• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

• diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CELULITIDAOrtodoncie-zubaři_ implantologie, bělení, rovnátka, hygiena - péče o zuby
    FLOE
    FLOE --- ---
    GHOSTDOG32: A chod na pravidelnou hygienu, ti to i odpigmentuje zuby do nejhorsiho.
    FLOE
    FLOE --- ---
    GHOSTDOG32: Tak asi nevedel, ze te zubarka vrta bez znecitliveni :D Vzdycky muzes prejit jinam a dneska, kdyz je v Praze situace se zubarema jaka je, si ti soukromi malokdy dovolej praci osirat, aby pak neprisli o klienty :]
    FLOE
    FLOE --- ---
    GHOSTDOG32: Dle me vek prilis nerozhoduje o kvalite a vedomostech zubare. Naopak, prijde mi, ze ti mladsi jsou vzdelani rozsahleji, kdyz se o to samotni zajimaji, tak maji info z prvni ruky, nejnovejsi postupy a technologie. Nezatracovala bych to tak, pokud v tobe vzbudil pocit duvery a schopnosti vykonat dobrou praci. Osobne mam letite srovnani se zubarem mezi 50-60, a poslednich par let s ortodontistou lehce nad 30 a zubarem do 30 let. Krome toho, ze sme s orto udelali lehci fail, kerej sme vyresili, tak duvera, pece, spokojenost mnohonasobne vyssi jak u starsiho. A ja mam teda zubare nadsene a zapalene pro svou praci a je to na nich hrozne videt, coz mne ve vztahu pacient x zubar velice imponuje. Samozrejme jako u vseho neplati u vsech typu lekaru a zubaru.
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    GHOSTDOG32: já mám kolem sebe taky lidi s krásnýma zubama a taky s horšíma a věř mi, že pár plomb ti radost ze života přece nevezme :-) . ty pak můžeš návyky správné ústní hygieny předávat dalším generacím a tvoje děti budou mít zoubky jako perličky (dost předbíhám ale tak víšjak ber to z tý lepší stránky :-D)
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    GHOSTDOG32: na plomby se neumírá, nemá cenu brečet nad rozlitým mlíkem ;-), co bych pak měla řikat já :-)
    FLOE
    FLOE --- ---
    Bod 6., dekuji!!!
    DR_RIC
    DR_RIC --- ---
    Lidicky ja z vas mam radost! Po dlouhe dobe klidu se tu krasne rozviji debata a to jeste ohledne toho nejdulezitejsiho tematu. Spousta uz toho bylo recena a tak se vam jen pokusim shrnout par zakladnich veci (a odpovedet tak na otazky, ktere mi par z vas poslalo):

1. Zubní kaz je infekcni onemocneni = tuto nemoc chytite (klidne od rodicu, kamaradu,... indiani ji chytili od Kolumba, ktery jim ji privezl spolu s dalsimi uzasnymi nemocemi) Co to znamena? Zubni kaz NENI dedicna zalezitost a je zpusoben bakteriemi.
    2. Zubni bakterie ziji symbioticky s clovekem v dutine ustni. Nektere patri k "hodnym" jine ke "zlym". Bakterie rozkladaji cukry na energii (kterou potrebuji k zivotu) a odpadni latky, ktere vylucuji. Temy jsou casto kyseliny, ktere snizuji pH a to predevsim LOKALNE. Kysele prostredi poskozuje sklovinu a v te se tvori defekt = ZUBNI KAZ. Defekt ma nejprve formu demineralizovane skloviny, ktera pozdeji dale eroduje a do defektu se bakterie "schovaji" Cilem bakterii je krevni system. Kazdy zub je duty a prostor v nem se oznacuje jako drenova dutina (pulpa). Do teto dutiny vedou skrze korenovy kanalek cevy, nervy,... a zajistuji vyzivu a inervaci zubu. Pokud bakterie tuto pulpu infikuji vznika zanet a nasleduje endodonticke osetreni.
    3. Bakterie potrebuji ke svemu zivotu urcite specificke prostredi. Tim je PLAK. Co to je konkterne si muze kazdy dohledat. Nicmene je dulezite, ze plak vznika nepretrzite 24h denne. Postupnym narustanim vrstvy plaku dochazi ke zlomovemu bodu, kdy je dosazeno optima pro bakterie a ty se od chvile dosazeni tohoto bodu velmi rychle a velmi mnoho pomnozi. Zaroven rapidne rychle klesa pH (do kysela). Co nasleduje vi kazdy
    4. Zubni plak prakticky neni mozne eliminovat. Cely system hygieny vychazi z PlaqueControl - kontrola plaku. Je tedy dulezite nenechat dojit narust plaku do zmineneho bodu zlomu. V praxi je to do te miry, kdy je rozpoznatelny hmatem (jazyk) pripadne zrakem (plak obarvujici tablety, ci dokonce markantni vrstva plaku viditelna v zrcadle)
    5. Nejefektivnejsim zpusobem plaque control je MECHANICKE rozruseni struktury plaku a to kartackem. To co cisti je ruka, ktera drzi kartacek. Nic jineho. Zaroven ne kazdy ovlada bezchybne jemnou motoriku cisteni zubu. Pri volbe kartacku tedy hraje velikou roli fakt, ze kartacek musi byt pokud mozno co nejucinnejsi a zaroven by nemel uskodit (elektricky), pokud ho budu pouzivat spatne. Tomuto vyhovuji SOLO kartacky (dela se jen jedna tvrdost, na rozdil ad jinych zivotnich situaci, zde na tvrdosti tolik nezalezi) a kartacky typu Curaprox. Zaroven je dulezite provest mechanicke rozruseni plaku VSUDE. Tj je nutne vycistit i mezizubni prostory. Dle dispozic kazdeho z nas je toto mozne nekdy pouze diky mezizubnim kartackum, jindy pouze diky zubni niti. Setkavam se v ordinaci se spoustou predsudku. Napr.: Cim drazsi kartacek, cim vice elektricky, cim barevnejsi, cim vetsi tuba pasty,... cim lepsi.... Vazeni, temer dokonale lze vycistit zuby i sirkou kdyz vite jak. Kdyz nevite, je vam sebeidealnejsi kartacek k nicemu
    6. Zcela zamerne vynechavam jakakoli pojednani o pastach, vodach atd... Jak jsem psal tyto veci samy o sobe NECISTI. Mohou pouze napomahat (at uz subjektivne nebo objektivne) k "lepsi" hygiene. Jejich vlastnosti jsou dany jejich slozenim. Pasty obsahujici vysoky podil abraziv (pemza, plavena krida,... najdete si co to je :-))) ) - napomaha odstraneni pigmentaci (kuraci, píči čaje...) Nektere obsahuji slozky na bazi peroxidu ("beleni zubu") atd atd. Zaroven tyto pripravky, ale mohou obsahovat i prospesne latky (latky zajistujici desinfekci, regeneraci, remineralizaci,...) Vetsinou ale s plakem a zubnim kazem tolik docineni nemaji.
    7. Poslednim bodem bych jen zminil jak caso cistit.... Vite kdyz dva delaji totez neni to totez. Nekdo cisti hodinu 3x denne, nekdo minutu 1x za dva dny a ve vysledku maji vycisteno oba stejne. Idealni stav, cistit zuby po kazdem pouziti (jako kdyz jdeme na toaletu a umyjeme si ruce... bez ohledu na to ze jdeme zrovna 10x denne), je silne idealisticka predstava. Nutnost vycisteni (tj.: redukce plaku) je do znacne miry individualni (v zavislosti na "infekci", imunite, strave,... kazdeho konkretniho clovicka. Idealni stav je naucit telo vnimat pocit "ciste pusy" To je ten stav, ktery rada z vas zna a popisuje, jako "hladounke zuby" na dotyk, volne mezizubni prostory a nekrvacejici dasne. Telo neni blbec a na jakoukoliv odchylku od tohoto stavu vas vcas upozorni. Je dulezite mu ale naslouchat a poslouchat ho. (pro lepsi predstavu uvedu opak: kdyz si nacpete paratko mezi zuby a zlomite, jazyk bude cca 4 hodiny mit snahu ten predmet odstranit. pak si na nej zvykne a stane se jeho prirozenosti. Vasi prirozenosti by meli byt hladke zoubky. Plak ve fazi nutnosti zredukovani - vycisteni - se pak sam bude jevit jako onen neprijemny pocit na zubech, ktery vas bude nutit cistit - pokud mu vsak nevyhovite stane se plak znovu prirozenou soucasti dutiny ustni)

Preju vam vsem krasny vecer a zarivy usmev do pristiho tydne.
    XAJA
    XAJA --- ---
    GHOSTDOG32: vidieť, že si pekne vyplašený, čo? :)

s tým xylitolom neporadím. ja razím zásadu, že najdôležitejšie je proste raz za deň zuby riadne očistiť od plaku. a to sa dá najlepšie mechanicky. keď nie je plak, nemajú sa kde množiť baktérie, a teda nemá ako vzniknúť kaz, naviac to určite neprospieva ďasnám, ak ich od zuba začne oddeľovať časom z neho vzniknutý kameň.

takže si večer tých cca 10-15 min vždy nájdem na to, aby som si ich riadne vyčistila, a najosvedčenejšiu mám na to tú spomínanú jednozväzkovú kefku. a teda medzizubné priestory - to je asi na každom, čo použije, ja mám zuby tými hornými časťami pri sebe tak natesno, že nejaké prepchávanie nite medzi ne mi je nepríjemné, takže na to radšej idem od ďasna, kde nejaká tá miništrbina na najjemnejšiu medzizubnú kefku predsa len je.

no a ráno, či v prípade potreby v priebehu dňa použijem normálnu kefku s tou trochou pasty. trochou myslím to, že mi jedna bežná tuba vystačí na niekoľko mesiacov:) na rozdiel od kefiek, ktoré mením obvykle po pár týždňoch.

vody mi prídu zbytočné, maximálne tak používam florsalmin, keď sa mi párkrát do roka podarí zahryznúť si zvnútra do líca, aby sa to lepšie hojilo:)

no a asi to najhoršie nerobím, dve plomby za celý život, pôvodne urobené kedysi strašne dávno, asi tak v siedmej triede základky.

ad ten roentgen. pozri si, koľko mSv dostaneš ročne z prírodných zdrojov ikonizujúceho žiarenia (vrátane rádioaktívnych prvkov, ktoré sú prirodzenou súčasťou tvojho vlastného tela) a nájdi si, koľko asi dostaneš pri tých vyšetreniach. to sa stratí, neboj:) napríklad tu, námatkovo nájdené na googli: http://www.uvzsr.sk/...ption=com_content&view=article&id=1124%3Azdroje-ionizujuceho-iarenia-a-uinky-ionizujuceho-iarenia-na-loveka&catid=70&Itemid=101
    FLOE
    FLOE --- ---
    GHOSTDOG32: Simte nesil :]]]
    XAJA
    XAJA --- ---
    BOSSORKA: tak ja si tým jednozväzkovým zuby šmrdlám práve teraz - pri počítači:)
    ako každý večer. niečo si pri tom proste čítam, a tak. nikde nie je napísané, že sa zuby musia čistiť v kúpelni pred zrkadlom:D
    GHOSTDOG32: uff, tak to by sa moje ústa asi zbláznili. zo všetkých tých gélov a vôd:) plus teda neznášam zubnú niť.
    FLOE: ja to robím naopak. ráno by mi ten pocit "bezpastového" dychu asi chýbal, takže ošmrdlám kefkou s minimom pasty, večer čistím dôkladne medzizubnou kefkou a teda hlavne tiež tou jednozväzkovou "na sucho".

pasty neriešim, najradšej mám také, čo moc nepenia. momentálne parodontax bez fluóru. ústne vody nepoužívam.
    kefky jednozväzkové striedam tepe a curaprox, normálne kefky mäkké curaproxy. mám malé ústa a zuby, takže dávno v minulosti, kým neboli nejako dostupné jednozväzkové a všelijaké mäkké vymoženosti, ako sú teraz, tak som to riešila detskými zubnými kefkami (malé hlavičky a mäkké štetiny).
    FLOE
    FLOE --- ---
    BOSSORKA: No, dle me, u ty spravny cistoty to na pohled nepoznas, to poznas prejetim jazykem. Na pohled muzes mit beloskvouci zuby a stejne tam ten sajrajt bude.
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    FLOE: já se musím při čištění zubů koukat do zrcadla, jakože kontrola, at vím, že je to pořádně :-DDD
    FLOE
    FLOE --- ---
    BOSSORKA: Nepocitam to, vetsinou u toho rano cumim do blba nebo do pc nebo jesi ma nekdo tak do tv. Ono to jako tolik casu nezabere, kdyz se naucis jak na to.
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    FLOE: tyvogo kolik času ti zabere než si zub po zubu vyčistíš tím jednosvazkovým kartáčkem? :-) budu muset ozkoušet :-)
    FLOE
    FLOE --- ---
    DR_RIC: Dekuji. Muzu se zeptat, co mi chybi k uplne spravnemu pristupu? :]
    FLOE
    FLOE --- ---
    GHOSTDOG32: Ja to chapu, proto pisu, ze to na moje zuby staci :] Treba nechapu na co je nit. Zkousela jsem ji a nenarvala sem to nikam :] Jinak ten jednosvazkovej a konkretne ten, co sem posilala, jiny mi prijdou na nic... Jiny pouziti nez to co sem napsala neznam ani jsem nezkousela, ale fakt musim rict, ze kdyz srovnam cisteni s tutim a Curaproxem, tak tuto je mnohem lepsi. Ta mensi tvrdsi plocha zajisti preciznejsi cisteni mi prijde. Oproti tomu mi prijde cisteni Curaproxem jako smrdlani. A co jak cistim kontroluju jazykem, jak je to hladke, ruznejma smerama a pritlakem.

Silene nesilene, jestli to tak ma bejt a nebudou se ti potom dal kazit, proc ne, doktor nejsem :]
    FLOE
    FLOE --- ---
    GHOSTDOG32: Hele, vis ze vseho moc skodi, tohle mi prijde sileny. Je pravda ze nejsem ani doktor, ani neznam stav tvejch zubu ani jakou presne peci pozadujou, ale myslim, ze prevence pred kazem je stejna jak u zdravejch tak zkazenejch zubu s tim, ze u zkazenejch je treba na to dbat opravdu 100%.

Ale k cisteni. Cistim nasledovne: rano si cistim zuby na sucho [muzes si ho namocit] bez pasty timto tvrdsim jednosvazkovym kartackem. Dukladne projizdim zub po zubu a skulinku po skulince ruznejma pohybama. Ono totiz to cisteni zubu s pastou a kartackem neni zadnej extra cistici vodvaz. Kdyz si to vycistis tutim a prejedes jazykem pres zuby , tak zjistis, ze je to uplne jinej povrch - cistej. Pak to projedu mezizubnim kartackem dle velikosti, co tobe vyhovuje. Samozrejme vyplachni. Pokud mas divnej pocit, ze sis neprojel pusu pastou, vyplachni ustni vodou.

Pres den cistim jen kdyz mam divnej pocit v puse a to teda Curaprox kartackem a obyc pastou z DM :D Neverim, ze se od sebe pasty nejak zazracne lisi.

Vecer, kdyz nejsem lina zopakuju proceduru z rana, a kdyz jsem tak vycistim Curaproxem a pastou.

Ale jak rikam, nejsem doktor, zuby se mi nekazi, nekdo vic fundovanej mozna rekne neco jinyho. Tohle je muj system.

Ale za jednim si stojim. To cisteni suchym jednosvazkovym kartackem je uplne o necem jinym a dle me je to cisteni efektivnejsi, lepsi, dukladnejsi.
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    URANOS: no rtg mám, ale říkala, že se na to musí podívat (tzn. zub otevřít), když bude dělat novou plombu... že teprve pak se rozhdone...
    URANOS
    URANOS --- ---
    BOSSORKA: pokud vám lékař reendodoncii doporučuje asi to má opodstatnění. to že vás zub nebolí neznamená, že je v pořádku a správně ošetřený. Když už něco bolí, bývá to většinou pozdě. Navíc jestli je zbarvený tak předchozí ošetření asi taky nebylo úplně ideální..záleží na RTG.
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    GHOSTDOG32: no mluvila o tom přeplnění proto, že si prý není jistá kvalitou výplně, ale zubař předtím, co sem u něj byla, tak říkal, že to mám udělané dobře, takže bych do toho radši neštourala... no budu to s ní ještě muset zkonzultovat, ale fakt se mi do toho nechce
    btw. bud rád, že ti udělá kvalitní plomby rovnou, mě museli převrtávat cca 8 starých amalgánových plomb nekvalitně udělaných, co pod nima byly kazy :-(
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam