• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CELULITIDANew York
    NIZZER
    NIZZER --- ---
    kdo neznate doporucuju...rooftop bar primo pod ESB, prijemny ceny za drinky (lahvovej budweiser 5$...)

Mé Bar - - Midtown West - New York Magazine Bar Guide
    http://nymag.com/listings/bar/me_bar/
    JANDOS
    JANDOS --- ---
    btw

New York City outdoor smoking ban begins - CNN.com
    http://www.cnn.com/2011/US/05/23/new.york.smoking.ban/index.html?hpt=T2
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    Jak píše SITH, v Česku se některé bankomaty taky ptají, zda jde o běžný, spořící nebo kreditní účet.

Česká debetka se v zahraničí (možná i u nás) chová vždy jako kreditka, tedy je nutno tvrdit, že to kreditka je.

U některých benzínek v USA je při placení kartou příplatek, vyvěšené ceny mohou být jen za cash (event.i při platbě jejich cobrandovanou kreditkou/debetkou).

V automatech v metru v NYC občas nejdou karty vůbec, nedávno jsem chtěl kupovat lístky AmExem vydaným v USA a nešlo to. Českou kreditkou jsem vždy platil bez problémů. Každý automat povolí jednu (nebo dvě?) transakce stejnou kartou, pak se musí použít jiná.
    LUKYN
    LUKYN --- ---
    SITH: to nevim, ja ziju v UK, dam kartu do bankomatu, zadam pin a akorat se me to zepta jestli chci vybrat s receipt nebo bez, pak rovnou davam kolik chci vybrat, v US je tam hotovej dotaznik
    VENIKA
    VENIKA --- ---
    KYTAK: on je totiz problem v tom, ze vetsina ceskych karet je debetnich, s cimz maji v USA obecne problem, Ted jsem se po mesici vratila a moje zkusenost je takova: pokud jsem nahlasila, ze je to debetka, tak transakce nikdy neprosla, pokud jsem rekla, ze je to kreditka (ac nebyla), prosla. Co se tyce automatu u benzinovych pump, tam to fungovalo tak pul na pul.

a jinak, jak tu nekdo psal ohledne cashe, vetsich bankovek a placeni: nezaznamenala jsem zadnej rozdil v pristupu, kdyz jsme platili cash a kartou. S bankovkama je problem u stovek, ale padesatky brali bezne (i kdyz pri nakupu coly za dollar to samozrejme neni zadouci). A podle nekterych poucek jsem si vzala malo cashe, coz v kombinaci s tou sem tam nefungujici debetkou nebylo optimalni a musela jsem parkrat vybirat. Odhlede od toho, ze potreba je - treba hodne na tipy nebo ty mensi polozky. Jinak samozrejme karty berou vsude.
    KYTAK
    KYTAK --- ---
    KLAR: Moje ceska karta taky v mhd nefungovala, i kdyz nikde jinde po USA jsem s ni problem nemela... Nespolehala bych na to tedy.
    KLAR
    KLAR --- ---
    SITH: jj, dík, na to naštěstí upozorňujou všude (just yellow cabs!!), asi stejně zkusim s pozitivní myslí městskou... když jsem to zvládla v Nairobi, ne?
    SITH
    SITH --- ---
    LUKYN: dyt to tu mame v cr taky
    LUKYN
    LUKYN --- ---
    BINARY_PARANOIC: nevim proc ale moji britskou debit card se kterou jinak platim a vybiram vsude, me to nechtelo nechat v metru platit.. jinak sem po NY jinde problem nemel...
    coz me pripomina ze pro cizince tam maj bankomaty takovy zmeteny, ptaj se na to jestli chcete vybirat ze savings, nebo toho nebo onoho...
    SITH
    SITH --- ---
    KLAR: hele, tak jako ja bych taky NYC prohlasil za fakt bezpecne mesto, vsude samej polda atd. Ale kdyz jsem jel vecer nadzemkou po Brooklynu a byl ve vagonu jedinej bilej, tak pocit to zrovna prijemnej nebyl :) Ja bych asi volil taxi, 50babek je litr, coz je v pohode.

ad taxi: odmitni typka hned za dverma z terminalu co ti nabizi cerny tago a jdi pres silnici ke stanku kde je typek co objednava zluty taxiky. Rekni mu kam chces a on ti zavola auto. Nezapomen na spropitne ! a vic jak papirovou dvacku ti neveme

pres den bych pak volil hromadnou mno...
    KLAR
    KLAR --- ---
    pokud vás ještě něco napadne - budu ráda, jako třeba detailní popis přestupů :-)) to už asi do pošty... nn, díkes za vše, takovejch zkušeností - nechcete jima zaplnit nástěnku? nic tam není...
    KLAR
    KLAR --- ---
    SITH:
    BINARY_PARANOIC:
    3MARIE:
    Moc díky za všechny rady, tohle se člověk nedočte - super info, že se dá platit v mhd kartou... Taky jsem právě přemejšlela o té bezpečnosti - mám jen svou představu, tak díky za názory, myslim, že po 20 hod. na cestě nebudu moc lákavá oběť :-) Dík taky za to upřesnění taxi ceny - 30a60 babek je už rozdíl...
    Přilétám v sedm večer, odlétám před sedmou ráno, koukala jsem, že busy na La Guardia jezdí denně do jedné(am), tak to si řikám, že i s imigračním a zpožděním to stíhám...
    Peněz budu mít rozhodně až dost - ale právě ty stodolarovky, takže aspoň jednu pro sichr rozměním...
    Tak to vypadá na tu hromadnou, anglicky to zvládnu, kdyžtak se budu ptát, než porozumím američtině:-) Ale mám z toho trochu stažený půlky... noční doprava v NY... všechny rady píšu za klobouk, zlatej nyx... díky
    3MARIE
    3MARIE --- ---
    KLAR: urcite si s sebou vezmi vic nez jen drobne. muze se stat, ze bude mit tvuj let zpozdeni, metro nebude jezdit atd a budes muset toho taxika vzit. yellow cab bere karty, ale ta nemusi fungovat. cash je nutny backup. jaky mas prilet/odlet ?
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    KLAR: jasněže, v každém metru se dá koupit jak za cash tak kartou. ;) A pokud umíš anglicky, určitě se ničeho neboj, dycky ti kdyžtak někdo poradí.
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    KLAR: taxík je jistota, ale na Manhattan počítej klidně kolem 60 $ (i s tipem – ten se dává téměř vždy a všude a je zhruba dvojnásobek daně). Každopádně JFK tě asi vyplyvne v podzemních garážích (alespoň nás vyplyvnul, ale třeba jsme jen někde blbě zatočili :), takže se prostě snaž dostat nahoru před odletovou halu a tam nějakého taxíka uhnat :)

SITH: já bych se té městské nebál, NY je celkově velmi bezpečné město, a to i včetně Bronxu či Harlemu. Pokud tedy jo neprovokuješ jako že bys odložil zavazadlo a šel se podívat 40 m vedle na jízdní řád a tak :)
    SITH
    SITH --- ---
    KLAR: no takhle vecer bych si radsi vzal tago nez jel mestskou, je to vic safe
    KLAR
    KLAR --- ---
    3MARIE: jj, díky, ten shuttle právě už nestíhám... prozkoumala jsem tu hromadnou, no... mám nakonec celou noc na to se trefit :-) předpokládám, že bude na letišti info, kde mi řeknou co a jak... trochu se motám v jízdenkách, ale pár dolarů v drobných a víc není potřeba, ne?
    3MARIE
    3MARIE --- ---
    taxik bude pres 30$. tady je nejakej bus: http://www.nyairportservice.com/ jinak muzes jet MTA (airtrain + E train + bus) za 7$, trva to neco pres hodinu. na letiste by te meli pustit bez problemu, mozna budou chtit ale videt boardpass nebo rezervaci.
    KLAR
    KLAR --- ---
    ahoj, potřebovala bych radu - za tři týdny přestupuju z JFK na La Guardia, jenže přilétám večer a odlétám brzy ráno a shuttle bus, co jsem našla, už nefrčí...
    Je pak nejrozumnější vzít si tágo (našla jsem orient. cenu kolem 30babek), nebo v pohodě dojedu hromadnou? A ještě - nezavírají se z nějakých zvláštních bezpečnostních důvodů, ani na čas, přes noc letiště? díky za info...
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    Podle mě i na baru Zlaté Prahy. A kdyby ne, Bohemka je skoro za rohem :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam