EDERA: Fazolky?
Náprava snadná.
Takové jídlo nesmí obsahovat rozvaření krájené fazolky z mrazáku a nebo z konzervy.
V mrazicích boxech je potřeba hledat celé fazolové lusky a nebo přes léto koupit (natrhat) fazolky čerstvé. Z čerstvých fazolek odkrájet stopky a popřípadě stáhnout vlákno.
Dát vařit osolenou vodu s trochou muškátového květu, do vařící nasypat fazolky a pár minut nechat povařit. Fazolky mají být měkké, ale ještě křupavé. Hned slít a pořádně propláchnout studenou vodou - tím že se prudce ochladí, zůstanou jasně zelené a křupavé, protože se nebudou dál "dovářet" zbylým teplem.
Nejjednoduší je pak takovéhle fazolky polít roztaveným máslem, popřípadě zamíchat s jogurtem a nebo zakysanou smetanou. Plus sůl a čerstve mletý pepř.
Další varianta je uvařit smetanový bešamel a ten pak okyselit a osladit podle chuti, čímž člověk dostane původní variantu té věci z jídelen - Fazolky na smetaně.
Skvělá věc je tak vzít uvařené fazolové lusky a opéci je na slanině, popřípadě z nich udělat svazečky, obalené slaninou a takto opéct.
Další varianta - na hluboké pánvi zesklovatět cibulku, pak opéct na kostky nakrájené drůbeží (sojové) maso, přidat česnek a fazolky (tohle zvládnou i řezané mražené), podlít vývarem/vínem, přidat muškátový oříšek a dusit. Na závěr zjemnit jogurtem/zakysanou smetanou. Popřípadě do toho narvat nějaké kari či podpobnou směs koření
S fazolkama je také
Salát nicosie.
Dobře uvažené fazolky jsou příjemné i s dobrou koprovkou.