• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUÚstav pro dokumentaci a nápravu zločinů školních jídelen

    František Brückner
    Jídelna

    Macaté válce ruk, vlasová síťka
    Obrovský šufan a hradba prs

    Lepkavé tácy, vrzavé lino
    Zoubkaté durytky, učitelský stůl
    Sladké úterky a hliník vidličky

    Dvě vlny obědů, stravenka na rtu
    Nahnědlá omáčka a dozor u dveří
    Muškáty na okně, várnice čaje

    A zbytky v kýblu
    Rytmicky chlístají
    Na rámu řídítek

    Školní jídelny, podivné tetičky a nebo špatné hospody spáchaly a páchají zločiny na spoustě skvělých jídel.
    Pojďme zdokumentovat oběti a zkusit najít takovou úpravu, aby to bylo nejen poživatelné, ale i dobré.





    Kandidáti na průzkum:

    šišky s mákem
    rýžový nákyp
    nudle s mákem
    vařené hovězí
    zapečené těstoviny/šunkofleky
    haše
    sýrová omáčka s těstovinami
    krupicová kaše
    mléková polévka.
    francouzské brambory
    rajská s tvrdým masem
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NAMATHUR: Díky za inspiraci.

    Srdíčkový vývar (má úplně úžasnou intenzivní chuť)
    - vařit srdíčka do měkka, ve vývaru pak rozmíchat žloutek na porci, podávat s čerstvými bylinkami.

    Srdíčka na smetaně.

    - uvařená drůbeží srdířka nakráje a zamíchat do bešamelové omáčky, kam kromě mléka/smetany přijde taky troška vývaru.

    Moje varianta je na másle zesklovatět cibulku, poprášit moukou a po opečení této zalít mlékem s trochou vývaru, osolit, omuškátovat a dvacet minut vaři ( po dvaceti minutách se rozváří cosi v mouce, která je pak stravitelnější a chuť je nemouková), před dovařením přidat srdíčka. Po stažení z plotny ještě docela dost kyselím a trochu sladím, protože mám slabost pro sladkokyselou omáčku.

    U nás doma to je tradiční s těstovinami (stejně jako guláš), ale asi se k tomu dá přidat jako příloha cokoliv. Jen hranolky by mě zarazily.
    SIMSA
    SIMSA --- ---
    NAMATHUR: Drůbeží droby snad nebyly zločin. I když játra na cibulce se určitě daj udělat líp, než to znám ze školy.
    NAMATHUR
    NAMATHUR --- ---
    Včera slepičí srdce na smetaně, k tomu těstoviny (na knedlík jsem byl v osm večer línej). Další zločin napraven :-)
    ANIQUE
    ANIQUE --- ---
    Vzpomínám si na ty dny na základce, kdy bylo v jídelně potřeba dodělat zásoby. Karbanátek plnej divnejch věcí jako kousky zeleniny, která nedržela pohromadě (museli to vařit tak 3 hodiny, taková ta divná hmota bez chuti:)) a jako příloha bramborová kaše z pytlíku říznutá nedovařenejma kroupama:D
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    V tom seznamu jídel k průzkumu chybí košťáloviny - nechápu, jak se dá zelí nebo kapusta uvařit do řídké páchnoucí šedivé břečky. Dále plíčka na smetaně - vcelku chutné, ale vypadá to jako zvratky - jak lze z vnitřnůstek a smetany udělat zelenou omáčku, jsem nepochopila dodnes. A tzv. uzená polévka. Až ve třetí dekádě života jsem zjistila, že je to voda, ve které se vařilo uzené, nikoli uzená polévka.
    Na základce byla jídelna poživatelná, ale dva měsíce žrádlovny na gymplu mi způsobily takové trauma, že do jakéhokoli institutu závodního strtavování nevstoupím dodnes, bez ohledu na zemi, kvalitu kuchyně, kulturu stravování atp. Mlasknutí upatlaného aluminiového tácu o upatlaný igelitový ubrus se mi ozývá někde v prodloužené míše dodnes.
    LUKAZ: Bramborové šléšky jsou skvělé, ale musí se začít tím, že se uvaří brambory ve slupce, nastrouhají... průmslově vyrýběné bramborové šléšky bývají buďto z prášku (fujky fujky) nebo hlavně z mouky a to je pak průser. V zásadě se ovšem dají použít i italské gnocchi, ale nevím, jak moc a v jaké kvalitě jsou k mání v Čehůnii. No, uvařit, poházet kusy másla, do toho med, tvaroh, mák, dle gusta, nebo se dá použít olivový olej, ale musí být hodně aromatický (a ten v Čehůnii není k mání zcela určitě, to jsem několik let pátrala).
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    http://sobibabicka.mujblog.centrum.cz/clanky/Skubanky-slana-i-sladka-varianta-19012.aspx

    Ha - relativně snadný recept na škubánky, tak já zítra zkusím překonat svůj odpor...
    NAMATHUR
    NAMATHUR --- ---
    vcera hrachovka, zbouchano pet porci. (hrach, madrasske kari, muskatovy kvet, trocha kerbliku) mnam
    NAMATHUR
    NAMATHUR --- ---
    LUKAZ: mame asi agresivnejsi plisne, kuneroly nam napadaly pravidelne ;-) Ted uz to domu nesmi.

    Milosrdna mdloba, zda se, zastrela me smysly, neb na nudle s mlikem a solankou jsem zapomnel. Mate pravdu, nedokazu pozrit vsechno. Tohle maximalne vylejt do rybnika, pockat, az se kapr zalkne nudli a pak jej zkrmit, jinak bleee. BTW kdyz u nas v jidelne dosly nudle, prelivali timto velehnusem takovy to hovezi trubicky (slachy a cevy) z minuleho tydne. Presny recept neznam, ale chutnalo to tak :-P
    IVUSHE
    IVUSHE --- ---
    a já mám dneska znojemskou s rejží ve školní jí delně a drožďovou polévku:D
    TERA79
    TERA79 --- ---
    XMARGE: :)
    KELPIE: Hele, tak to nepořádaly ani naše dominy, bílá polévka byla klasicky po takové té omáčce s fazolovými lusky, dycky do toho ještě rozkleply vejce. Ale mléčná mi nic neříká.
    Za to (pře)slazený vlažný čaj nedokážu pozřít do teď. (piju hořký). Ještě si pamatuju, a to mi docela chutnalo, když byl kompot, tak z kompotový šťávy dělaly pití, jako že naředily vodou... to se docela dalo.
    IVUSHE
    IVUSHE --- ---
    dnes jsem měla ve školní jídelně opravdu odporný bramboráky s nějakou ještě odpornější směsí!!!doteď je mi z toho šoufl!!!
    LUKAZ
    LUKAZ --- ---
    EUCHENIE: Vono to moc maso nebylo, pamatuju že se dřív ohnul ten hliníkovej příbor, než to "maso". A to mletý z čeho dělali červavpíčí a podobný ňamky se dneska nesmí používat ani na krmné směsy...
    LUKAZ
    LUKAZ --- ---
    LEENVECKA: jo tak takhle to mělo vypadat... zkusím, dík za typ
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    tak me desilo na 99% maso..ble

    ..ve školce jsem sedávala u stolu, dokad nepřišel rodič.. v jídelně jsem to házela kam se dalo či maskovala pod přílohu
    LEENVECKA
    LEENVECKA --- ---
    LUKAZ: bramborove sisky jsou ted moje nejoblibenejsi jidlo, normalne z pytlikoveho testa v prasku, udelat testo, udelat kulicky (s valeckama je moc patlacka tak delam kulicky), uvarit a na taliri posypat kvantum cukru pak masilko a na to hezky macek...a mlask!:o)
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    LUKAZ: hehe, sestře zplesnivěla flora light
    JENDAVB
    JENDAVB --- ---
    no jako ja jsem skolni jidelnu vydrzel cca 2 mesice a pak jsem zacal total boj zacal jsem drzet protestni hladovku coz u ditka s podvizivou a asmatem je docela nebezpecna zalezitost tak jsem chodil celej zbytek sve skolni dochazky k babi na obed takze to co tady popisujete na me pusobi jako zlocin proti kulinarstvi a proto bych ty lidi co jsou schopny tyhlen zverstva pachat nenechal jist nic jinyho nez varej v tech jidelnach
    LUKAZ
    LUKAZ --- ---
    Myslel jsem, že všechna traumata ze školní jídelny jsou dávno podhřbena v nejtemnějších zákoutí mé mysli, ale omyl. Nedávno jsem vařil hrachovou polívku a zavzpomínal u toho na školní jídelnu, jak tam ta hrachová polívka chutnala tak, že byla plísní nenapdnutelná ( krom margarínu napadá všechno ) a vzpoměl si u toho na bramborový šišky se strouhankou a skořicí. Struhanka smíchaná se starým olejem na fritování - přece se to vevyleje né! Vzpomíná někdo? Případně vaří někdo v poživatelnéí formě?
    BECKO
    BECKO --- ---
    mléčnou polívku nám nedělali, zato když byla ta, kde plavaly kousky droždí a já to cítila už při vstupu do školy, měla sem zkaženej celej den..
    MARKYTKAK
    MARKYTKAK --- ---
    NIENNA: tak si ho uprav po svem a bude chutnat :-) já to tak udelala jak s rizotem, tak s kuretem na paprice, a jsou to mnamky :-) obzvlášť kuře - na to jsem prý muže utáhla :-)
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    Mléčná polévka i ve mě budí děs a běs....i po všech těch letech...jen ta představa.... Brrr, to netrumfne nic...jen rizoto.....(ale v případě rizota jsem udělala pokrok - pořád nejsem schopná ho uvařit, ale jsem schopná ho na talíři donést někomu jinému.....)


    KELPIE: Naštěstí mám normální rodiče....i kdyby žalovali, tak naši by z toho nic nedělali - věděli moc dobře, že jím dostatečně....A mamka navíc měla vždycky pochopení pro věci, co v jídelnách nejdou sníst....
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    nám na základce v podolí, tedy ve školní jídelně dělávali polívku, která chutnala...jako již jednou použitá, to byly teprve grády
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam