• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUÚstav pro dokumentaci a nápravu zločinů školních jídelen
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    Koukám, že docela slušný recept na dobrou zelňačku je na stejných stránkách co ten na segedín: http://www.macekvbotach.cz/zelnacka-dle-stareho-rodinneho-receptu/ - osobně bych klobásu nesmažil, žloutky vynechal a zelí a brambory povařil o něco déle ještě s houbami (ideálně půl na půl hříbky a směs lesních hřibovitých) a pár sušenými švestkami. Ale války o správnou kapustnicu jsou, když se sejde víc Slováků v kuchyni, docela běžným a roztomilým jevem. ;)
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    WILDENBURY_SQ: Jo, halušky ze školní jídelny či menzy byly těžký kulturní šok. ;) A pak taky zelňačka - domácí slovenská kapustnica je moje nejoblíbenější zimní polévka, a pak mi někdo předloží kydanec rozvařeného zelí s čímsi...

    ZUZKAOU: Když už mluvíme o paprice, tak v Americké, v prvním bloku u Míráku, a potom buď v Kolínské nebo v Libické, dole blízko Vinohradské, jsou krámky s maďarskými specialitami. Myslím, že není od věci se tam zastavit nejen na koření, ale hlavně na uzeniny...
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    GWEEN: haši na základce jsem miloval, hlavně to zelí k tomu :)
    GWEEN
    GWEEN --- ---
    Já jsem asi od dob jídelny v zš nejedla haši. Naše školní jídelna nevařila špatně, ale ty polívky, ty byly nepoživatelné. Snad jen gulášová byla výjimka, tu jsem měla ráda.
    EDERA
    EDERA --- ---
    Moje máti si segedín zhnusila v menze natolik, že to je ještě po půl století jediné jídlo, které fakt nepozře. Tudíž jsem vyrostla ve víře, že segedín je nepoživatelný a vlastně ani nevím, jak chutná:-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TAPINA: segedín je moc dobrej. Jo a fakt se vyplatí sehnat si maďarskou papriku.

    Macek v botách - Klasický segedínský guláš dle Eleka Magyara
    http://www.macekvbotach.cz/klasicky-segedinsky-gulas-dle-eleka-magyara/
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Když nad tím tak přemýšlím, segedín jsem od dob jídelny asi neochutnala. Ale jinak největší trauma mám z čehokoliv, kde je kus masa. Školní jídelna by ze mě udělala vegetariánku. Buchtičky se šodó nevadily.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    WILDENBURY_SQ: áááá, fuj, jídelnový segedín. Mastný, tuhý maso, moučná omáčka, kousky hnusnýho zelí a placka, vydávající se za knedlík.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    LISTICKA: Veci se zelim. Jsem veliky milovnik pokrmu se zelim; kachna se zelim, nejake mišmaše uzene-br. knedlik-zeli, segedin, zelňačka.. To se nedalo zrat, co na nas kdysi zkouseli na ZŠ. Vpodstate nejaka rostlinna vlakna varena ve vode s trochou soli a kmina.

    To same spenat, miluju spenat, ale to nam snad davali posekanou travu s psimi vykaly.

    A na zaver halusky. Zboznuju halusky, ale ta betonova hmota, nejlepe se zminenym zelim, do ted na nas v menze obcas zkusej... Jak tomu rikaj... Strapačky nebo šlejšky nebo co, podivny nazvy proste... Naprosto nepozivatelna hmota, kdy premejslim, jestli jsem si nespletl menzu se stavebninami.
    VANUSHE
    VANUSHE --- ---
    LISTICKA: rozhodne buchticky se sodo. ty nenavidim do dneska
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    ZUZKAOU: v Eurestu jsem vždycky miloval rizoto, stejně jako na základce :)
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    ZUZKAOU: eurest v práci, až na výjimky, ignoruju od května, když nemám oběd z domova a nedá se nahradit z jiných zdrojů a jdu tam, obvykle hořce lituju

    pro mne je největší kekel rýžový nákyp a nudle s mákem (vlastně jakékoli sladké teplé jídlo s mákem, ve sladkém pečivu ho mám ráda), to prostě nepozřu, nebo bych pozřela jen umírající hlady
    PIGSTER
    PIGSTER --- ---
    ZUZKAOU: "Hrachovka" a uzena polivka je fakt echtovni hnus, nicmene skubanku jsem mel dokonce v oblibe.

    Nicmene nejvetsi hnus je podle me hovezi duseny v mrkvi - to nemuzu videt v jakykoliv podobe dodnes a ani jiny jidlo obsahujici dusenou mrkev.
    NAMATHUR
    NAMATHUR --- ---
    Jelikož od jisté doby jím naprosto vše (myšleno recepisy, nikoli provedení, i když hlad je převlečená žízeň nejlepší kuchař), tak jakékoli původně dobré jídlo zprzněné podřadnou surovinou a lemplovstvím v kuchyni.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A co se týče jídelen v rámci zaměstnání - tak téměř cokoliv v eurestu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LISTICKA: údajně bramborová hmota s názvem škubánky, posypaná trochou máku a politá kdoví jakým omastkem. A rozmočená žemlovka bez pořádnýho tvarohu, nebo jablek, nebo dokonce oříšků. Hrachový beton. Uzená polívka. A hnusná bramborová kaše s plátkem tlustého uzeného.
    LISTICKA
    LISTICKA --- ---
    Co je pro vás největší zlo? pro mě tutově čevabčiči ze školní jídelny.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    http://www.eposcr.eu/wp-content/uploads/real_proj/Letak_SUKI.pdf

    3 roky zkoumání emisí skleníkových plynů u salátu a karotky! Platí EU!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Buhehe - vědci zjistili!

    Nejvíc zatěžuje životní prostředí rajská omáčka, zjistili vědci - iDNES.cz
    http://zpravy.idnes.cz/nejvic-zatezuje-zivotni-prostredi-rajska-omacka-zjistili-vedci-p8o-/domaci.aspx?c=A111229_130919_budejovice-zpravy_pp
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Někdo problém s kapustičkami?

    Růžičková kapusta na zádíčka i jinak | Cuketka
    http://www.cuketka.cz/?p=8688

    Moc dobrá je taky kombinace orestovat na dobrém tuku + přilít trošku dobré sojovky a rýžového octa/vína (popřípadě dosladit) a nebo máslo, citron a cukr a oglazovat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam