DR_RIC: A Ty máš v ceníku uvedené ceny stylem; výplň zhotovovaná 20 min. X Kč, 25min. Y Kč, 30min. Z Kč atd? :-) Obvyklá praxe, podle mého názoru, je taková, že si prostě spočítáš průměrné náklady na zhotovení X ploškové výplně z daného materiálu a cenu pak účtuješ. Někdy je to rychleji a vyděláš více, jindy se výkon nečekaně protáhne a na výplni proděláš ve prospěch lege artis práce. V průměru se v optimálním případě pohybuješ v minutové sazbě své ordinace.
Já netvrdím, že mi 40 minut na dvě fotokompozitní výplně přijde jako standardní čas. Ale neodvážila bych se tvrdit, že kolega pravděpodobně odvedl špatnou práci. Zručný zkušený lékař s dobrou asistencí dvě jednoduché kavity na premolárech dle mého názoru zvládnout může. Jsou materiály s nízkou kontrakcí, kde netřeba tolik vrstvit, jsou situace, kdy jde kofferdam nasadit lehce, nehledě na to, že v důsledku šetří čas v dalších etapách ošetření. Prostě do toho nevidíme, nebyli jsme u toho, tak nesuďme a nemystifikujme pacienty.
Pacient se neptá nevhodně, pokud se snaží dopídit zda bylo ošetření odvedeno kavlitně/ za odpovídající cenu. Ale nevhodné je tvářit se, že na to lze na dálku pravdivě odpovědět. Ve valné většině případů podle mě ne.