• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUÚstav pro dokumentaci a nápravu zločinů školních jídelen
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Slibovanou kvasnicovou polévku jsem právě dojedla.

    Návod pro ty, co mají ke kvasnicím odpor.

    Základem toho, aby jakýkoliv pokrm z kvasnic chutnal jinak, než v neblahých vzpomínkách je dotatečně dlouhá doba smažení kvasnic.

    Nakrájejte cibulku na jemno, nechte rozpustit máslo a nebo dobrý olej a až cibulka zesklovatí, rozdrobte do hrnce droží.


    Droždí se rozpustí na kašičku a v tom okamžiku začne smrdět. Tím kvasnicovým puchem. Ale pokud člověk vydrží a usilovně míchá, po dvou až třech minutách se z kašičky stane přilnavá hmota a celé to začne vonět docela příjemně.



    Takhle upravené droždí je základ jak pro pomazánku, tak pro polévky a nebo pro knedlíčky. Pokud droždí nepřejde dostatečně dlouhou dobu tepelnou úpravou ve spojení s troškou tuku, tak smrdí.

    Polévka se vyrobí tak, že kvasnicový základ zalejte vodou, popřípadě vývarem. A pokud nejste sveřepí kvasnicoví fanatici, tak dodáte libovonou zeleninu (základ celer, mrkev, petržel, volitelně hrášek, fazolky, kukuřice, květák, brokolice, česnek ....) a případně zavářku (nudle a spol.). Polévka nebude čirá, základní kvasnicový vývar je mléčně béžový.

    Pokud chcete zamaskovat přítomnost kvasnic, tak ideální dávkování je 4Og droždí (jedna kostička) na 4 porce polévky. Ale velmi poživatelné je i dávkování 1 kostička droždí na osobu.

    Čím víc zeleniny, polévkových bylin, bujónu, zavářky atd, tím méně je droždí cítit.

    Moje verze polévky obsahuje nastrouhanou mrkev (hodně, polévka se po ní krásně zabarví)a řapíkatý celer . A protože jsem fanatik na drožďové knedlíčky, tak ty se tam taky schovávají.
    KRMELEC
    KRMELEC --- ---
    Hm, jelikož od malička sežeru cokoli, i ze školní jídelny, ale nesmí to obsahovat luštěniny nebo mák - tyto dvě surovniny jsou neslučitelné s pojmem strava a je holé šílenství se s nimi jakkoli dál zabývat. Možná mě právě toto vysvětlili ve škoních jídelnách. Cokoli bylo s mákem - byla jsem já o hladu. Luštěniny ani nemluvim - tfůůůj. Ani v restauraci ***** !
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Tak největší poptávka je po hrachové kaši.

    Umíte někdo uvařit hrachovou kaši tak, aby chutnala jinak, než nepolykatelná hmota, bez chuti, leč se zápachem?
    ZUZU
    ZUZU --- ---
    /*
    KACZER: a vis ze jo?
    je to foceno timto fotakem:
    http://www.rus-camera.com/camera.php?page=smena&camera=smena6
    jsem byl trochu napred neasi :)
    a stale ji mam doma hec
    */
    KACZER
    KACZER --- ---
    ZUZU: to uz si mel lomo jo ? :))
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    IM_MORTAL: to nám dělaj v eurestu v práce, nejsem ochotná to pozřít
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    tyjo to varej v itosce ;)
    IM_MORTAL
    IM_MORTAL --- ---
    mě by zajímalo jestli někdo někdy jedl "grenadýnský pochod/marš" nebýt toho, že to před 14 dny vařili "kluci v akci" s ledovým klidem by se to dalo nazvat za typické jídlo školní jídelny - jsou to totiž brambory s těstovinami a tlustým od masa (ok špekem v původním znění)....osmahnuté na pánvi myslim, popř. zapečené v troubě...jednoznačně odpadkový jídlo!
    WASSABI
    WASSABI --- ---
    KASUMI: s borscem souhlasim:) to bylo nejlepsi jidlo:)
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    Ja se povazuji za labuznika (modri vedi)
    Ale skolni jidelna mi nikdy moc nevadila a treba uplne zboznuju srbske rizoto nebo jak tu nekdo psal ty spaleny testoviny s uzeninou :)
    Na nizsim gymplu jsme mivali skvelej borsc
    Anebo jatra na cibulce
    Nam nam :)

    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    Já z jídel, který nejím nejsem fakt ochotná zkusit jíst nic, jak jsem psala, rýžový nákyp čas od času dělám, je prý dobrý, ale mě se prostě rýže naskladko strašně ekluje, stejně jako ovesná kaše a krupičná (ale tu bych snad byla v nejvyšší nouzi sníst), za to můžou lázně, tam jsme měli sladký kaše obden k snídani a dělali je snad z nakyslýho mlíka, jak to chutnalo...když to takhle máte deset týdnů, už to v životě vidět nemusíte, stejně jako meltu s mlíkem, v jiných lázních čtyři měsíce každé ráno ke snídani, zvedá se mi žaludek, jen jak jí cítím

    a holandskou omáčku u nás třeba nedělali
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    hele ja bych hctela videt vysledky ale nechci na nic klikat pac z tech veci sem ochotna snist vse a uvarit jako nijak extra neumim nic z toho
    NAMATHUR
    NAMATHUR --- ---
    ZUZKAOU: Mam rad vse ze seznamu. Holt jsem byl ditko hladove PS: skraloup nenapravujte, ale davejte mne. Mnam! ;-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---

    Která jídla umím uvařit a můžu sem popsat recept tak, aby se to povedlo i zarytým omítačům?

    104 hlasy od 25 respondentů

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---

    Která jídla nesnáším, ale jsem ochotný/á s ním experimetnovat a případně změnit názor?

    101 hlasy od 28 respondentů

    LINOLEUMKA
    LINOLEUMKA --- ---
    zas diky jidelne miluju ty pripeceny kolinka se slaninou, syrem a okurkou.. mnam ,)
    na rizoto mam dobry vzpominky.. dycky to byla zaruka srandy, kdy se hazel spoluzakum do caje ten hrasek ,)
    jinak nejvetsi libustka u nas v jidelne bylo, ze kdyz uz ste konecne mohli vyhodit ten nedojezenej blaf, tak se preslo k tomu pripravenymu kybliku, tam se vyskrabal obsah talire.. nacez pani kucharka zacla nadavat jaky sme vybiravy a hrabla tou tlustou holou rukou do toho kyble se zbytkama a vytahla si nejakej peknej kousek masicka a nekam si ho schovala.. no nejvetsi ulet dycky se mi protocil zaludek protoze ten zvuk polivky, caje, masa, knedliku a omacky.. no mlask ,)
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    GANBOY: mne takhle lili do krku teplý mlíko v jeslích. nepila sem to, nepiju ani doted a proste nedokazu pochopit, co si tim ta pica (sory, musim) dokazovala....
    GANBOY
    GANBOY --- ---
    jooo skolka... jednou nam naserviroali krupicnou kasi (kterou tezce nesnasim) a ja okamzitem odpovedel ze to jist nebudu, ze me to nechutna a ze to nejim ani doma. jedna aktivni "souska" se rozhodla ze problem v me nechuti odstrani ti ze me jednou rukou chytla, druhou rukou vzala lzici, nabrala poradne a vrazila mi lzici az do krku.
    jak spravne ocekavate- lzica zasimrala na mandlich a krupicna kase i se svacinou a snidani skoncil na souscinejch satech.
    od te doby sem ve skolce nidky nemusel jist to co sem nechtel.)
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    LEENVECKA: on se eurest lisi provozovna od provozovny, uz mi to bylo nekolikrat vysvetleno. Ja chodila na VSE a dobry to fakt nebylo. Nejsem nijak extra vybirava, mezi tema sesti jidlama jsem si vybrala, ale kdyz si z sesti jidel vyberu jedno jako "to co jsem ochotna pozrit", tak uz je to celkem spatny. Ze zacatku se snazili, ale pak to slo do kytek:o/ Proste to nebylo takovyto teseni se na obed:o)
    LEENVECKA
    LEENVECKA --- ---
    XMARGE: hele tak u nas (czu) eurest vari a imho neni to zas az tak spatny, kdyz nejses moc vybirava tak si celkem z tech peti sesti jidel v klidu vyberes:o) popravde miluju ty jejich skro vegeratiansky jidla jako smazena zelenina jako rizek, brambory a k tomu tatarka:o)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam