• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUÚstav pro dokumentaci a nápravu zločinů školních jídelen

    František Brückner
    Jídelna

    Macaté válce ruk, vlasová síťka
    Obrovský šufan a hradba prs

    Lepkavé tácy, vrzavé lino
    Zoubkaté durytky, učitelský stůl
    Sladké úterky a hliník vidličky

    Dvě vlny obědů, stravenka na rtu
    Nahnědlá omáčka a dozor u dveří
    Muškáty na okně, várnice čaje

    A zbytky v kýblu
    Rytmicky chlístají
    Na rámu řídítek

    Školní jídelny, podivné tetičky a nebo špatné hospody spáchaly a páchají zločiny na spoustě skvělých jídel.
    Pojďme zdokumentovat oběti a zkusit najít takovou úpravu, aby to bylo nejen poživatelné, ale i dobré.





    Kandidáti na průzkum:

    šišky s mákem
    rýžový nákyp
    nudle s mákem
    vařené hovězí
    zapečené těstoviny/šunkofleky
    haše
    sýrová omáčka s těstovinami
    krupicová kaše
    mléková polévka.
    francouzské brambory
    rajská s tvrdým masem
    rozbalit záhlaví
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    WILDENBURY_SQ: Jo, halušky ze školní jídelny či menzy byly těžký kulturní šok. ;) A pak taky zelňačka - domácí slovenská kapustnica je moje nejoblíbenější zimní polévka, a pak mi někdo předloží kydanec rozvařeného zelí s čímsi...

    ZUZKAOU: Když už mluvíme o paprice, tak v Americké, v prvním bloku u Míráku, a potom buď v Kolínské nebo v Libické, dole blízko Vinohradské, jsou krámky s maďarskými specialitami. Myslím, že není od věci se tam zastavit nejen na koření, ale hlavně na uzeniny...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    WILDENBURY_SQ: áááá, fuj, jídelnový segedín. Mastný, tuhý maso, moučná omáčka, kousky hnusnýho zelí a placka, vydávající se za knedlík.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    LISTICKA: Veci se zelim. Jsem veliky milovnik pokrmu se zelim; kachna se zelim, nejake mišmaše uzene-br. knedlik-zeli, segedin, zelňačka.. To se nedalo zrat, co na nas kdysi zkouseli na ZŠ. Vpodstate nejaka rostlinna vlakna varena ve vode s trochou soli a kmina.

    To same spenat, miluju spenat, ale to nam snad davali posekanou travu s psimi vykaly.

    A na zaver halusky. Zboznuju halusky, ale ta betonova hmota, nejlepe se zminenym zelim, do ted na nas v menze obcas zkusej... Jak tomu rikaj... Strapačky nebo šlejšky nebo co, podivny nazvy proste... Naprosto nepozivatelna hmota, kdy premejslim, jestli jsem si nespletl menzu se stavebninami.
    VANUSHE
    VANUSHE --- ---
    LISTICKA: rozhodne buchticky se sodo. ty nenavidim do dneska
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    ZUZKAOU: v Eurestu jsem vždycky miloval rizoto, stejně jako na základce :)
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    ZUZKAOU: eurest v práci, až na výjimky, ignoruju od května, když nemám oběd z domova a nedá se nahradit z jiných zdrojů a jdu tam, obvykle hořce lituju

    pro mne je největší kekel rýžový nákyp a nudle s mákem (vlastně jakékoli sladké teplé jídlo s mákem, ve sladkém pečivu ho mám ráda), to prostě nepozřu, nebo bych pozřela jen umírající hlady
    PIGSTER
    PIGSTER --- ---
    ZUZKAOU: "Hrachovka" a uzena polivka je fakt echtovni hnus, nicmene skubanku jsem mel dokonce v oblibe.

    Nicmene nejvetsi hnus je podle me hovezi duseny v mrkvi - to nemuzu videt v jakykoliv podobe dodnes a ani jiny jidlo obsahujici dusenou mrkev.
    NAMATHUR
    NAMATHUR --- ---
    Jelikož od jisté doby jím naprosto vše (myšleno recepisy, nikoli provedení, i když hlad je převlečená žízeň nejlepší kuchař), tak jakékoli původně dobré jídlo zprzněné podřadnou surovinou a lemplovstvím v kuchyni.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A co se týče jídelen v rámci zaměstnání - tak téměř cokoliv v eurestu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LISTICKA: údajně bramborová hmota s názvem škubánky, posypaná trochou máku a politá kdoví jakým omastkem. A rozmočená žemlovka bez pořádnýho tvarohu, nebo jablek, nebo dokonce oříšků. Hrachový beton. Uzená polívka. A hnusná bramborová kaše s plátkem tlustého uzeného.
    LISTICKA
    LISTICKA --- ---
    Co je pro vás největší zlo? pro mě tutově čevabčiči ze školní jídelny.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    http://www.eposcr.eu/wp-content/uploads/real_proj/Letak_SUKI.pdf

    3 roky zkoumání emisí skleníkových plynů u salátu a karotky! Platí EU!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Buhehe - vědci zjistili!

    Nejvíc zatěžuje životní prostředí rajská omáčka, zjistili vědci - iDNES.cz
    http://zpravy.idnes.cz/nejvic-zatezuje-zivotni-prostredi-rajska-omacka-zjistili-vedci-p8o-/domaci.aspx?c=A111229_130919_budejovice-zpravy_pp
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Někdo problém s kapustičkami?

    Růžičková kapusta na zádíčka i jinak | Cuketka
    http://www.cuketka.cz/?p=8688

    Moc dobrá je taky kombinace orestovat na dobrém tuku + přilít trošku dobré sojovky a rýžového octa/vína (popřípadě dosladit) a nebo máslo, citron a cukr a oglazovat.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    IKA: byla na ořechovém oleji a ředila jsem to vodou, ale s mlíkem je to lepší.
    NAMATHUR
    NAMATHUR --- ---
    ZUZKAOU: dělaj mi chutě, voni jedna. večer zaimprovizuji na předložené téma.
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    ZUZKAOU: Musim vyzkouset. Tedy, spis to nekomu dat udelat. U te panve s drozdim bych se asi poblil
    IKA
    IKA --- ---
    ZUZKAOU: pre vegana maslo a mlieko? alebo to je nejaka dalsia verzia, inspirovana tou veganskou?
    FAT
    FAT --- ---
    ZUZKAOU: Díky.
    :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FAT: no dělala jsem ji z 11 kostek, ale to byla jedna pomazánka ze 3 pro 40 lidí.

    Takže pro dva lidi, na 4 -6 housek bych vzala dvě kostky, kus pórku a jednu střední mrkev.
    FAT
    FAT --- ---
    ZUZKAOU: Ha - "hodně droždí" je v jakých jednotkách?
    :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Ha - vaření pro vegana mě dovedlo k zatím nejlepší kvasicové pomazánce, co jsem kdy udělala.

    Rozdrobit docela hodně droždí na pánvičku s horkým tukem (máslo a nebo dobrý olej), nechat rozpustit a převařit, míchat - přilít něco mléka a znovu nechat vyvařit. Chce to nechat vařit alespoň 10 minut, droždí přestane smrdět.
    Mezi tím vedle orestovat na troše stejného tuku na jemno nakrájený pórek a mrkev. Tak 1:2:3 kvasnice:pórek:mrkev. Smíchat kvasnicovou hmotu se zeleninou, osolit, přidat nasekanou petrželku a nebo jiné oblíbené listí, opepřit a očesnekovat, nechat vychladnout a mazat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam