• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUÚstav pro dokumentaci a nápravu zločinů školních jídelen
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    IKA: ale jo, však já taky umím uvařit mléčnou rýži tak, aby to lidem chutnalo. Ale mě to nejede.
    IKA
    IKA --- ---
    ZUZKAOU: mliecna ryza existuje dokonca aj ako fastfood (a chuti vyborne.:)

    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    JASMINOVA: Jako cervena je totalni zlo, ale ja proste nepochopim, ze tam xy spoluzaku dobrovolne chodi - davaji ji prednost pred modrou i Masaryckou. Nepochopim, mlatim z toho hlavou o zed.
    EDERA
    EDERA --- ---
    JASMINOVA: Pro mě je taky rýžový nákyp ztělesněním toho nejhoršího, co školní jídelna nabízela. Nedávno ale vývařovna v práci nabízela jeden tak lákavě vyhlížející (s meruňkama a bílkovým sněhem navrchu), že nebýt jako další možnost řízek, tak jsem to i ochutnala. Ale řízky jsou moje slabost, těm prostě neodolám.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    ZUZKAOU: co hrášek! mě by spíš zajímalo, co se dělá s těmi vajíčky natvrdo.
    JASMINOVA
    JASMINOVA --- ---
    MAEDHROS: píšu že podle mě.. ;)
    MAEDHROS
    MAEDHROS --- ---
    JASMINOVA: Že cukr a ovoce do rýže nepatří je naprostý nonsens.
    Eight-treasure Rice Pudding - China culture
    http://kaleidoscope.cultural-china.com/en/8Kaleidoscope3645.html
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JASMINOVA: ano, rýžový nákyp a sladký rýže jsou zlo. Nekdy jedlé, ale zlo :-)
    JASMINOVA
    JASMINOVA --- ---
    Díky Zuzko, od tohohle si musím ulevit.
    Vždycky se mi zvedal žaludek z rýžového nákypu. Do rýže podle mě cukr a ovoce nepatří a budu si za tím stát. Kupodivu mléčnou rýži pozřít dokážu, ale není to ono.

    A úplně nejhorší byly obědy v závodní jídelně Tepna v Náchodě. Plíčky na smetaně jsem si musela vyfotit a dodnes jim neodpustím, že nejspíš i vinou jejich jídel jsem skončila v nemocnici se zánětem slepáku. Ani v červené menze v Dejvicích jsem po jídle nezažila tak hrozné křečovité stavy žaludku, jako tam.

    Uf.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Čelenž. Jak se dá napravit toto? Proč je v tom ten hrášek?

    VAJÍČKOVÁ OMÁČKA
    http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=106087

    POTŘEBNÉ PŘÍSADY

    šunkový salám vcelku\r\n6 vajíček natvrdo\r\nhrášek v plechovce\r\nbílá, červená cibule\r\npodravka, sůl, sojovka, máslo\r\nobyčejná hořčice

    POSTUP PŘÍPRAVY

    Na másle si změním nakrájenou bílou a červenou cibuli. Na ní dám osmahnout šunkový nebo kuřecí salám. Přidám malou plechovku okapaného hrášku (samozřejmě nemusí být). Zaleju převařenou vodou. Přidám pár lžíček podravky, sůl, sojovku, asi 3 lžičky hořčice. (vše dle chuti). Asi 20 minut povařím. Nakonec zahustím světlou jiškou.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Vařená kapusta | Cuketka
    http://www.cuketka.cz/?p=8857
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jezte polévku, nabádá Dobeš středoškoláky. Platit za ni musí všichni - iDNES.cz
    http://zpravy.idnes.cz/jezte-polevku-nabada-dobes-stredoskolaky-platit-za-ni-musi-vsichni-1fq-/domaci.aspx?c=A120107_184546_domaci_jj
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    WILDENBURY_SQ: Nějak mi žloutky nesedí ke kombinaci zelí+houby+švestky+klobása - mám pocit, že už by to bylo příliš... Ale asi jsi mne přesvědčil to zkusit, až budu vařit kapustnicu pro kamarády (rodina by mne za takové odchýlení od kánonu jistě nejméně kaceřovala s uložením tvrdého pokání). ;)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    WILDENBURY_SQ: no právě - což je právě jeden z oněch jídelnových zločinů - záklechtka, navíc jí je tam moc a ještě nebývá dosatečně rozvařená.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    ZUZKAOU: A musi to byt jíška, ne tam proste nasypat mouku jak pri peceni cukrovi.. :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    WILDENBURY_SQ: bez mouky se neobejdeš v kváskovém kyselu.

    V gumbu je hodně tmavá jíška základem chuti. A do klasické pórkové (ne krém), dršťkové, gulášovky a vánoční rybí se něco jíšky taky hodí.

    Ale nesmí to být základ polévky a musí být dostatečně rozvařená, že...
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    WILDENBURY_SQ: ano, také jsem kdysi přidávala žloutek, kam se jen rozumně dalo...
    za trest mě Nejvyšší Nosnice* obdařila dítětem s alergií na veškeré vaječné složky. a protože už rozum vzalo natolik, že požaduje rovnoprávnost na talíři, znám v poslední době vejce už jen z reklamních letáků

    tak to radši nehlásej moc nahlas, ať nedopadneš podobně, Nejvyšší Nosnice je mstivá mrcha

    ------------------------
    * hlavní božstvo kurovitých ptáků
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    ALDARION: Hele já si žloutky do krémovějších polévek nebo omáček nemůžu vynachválit... Taky mi to dřív přišlo divný, ani teď netvrdím, že je to "to jediný echtovní", ale doporučuju zkusit. Krásně to zjemní a zahustí... Možná taky záleží na vejcích, používám od sousedčiných slepic z chaty - vesnice.

    Za zločin považuju zahušťování moukou. Skoro čehokoli, na nějaké výjimky, který mě nenapadaj, mi to přijde jako největší šolich, jídlo je pak lepivý, hnusný, moučný.... Všechno mám přirozeně hustý tak, že spíš i ředim, nechápu, co to je za zvyk, moučný nacucaný houby (knedlíky á la špatná jídelna) zalejt moučnou omáčkou a dát si k tomu "kulajdu" (nízkotučný mlíko s moukou a voctem)...
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    Koukám, že docela slušný recept na dobrou zelňačku je na stejných stránkách co ten na segedín: http://www.macekvbotach.cz/zelnacka-dle-stareho-rodinneho-receptu/ - osobně bych klobásu nesmažil, žloutky vynechal a zelí a brambory povařil o něco déle ještě s houbami (ideálně půl na půl hříbky a směs lesních hřibovitých) a pár sušenými švestkami. Ale války o správnou kapustnicu jsou, když se sejde víc Slováků v kuchyni, docela běžným a roztomilým jevem. ;)
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    WILDENBURY_SQ: Jo, halušky ze školní jídelny či menzy byly těžký kulturní šok. ;) A pak taky zelňačka - domácí slovenská kapustnica je moje nejoblíbenější zimní polévka, a pak mi někdo předloží kydanec rozvařeného zelí s čímsi...

    ZUZKAOU: Když už mluvíme o paprice, tak v Americké, v prvním bloku u Míráku, a potom buď v Kolínské nebo v Libické, dole blízko Vinohradské, jsou krámky s maďarskými specialitami. Myslím, že není od věci se tam zastavit nejen na koření, ale hlavně na uzeniny...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam