• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUÚstav pro dokumentaci a nápravu zločinů školních jídelen

    František Brückner
    Jídelna

    Macaté válce ruk, vlasová síťka
    Obrovský šufan a hradba prs

    Lepkavé tácy, vrzavé lino
    Zoubkaté durytky, učitelský stůl
    Sladké úterky a hliník vidličky

    Dvě vlny obědů, stravenka na rtu
    Nahnědlá omáčka a dozor u dveří
    Muškáty na okně, várnice čaje

    A zbytky v kýblu
    Rytmicky chlístají
    Na rámu řídítek

    Školní jídelny, podivné tetičky a nebo špatné hospody spáchaly a páchají zločiny na spoustě skvělých jídel.
    Pojďme zdokumentovat oběti a zkusit najít takovou úpravu, aby to bylo nejen poživatelné, ale i dobré.





    Kandidáti na průzkum:

    šišky s mákem
    rýžový nákyp
    nudle s mákem
    vařené hovězí
    zapečené těstoviny/šunkofleky
    haše
    sýrová omáčka s těstovinami
    krupicová kaše
    mléková polévka.
    francouzské brambory
    rajská s tvrdým masem
    rozbalit záhlaví
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    V tom seznamu jídel k průzkumu chybí košťáloviny - nechápu, jak se dá zelí nebo kapusta uvařit do řídké páchnoucí šedivé břečky. Dále plíčka na smetaně - vcelku chutné, ale vypadá to jako zvratky - jak lze z vnitřnůstek a smetany udělat zelenou omáčku, jsem nepochopila dodnes. A tzv. uzená polévka. Až ve třetí dekádě života jsem zjistila, že je to voda, ve které se vařilo uzené, nikoli uzená polévka.
    Na základce byla jídelna poživatelná, ale dva měsíce žrádlovny na gymplu mi způsobily takové trauma, že do jakéhokoli institutu závodního strtavování nevstoupím dodnes, bez ohledu na zemi, kvalitu kuchyně, kulturu stravování atp. Mlasknutí upatlaného aluminiového tácu o upatlaný igelitový ubrus se mi ozývá někde v prodloužené míše dodnes.
    LUKAZ: Bramborové šléšky jsou skvělé, ale musí se začít tím, že se uvaří brambory ve slupce, nastrouhají... průmslově vyrýběné bramborové šléšky bývají buďto z prášku (fujky fujky) nebo hlavně z mouky a to je pak průser. V zásadě se ovšem dají použít i italské gnocchi, ale nevím, jak moc a v jaké kvalitě jsou k mání v Čehůnii. No, uvařit, poházet kusy másla, do toho med, tvaroh, mák, dle gusta, nebo se dá použít olivový olej, ale musí být hodně aromatický (a ten v Čehůnii není k mání zcela určitě, to jsem několik let pátrala).
    NAMATHUR
    NAMATHUR --- ---
    LUKAZ: mame asi agresivnejsi plisne, kuneroly nam napadaly pravidelne ;-) Ted uz to domu nesmi.

    Milosrdna mdloba, zda se, zastrela me smysly, neb na nudle s mlikem a solankou jsem zapomnel. Mate pravdu, nedokazu pozrit vsechno. Tohle maximalne vylejt do rybnika, pockat, az se kapr zalkne nudli a pak jej zkrmit, jinak bleee. BTW kdyz u nas v jidelne dosly nudle, prelivali timto velehnusem takovy to hovezi trubicky (slachy a cevy) z minuleho tydne. Presny recept neznam, ale chutnalo to tak :-P
    LEENVECKA
    LEENVECKA --- ---
    LUKAZ: bramborove sisky jsou ted moje nejoblibenejsi jidlo, normalne z pytlikoveho testa v prasku, udelat testo, udelat kulicky (s valeckama je moc patlacka tak delam kulicky), uvarit a na taliri posypat kvantum cukru pak masilko a na to hezky macek...a mlask!:o)
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    LUKAZ: hehe, sestře zplesnivěla flora light
    LUKAZ
    LUKAZ --- ---
    Myslel jsem, že všechna traumata ze školní jídelny jsou dávno podhřbena v nejtemnějších zákoutí mé mysli, ale omyl. Nedávno jsem vařil hrachovou polívku a zavzpomínal u toho na školní jídelnu, jak tam ta hrachová polívka chutnala tak, že byla plísní nenapdnutelná ( krom margarínu napadá všechno ) a vzpoměl si u toho na bramborový šišky se strouhankou a skořicí. Struhanka smíchaná se starým olejem na fritování - přece se to vevyleje né! Vzpomíná někdo? Případně vaří někdo v poživatelnéí formě?
    BECKO
    BECKO --- ---
    mléčnou polívku nám nedělali, zato když byla ta, kde plavaly kousky droždí a já to cítila už při vstupu do školy, měla sem zkaženej celej den..
    MARKYTKAK
    MARKYTKAK --- ---
    NIENNA: tak si ho uprav po svem a bude chutnat :-) já to tak udelala jak s rizotem, tak s kuretem na paprice, a jsou to mnamky :-) obzvlášť kuře - na to jsem prý muže utáhla :-)
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    Mléčná polévka i ve mě budí děs a běs....i po všech těch letech...jen ta představa.... Brrr, to netrumfne nic...jen rizoto.....(ale v případě rizota jsem udělala pokrok - pořád nejsem schopná ho uvařit, ale jsem schopná ho na talíři donést někomu jinému.....)


    KELPIE: Naštěstí mám normální rodiče....i kdyby žalovali, tak naši by z toho nic nedělali - věděli moc dobře, že jím dostatečně....A mamka navíc měla vždycky pochopení pro věci, co v jídelnách nejdou sníst....
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    nám na základce v podolí, tedy ve školní jídelně dělávali polívku, která chutnala...jako již jednou použitá, to byly teprve grády
    KELPIE
    KELPIE --- ---
    ach, jak se mi ulevilo, kdyz vim, ze v tom nejsem sama:)
    IVUSHE
    IVUSHE --- ---
    jj taky sem jí měla....kekeeeeeeeeeeeeeeel!!!
    DRUI
    DRUI --- ---
    KELPIE: Je videt ze jsme ze stejneho kraje - pomysleni na mlecne nudle me budi hruzou v noci ze snu... :D
    MARKYTKAK
    MARKYTKAK --- ---
    KELPIE: fuj. Muž už mě 2 roky straší, že mi jí udělá. Ve školce jí prý miloval,ale jeho verze je tedy s bramborem. I z toho strašení mám husí kůži :-))))
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    KELPIE: mno, oni provozovali jiný věci
    KELPIE
    KELPIE --- ---
    MOIRAIN: stastne to deti:)
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    KELPIE: tak naštěstí u nás tohle neprovozovali
    KELPIE
    KELPIE --- ---
    ZUZKAOU: kdepak smetana, kdepak brambory, kdepak koreni a vejce! :)
    mliko, voda, nudle, sul, papejte deti a kdo to nedoji, na toho budeme zalovat mamince:)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KELPIE: hele to by mohlo být tohle ne http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=22035

    (kulajda bez hub a kopru)

    KELPIE
    KELPIE --- ---
    Mate nekdo zkusenost se straslivym vytvorem pokrivene mysli zvanym "Mlikovka"?:)
    Mlekova polevka, sestavajici se dilem z ohrateho mleka, dilem z osolene vody, to vse doplnene nudlemi... jste dnes mam husi kuzi kdyz na ni pomyslim.
    MARKYTKAK
    MARKYTKAK --- ---
    IVUSHE: z uvedených mi vadí jen UHO :-)
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    děvčata, děkuji za to teplé mléko s medem a skořicí (rum moc nemusím:o)). Včera jsem si ho dala a je to moc dobré, začnu ho asi pít pravidelně:o)
    IVUSHE
    IVUSHE --- ---
    jj...to je klasika tyhle blafy...jakožto milovnice sýrů a jejich různých zpracování, sem si jednou objednala borkolici se sýrovou omáčkou.......vypadalo to jako něco co už jednou v žaludku bylo....a to nepíšu o tom jak to chutnalo;),.......ale tak když je hlad tak se sní všechno;)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    IVUSHE: Done :-)

    Jinak s řepou mě dostali v neděli v Zelení kočce v Brně. Osobně řepu miluju. A při pohledu na jídelák jsem si objednala borčš a dobře znějící salát z červení řepy s jogurtem a česnekem.

    A co mi donesli? Zelňačku, ve které vařili sterilovanou řepu a syrovou sterilovanou řepu s troškou jogurtu a hlavně se spoustou odporného, překyseleného láku s umělými sladidly. Brrrr.

    Řepný salát je nejlepší, když uvaříte řepu do měkka (a nebo upečete v alobalu, to je ještě delikátnější), nastrouháte a jen trošku posolíte, pokapete citronovou štávou a olivovým olejem.
    IVUSHE
    IVUSHE --- ---
    zdary:) v kandidátech na průzkum vám chybí UHO (univerzální hnědá omáčka), drožďová polévka, sýrová omáčka s těstovinami, čočka s párkem, krupicová kaše, a šťávy všech možných barev, vůní a chutí, samozřejmě ještě teplej čaj!fujtajbl....:D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam