• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MARCELLEKavárny
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    JAKOUBEK: a jinak pěkně sepsano! Řekl bych, že od člověka nejpovolanejsiho. Všechny znáš a pritom nejsi moc zainteresovan. Nebojte, za týden se bude řešit zas něco jiného... třebas nějaký Babica:)
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    coffee nazi pochazi z grammar nazi, aspon nyxaci by to mohli brat s nadhledem :)
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Já bych toho Jirku zase tak nedemonizoval. Koneckonců, když s ním někdo nesouhlasí, ať k němu na kafe nechodí. Je to jednoduché. Kdo ho kdy na té náplavce zažil, ví, že je to show, kterou je nutné brát s trochou nadsázky. Ale na druhou stranu, všecko, co říká, v podstatě sedí, takže nevím, proč se tady kolem toho dělá takový rozruch. Prodává špičkovou kávu, kterou připravuje více než korektním způsobem, toť vše. Zbytek je již pouhé slovíčkaření. Chápu, že některé můžou jeho výroky pobuřovat, ale co je na tom špatného?

    Upřímně, ubrečené zamyšlení pana Hampla si tu reakci od lidí z kávové scény vyloženě vykoledovalo. Já ho pro jistotu četl dvakrát a každý odstavec by se dal rozcupovat na nanokousky. Rozumím autorově potřebě si trochu postěžovat, ale i jako zamyšlení je to takové plácnutí do větru. Ten kousek o Alze a Megapixlu je teda úplně mimo mísu, to se na mě nezlobte.

    Víte jaké fronty natěšených milovníků kávy stojí každý den ve Starbucksu? Je to taková zvláštní představa, že stačí, když se někdo snaží, budem se plácat po ramenou a budeme všichni kamarádi... to je přece dost o ničem ne? Mě osobně je ta rozmanitost postojů hodně sympatická. Člověk má aspoň na výběr. Do Mammacoffee jsem přestal chodit asi před třemi lety, protože jsem zjistil, že mi káva víc chutná jinde... a bylo to určitě dřív, než se objevil zlý pan Sládek :)

    + pojem coffee nazi je teda jedna z největších hovadin, kterou jsem za poslední dobu slyšel. Stejně tak by se pak dal zavést pojem coffee xenofob?

    ++ většina přitakávajících fanoušků udělá za den víc "espresso káv", než jich tu kdo vypije za rok. Tímto směrem bych své emoce taky krotil a dislajky šetřil.

    MOMENT
    MOMENT --- ---
    Zarazil jsem se, když jsem viděl ty příspěvky na twittru, zvláště od některých lidí, od kterých bych tak nízkou úroveň reakce nečekal.
    Chápu, že je jistou přirozeností snaha rozšiřovat svůj názor a model představ o světě a jeho správném fungování a vzrůstající intenzita snah o to všechno s nabívající sílou a sebevědomím, ale asi se to snadno přežene a spadá do jakési agresivity. Vždyť ten všudypřítomný afekt! Ano, i já se docela snadno rozčílím, když se setkám s něčím nesmyslným, něčím, co je podle mého názoru proti člověku, ale vadí mi to a nechci se rozčilovat, člověk toho potom míň vidí.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    Tak nevím, jestli jsem mimo já, ale přijde mi, že autor má pravdu - díky za každou změnu k lepšímu a ne "hejtuju všechny, kdo to nevidí přesně jako já":

    Co je moc, co příliš a co přespříliš... Blog - Stanislav Hampl (bigbloger.lidovky.cz)
    http://hampl.bigbloger.lidovky.cz/c/347350/Co-je-moc-co-prilis-a-co-presprilis.html

    Nikoli pan Sládek, který ho pak u sebe na Twitteru (@coffeejihad) ponižoval za veselého přitakávání svých fanoušků. Může být jak chce dobrý barista, ale to mu nedává patent na rozum. A už vůbec ne právo chovat se jako coffee nazi. Dislike.

    https://twitter.com/coffeejihad/status/348902643265069056
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    TWARR: pokud je to reakce an megapixel, tak jirka tam je na polovicni uvazek... je tedy mozne, ze slecna ma druhou cast tydne .)
    TWARR
    TWARR --- ---
    takze slecna uz utekla :D
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Tak hlasim ze v prodejne Megapixelu v holesovickem pivovaru (areal A7) maji libovy Doubleshot delany na stroji Mirage baristou Jirim Sladkem. Very gut.
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    A daj se koupit i makru neco pres stovku.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    AOTEAROA: No obyc konvicka stoji tri kila. To si na sebe vydela ;)
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    JAKOUBEK: přesně takhle bych to ráda měla, ale musím pracovat s tím, co máme :( nejsme kavárna, tam by se to asi prosadilo u vedení snadněji :)
    MOMENT
    MOMENT --- ---
    to se taky směju :) ale cenim. to mlíko jinak protejká mezi prsty, ani nemrknu.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    AOTEAROA: 2-3 velikosti konviček se velmi hodí. Jám mám dokonce jednu 120ml na espresso macchiato. teda, všichni se jí smějou, ale v menším provozi ušetří pekelně dost mlíka. Navíc, když šleháš mlíko třeba na dvě cappuccina ve velké konvici, je dobré si pak odlít cca třetinu objemu do menší konvičky... jinak si do prvního naliješ skoro všechnu pěnu a do druhého liješ skoro už jen mlíko.
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    BLACK_ONYX: taky si to myslím :) a ráda bych se to perfektně naučila. jak mě to kafe začlo bavit, začla jsem teď pracovat za barem a kafí denně tak 70 udělám, i když tak dvě třetiny jsou espressa. ale pořád mám trošku problém s konvičkou vychytat to množství, ale žejo dělám to dva dny zatím a kafe není jediná věc, co tam dělám a není čas se s tím moc piplat. na to cappuccino už množství mléka a techniku vcelku vychytávám, ale na latte mi je konvička trochu malá (máme jen jednu velikost, tři kousky).
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    A neni nic sloziteho pouzivat jen tolik mleka, kolik spotrejes.
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    Imho blbost, vajicko taky dvakrat neuvaris. Jednou a dost. Maximalne nejaka horka cokolada.
    TYPHUS
    TYPHUS --- ---
    AOTEAROA: no to mlieko sa da pouzit uz len raz, maximalne dvakrat, potom tam je, ako poukazal(a) Snorry vela vody a radsej to vylievam. ale ked som si robil baristicky kurz, mlieko sa tam zlievalo a pri spravnom skladovani (schladeni) sa dalo pouzit tak na 20 napenovani. sluzilo to samozrejme iba na naucenie techniky, ale ani po niekolkonasobnom napeneni to zase az tak zle nechutilo a penit sa dalo. cize idealne je mat konvicku na jednu-dve porcie, ale ked urobis vela peny, da sa este na to jedno dalsie pouzit.
    SNORRY
    SNORRY --- ---
    AOTEAROA: pokud máš přednastavený množství vody na kafe a nehraješ si s tim, tak je to otázka 5 minut si vychytat, kolik do konvičky nalít mléka, můžeš si udělat i čárku na stěnu..:) to vše za předpokladu, že to šleháš vždy stejně, což zas pokud děláš v provozu, tak to tak prostě dělat musíš. Dávat slitý mléko do lattéčka je prasárna, páč v tom máš vodu a i to chutná hnusně. Doporučuju vylejvat a nebo slejvat pro vlastní využití.
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    ráda bych se zeptala místních baristů, jakou máte "mlékovou kulturu", tedy co děláte s mlékem, co vám po zalití cappuccina zbyde. jestli to správně chápu, mělo by být hlavně důležité mít správně a odlišně (tedy na jednu a na dvě porce mléka) velké konvičky.
    jak je to se schováním zbylého mléka na další použití třeba na caffe latte? nebo máte časem perfektní odhad a vždycky děláte opravdu jen tolik, co použijete?
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Dával jsem to i do auditka "KAFE", ale pro sichr i sem, když už je tu každou chvíli řeč o alternativních metodách... kdyby měl někdo chuť si vyzkoušet "vacpot"... k dispozici u nás v pauzičce.

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam