• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUÚstav pro dokumentaci a nápravu zločinů školních jídelen
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Vařená kapusta | Cuketka
    http://www.cuketka.cz/?p=8857
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jezte polévku, nabádá Dobeš středoškoláky. Platit za ni musí všichni - iDNES.cz
    http://zpravy.idnes.cz/jezte-polevku-nabada-dobes-stredoskolaky-platit-za-ni-musi-vsichni-1fq-/domaci.aspx?c=A120107_184546_domaci_jj
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    WILDENBURY_SQ: Nějak mi žloutky nesedí ke kombinaci zelí+houby+švestky+klobása - mám pocit, že už by to bylo příliš... Ale asi jsi mne přesvědčil to zkusit, až budu vařit kapustnicu pro kamarády (rodina by mne za takové odchýlení od kánonu jistě nejméně kaceřovala s uložením tvrdého pokání). ;)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    WILDENBURY_SQ: no právě - což je právě jeden z oněch jídelnových zločinů - záklechtka, navíc jí je tam moc a ještě nebývá dosatečně rozvařená.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    ZUZKAOU: A musi to byt jíška, ne tam proste nasypat mouku jak pri peceni cukrovi.. :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    WILDENBURY_SQ: bez mouky se neobejdeš v kváskovém kyselu.

    V gumbu je hodně tmavá jíška základem chuti. A do klasické pórkové (ne krém), dršťkové, gulášovky a vánoční rybí se něco jíšky taky hodí.

    Ale nesmí to být základ polévky a musí být dostatečně rozvařená, že...
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    WILDENBURY_SQ: ano, také jsem kdysi přidávala žloutek, kam se jen rozumně dalo...
    za trest mě Nejvyšší Nosnice* obdařila dítětem s alergií na veškeré vaječné složky. a protože už rozum vzalo natolik, že požaduje rovnoprávnost na talíři, znám v poslední době vejce už jen z reklamních letáků

    tak to radši nehlásej moc nahlas, ať nedopadneš podobně, Nejvyšší Nosnice je mstivá mrcha

    ------------------------
    * hlavní božstvo kurovitých ptáků
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    ALDARION: Hele já si žloutky do krémovějších polévek nebo omáček nemůžu vynachválit... Taky mi to dřív přišlo divný, ani teď netvrdím, že je to "to jediný echtovní", ale doporučuju zkusit. Krásně to zjemní a zahustí... Možná taky záleží na vejcích, používám od sousedčiných slepic z chaty - vesnice.

    Za zločin považuju zahušťování moukou. Skoro čehokoli, na nějaké výjimky, který mě nenapadaj, mi to přijde jako největší šolich, jídlo je pak lepivý, hnusný, moučný.... Všechno mám přirozeně hustý tak, že spíš i ředim, nechápu, co to je za zvyk, moučný nacucaný houby (knedlíky á la špatná jídelna) zalejt moučnou omáčkou a dát si k tomu "kulajdu" (nízkotučný mlíko s moukou a voctem)...
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    Koukám, že docela slušný recept na dobrou zelňačku je na stejných stránkách co ten na segedín: http://www.macekvbotach.cz/zelnacka-dle-stareho-rodinneho-receptu/ - osobně bych klobásu nesmažil, žloutky vynechal a zelí a brambory povařil o něco déle ještě s houbami (ideálně půl na půl hříbky a směs lesních hřibovitých) a pár sušenými švestkami. Ale války o správnou kapustnicu jsou, když se sejde víc Slováků v kuchyni, docela běžným a roztomilým jevem. ;)
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    WILDENBURY_SQ: Jo, halušky ze školní jídelny či menzy byly těžký kulturní šok. ;) A pak taky zelňačka - domácí slovenská kapustnica je moje nejoblíbenější zimní polévka, a pak mi někdo předloží kydanec rozvařeného zelí s čímsi...

    ZUZKAOU: Když už mluvíme o paprice, tak v Americké, v prvním bloku u Míráku, a potom buď v Kolínské nebo v Libické, dole blízko Vinohradské, jsou krámky s maďarskými specialitami. Myslím, že není od věci se tam zastavit nejen na koření, ale hlavně na uzeniny...
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    GWEEN: haši na základce jsem miloval, hlavně to zelí k tomu :)
    GWEEN
    GWEEN --- ---
    Já jsem asi od dob jídelny v zš nejedla haši. Naše školní jídelna nevařila špatně, ale ty polívky, ty byly nepoživatelné. Snad jen gulášová byla výjimka, tu jsem měla ráda.
    EDERA
    EDERA --- ---
    Moje máti si segedín zhnusila v menze natolik, že to je ještě po půl století jediné jídlo, které fakt nepozře. Tudíž jsem vyrostla ve víře, že segedín je nepoživatelný a vlastně ani nevím, jak chutná:-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TAPINA: segedín je moc dobrej. Jo a fakt se vyplatí sehnat si maďarskou papriku.

    Macek v botách - Klasický segedínský guláš dle Eleka Magyara
    http://www.macekvbotach.cz/klasicky-segedinsky-gulas-dle-eleka-magyara/
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Když nad tím tak přemýšlím, segedín jsem od dob jídelny asi neochutnala. Ale jinak největší trauma mám z čehokoliv, kde je kus masa. Školní jídelna by ze mě udělala vegetariánku. Buchtičky se šodó nevadily.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    WILDENBURY_SQ: áááá, fuj, jídelnový segedín. Mastný, tuhý maso, moučná omáčka, kousky hnusnýho zelí a placka, vydávající se za knedlík.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    LISTICKA: Veci se zelim. Jsem veliky milovnik pokrmu se zelim; kachna se zelim, nejake mišmaše uzene-br. knedlik-zeli, segedin, zelňačka.. To se nedalo zrat, co na nas kdysi zkouseli na ZŠ. Vpodstate nejaka rostlinna vlakna varena ve vode s trochou soli a kmina.

    To same spenat, miluju spenat, ale to nam snad davali posekanou travu s psimi vykaly.

    A na zaver halusky. Zboznuju halusky, ale ta betonova hmota, nejlepe se zminenym zelim, do ted na nas v menze obcas zkusej... Jak tomu rikaj... Strapačky nebo šlejšky nebo co, podivny nazvy proste... Naprosto nepozivatelna hmota, kdy premejslim, jestli jsem si nespletl menzu se stavebninami.
    VANUSHE
    VANUSHE --- ---
    LISTICKA: rozhodne buchticky se sodo. ty nenavidim do dneska
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    ZUZKAOU: v Eurestu jsem vždycky miloval rizoto, stejně jako na základce :)
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    ZUZKAOU: eurest v práci, až na výjimky, ignoruju od května, když nemám oběd z domova a nedá se nahradit z jiných zdrojů a jdu tam, obvykle hořce lituju

    pro mne je největší kekel rýžový nákyp a nudle s mákem (vlastně jakékoli sladké teplé jídlo s mákem, ve sladkém pečivu ho mám ráda), to prostě nepozřu, nebo bych pozřela jen umírající hlady
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam