoupí. ale jelikož to stojí nesmysl, tak se můžou někteří lidi posrat, aby to na té ruce co nejdřív měli. jako s tím někde zmiňovaným batohem v outdoorovým shopu v moskvě, kterej se ve slevě ne a ne prodat, ale jakmile na něj nasadili +1000 %, tak byl hned pryč.
jasně, je to kolikrát i vrchol jemné mechaniky, a huba člověku padá na zem když vidí, co všechno se dá do toho relativně malýho pouzdra nacpat a ono to funguje. ale do stejně pěkně provedenýho pouzdra se dá nacpat i slušnej quartz strojek, bude to fungovat taky, ba dokonce líp, a stát to bude zlomek.
a ještě se k tomu přidává jeden "vyšší-nebo-jak-bych-to-nazval" aspekt, a sice ty statisícový nebo i milionový ceny - přijdou mi prostě totálně nemravný z toho hlediska, že za ty prachy by celá vesnice blahobytně žrala třeba měsíc, a někdo si za to koupí s prominutím blbý hodinky. přijde mi to iracionální a v konečným důsledku zhoubný pro lidstvo. nejsu žádnej komunista, kterej by chtěl aby byli všichni stejný a všichni měli stejný hovno, ale prostě mi to přijde zvrhlý...