• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUÚstav pro dokumentaci a nápravu zločinů školních jídelen
    ALTHIA23
    ALTHIA23 --- ---
    MONI: Chodila jsem 2krát v týdnu do školní jídelny na obed, 22 kaček v poho, lepší než bageta, a všechno zapražené moukou až mě z toho pak pálila žáha a třeba v číně měli takové zvláštní kuřecí maso co nemělo ani tvar, bylo to jak sekánka... ale třeba kapustu a svíčkovou měli dobrou, bylo tam i kus opravdického masa:-)) a párky teda taky dost často... no žádná sláva.
    MONI
    MONI --- ---
    ALTHIA23: kdyby jen instant, u nás v jídelně si poslední dobou kuchařky oblíbily vařit z párků
    ALTHIA23
    ALTHIA23 --- ---
    PRSKAFKA: Nezlepšilo...řekla bych že zavání více instatntních věcí
    EDERA
    EDERA --- ---
    MARKYTKAK: Já mám vždycky úplně sevřené hrdlo, jen fazolky vidím. Když zabojuju s podvědomí, tak je v úpravě s anglickou slaninou a česnekm pozřu a i si na nich pochutnám, ale ten začátek je vždycky stejně těžký. K těm na smetaně už se asi nepropracuju nikdy.:-((

    Jo, a segedín se tu už řešil? Ten zas "díky" menze odmítá jíst moje máti.
    MARKYTKAK
    MARKYTKAK --- ---
    EDERA: teda já fazolky taky miluju a muž by se po nich užral :-)

    ZUZKAOU: máš u mě 1* .-)
    PRSKAFKA
    PRSKAFKA --- ---
    Tak u mě taky školní jídelna způsobila nemnohá traumata - vzpomínám např. na francouzské brambory, které v jídelnovém provedení byly prostě nestravitelný (a tento odpor trval i spoustu let poté, teprve cca před třemi lety jsem konečně podlehla přemlování maminky a její francouzký brambory zkusila - teď se po nich můžu utlouct :) ) To samý vlastně zapečený těstoviny, obojí "chutnalo" stejně a lišilo se snad jenom názvem....
    Dodnes nejsem schopná si dát dušenou kapustu, k tomu mě ještě nikdo nepřemluvil :)
    Dále všechny variace kompotů.... a všechny druhy jídelnových polívek, v čele s Milionovou - jinde známou jako Krupicová s vejcem :)
    No a o hliníkových příborech, mastných tácech a plastových ubrusech už nechci nikdy slyšet :))
    Docela by mě zajímalo, jaký je stav jídelen teď, po těch cca 10 letech :) Zlepšilo se nebo je to pořád stejný?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    EDERA: Fazolky?

    Náprava snadná.

    Takové jídlo nesmí obsahovat rozvaření krájené fazolky z mrazáku a nebo z konzervy.

    V mrazicích boxech je potřeba hledat celé fazolové lusky a nebo přes léto koupit (natrhat) fazolky čerstvé. Z čerstvých fazolek odkrájet stopky a popřípadě stáhnout vlákno.
    Dát vařit osolenou vodu s trochou muškátového květu, do vařící nasypat fazolky a pár minut nechat povařit. Fazolky mají být měkké, ale ještě křupavé. Hned slít a pořádně propláchnout studenou vodou - tím že se prudce ochladí, zůstanou jasně zelené a křupavé, protože se nebudou dál "dovářet" zbylým teplem.

    Nejjednoduší je pak takovéhle fazolky polít roztaveným máslem, popřípadě zamíchat s jogurtem a nebo zakysanou smetanou. Plus sůl a čerstve mletý pepř.

    Další varianta je uvařit smetanový bešamel a ten pak okyselit a osladit podle chuti, čímž člověk dostane původní variantu té věci z jídelen - Fazolky na smetaně.

    Skvělá věc je tak vzít uvařené fazolové lusky a opéci je na slanině, popřípadě z nich udělat svazečky, obalené slaninou a takto opéct.

    Další varianta - na hluboké pánvi zesklovatět cibulku, pak opéct na kostky nakrájené drůbeží (sojové) maso, přidat česnek a fazolky (tohle zvládnou i řezané mražené), podlít vývarem/vínem, přidat muškátový oříšek a dusit. Na závěr zjemnit jogurtem/zakysanou smetanou. Popřípadě do toho narvat nějaké kari či podpobnou směs koření

    S fazolkama je také Salát nicosie.

    Dobře uvažené fazolky jsou příjemné i s dobrou koprovkou.
    POLINA
    POLINA --- ---
    EDERA: Tak ty fazolky zrovna miluju, ne teda ze skoly, tam byly takový bez chuti, nebyly kyselý, ale doma od babičky, mnamka
    EDERA
    EDERA --- ---
    Nahoře v záhlaví postrádám fazolky na smetaně. Podávalo se to jako příloha k hovězímu a vařený bramborám a školní jídelna tím vždycky smrděla ještě další dva dny. Dodnes mám potíže pozřít fazolky i v jiné úpravě a když se přemůžu a silou vůle potlačím dávivý reflex, jsem pokaždé překvapená, že třeba s česnekem a slaninou je to náramná dobrota.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SIMSA: se zakysankou a česnekem říkáš... Určitě zkusím.
    SIMSA
    SIMSA --- ---
    ZUZKAOU: Srdíčka na smetaně, jak je dělám já:

    Do hrnce slanina, nechat vypéct, pak cibule, nechat zesklovatět, pak srdíčka(syrová), osolit, opepřit, nechat chvíli osmahnout, pak podlejt vodou a dusit do měkka, pak dávám trochu prolisovaného česneku a zakysanou smetanu. Už to nezahušťuju, protože, když se vyvaří všechna voda, kterou jste to podlili, je sós hustej akorát. Doporučuji podávat s chlebem...
    POLINA
    POLINA --- ---
    ZUZKAOU: mnam, to muze byt dobre....ja srdicka vzdycky jedla u kamaradovy maminky...urcite vyzkousim

    Jinak ve skole jsme je nemeli nikdy, akorat jatrovou omacku a tu nesnasim doted a nikdy to nicim nezmenim....

    Ale treba takovy veprovy jazyk s omackou ala svickova, to je lahoda, dela babicka...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NAMATHUR: Díky za inspiraci.

    Srdíčkový vývar (má úplně úžasnou intenzivní chuť)
    - vařit srdíčka do měkka, ve vývaru pak rozmíchat žloutek na porci, podávat s čerstvými bylinkami.

    Srdíčka na smetaně.

    - uvařená drůbeží srdířka nakráje a zamíchat do bešamelové omáčky, kam kromě mléka/smetany přijde taky troška vývaru.

    Moje varianta je na másle zesklovatět cibulku, poprášit moukou a po opečení této zalít mlékem s trochou vývaru, osolit, omuškátovat a dvacet minut vaři ( po dvaceti minutách se rozváří cosi v mouce, která je pak stravitelnější a chuť je nemouková), před dovařením přidat srdíčka. Po stažení z plotny ještě docela dost kyselím a trochu sladím, protože mám slabost pro sladkokyselou omáčku.

    U nás doma to je tradiční s těstovinami (stejně jako guláš), ale asi se k tomu dá přidat jako příloha cokoliv. Jen hranolky by mě zarazily.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Vnitřnosti u nás naštěstí nevařili, ale patří k našim oblíbeným rodinným jídlům.

    Miluju vařený vepřový jazyk a pečené hovězí srdce, popřípadě zadělávaná srdíčka či žaludky. A nebo oháňku s mrkví...

    Uznávám že to zní hrozně, ale nikdy jsem nepochopila jaký je rozdíl v tom, jestli jím hladkou a nebo pruhovanou svalovinu.
    SIMSA
    SIMSA --- ---
    NAMATHUR: Drůbeží droby snad nebyly zločin. I když játra na cibulce se určitě daj udělat líp, než to znám ze školy.
    NAMATHUR
    NAMATHUR --- ---
    Včera slepičí srdce na smetaně, k tomu těstoviny (na knedlík jsem byl v osm večer línej). Další zločin napraven :-)
    ANIQUE
    ANIQUE --- ---
    Vzpomínám si na ty dny na základce, kdy bylo v jídelně potřeba dodělat zásoby. Karbanátek plnej divnejch věcí jako kousky zeleniny, která nedržela pohromadě (museli to vařit tak 3 hodiny, taková ta divná hmota bez chuti:)) a jako příloha bramborová kaše z pytlíku říznutá nedovařenejma kroupama:D
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    V tom seznamu jídel k průzkumu chybí košťáloviny - nechápu, jak se dá zelí nebo kapusta uvařit do řídké páchnoucí šedivé břečky. Dále plíčka na smetaně - vcelku chutné, ale vypadá to jako zvratky - jak lze z vnitřnůstek a smetany udělat zelenou omáčku, jsem nepochopila dodnes. A tzv. uzená polévka. Až ve třetí dekádě života jsem zjistila, že je to voda, ve které se vařilo uzené, nikoli uzená polévka.
    Na základce byla jídelna poživatelná, ale dva měsíce žrádlovny na gymplu mi způsobily takové trauma, že do jakéhokoli institutu závodního strtavování nevstoupím dodnes, bez ohledu na zemi, kvalitu kuchyně, kulturu stravování atp. Mlasknutí upatlaného aluminiového tácu o upatlaný igelitový ubrus se mi ozývá někde v prodloužené míše dodnes.
    LUKAZ: Bramborové šléšky jsou skvělé, ale musí se začít tím, že se uvaří brambory ve slupce, nastrouhají... průmslově vyrýběné bramborové šléšky bývají buďto z prášku (fujky fujky) nebo hlavně z mouky a to je pak průser. V zásadě se ovšem dají použít i italské gnocchi, ale nevím, jak moc a v jaké kvalitě jsou k mání v Čehůnii. No, uvařit, poházet kusy másla, do toho med, tvaroh, mák, dle gusta, nebo se dá použít olivový olej, ale musí být hodně aromatický (a ten v Čehůnii není k mání zcela určitě, to jsem několik let pátrala).
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    http://sobibabicka.mujblog.centrum.cz/clanky/Skubanky-slana-i-sladka-varianta-19012.aspx

    Ha - relativně snadný recept na škubánky, tak já zítra zkusím překonat svůj odpor...
    NAMATHUR
    NAMATHUR --- ---
    vcera hrachovka, zbouchano pet porci. (hrach, madrasske kari, muskatovy kvet, trocha kerbliku) mnam
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam