• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUÚstav pro dokumentaci a nápravu zločinů školních jídelen
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    ZUZKAOU: Já jsem dala, že jsem maso jedla vždycky, ale byly doby (asi tak 2. stupeň základky), kdy jsem maso jedla výhradně doma, uvařené od rodičů. Ve školní jídelně jsem jedla jen přílohy s omáčkou nebo jsem si vybírala sladká nebo bezmasá jídla. Nebyly to žádné etické nebo nějaké takové důvody, prostě jen moji rodiče (hlavně tatínek) byly jediné osoby, kterým jsem věřila, že je to maso dobře udělané a že nebude tak prorostlé, až se mi z něj udělá špatně. Dodnes si velmi pečlivě rozmýšlím, kde nemám riskovat jiné maso než drůbeží a kde si můžu bez obav obav dát stejk z krkovičky.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Pro ty, co se snaží rehabilitovat čočku - v Bille začali prodávat drobnozrnnou, zelenou francouzskou po 30 Kč za 500 g. V DM mají i přímo černou belugu, která je fakt skvostná ale za dvojnásobnou cenu.
    IKA
    IKA --- ---
    neviem ci som uplne presne pochopila, ako to treba vyplnit.:))

    dala som, ze nejem maso, aj ked jem ryby (tak raz za dva mesiace,) ine maso velmi vynimocne (asi raz alebo dva krat do roka?)

    v istom obdobi sa u nas doma maso nejedlo (otec experimentoval s roznymi dietami, a vegetarianstvo bola jedna z nich), teraz v zasade nic proti jedeniu masa nemam, nevadi mi, ze kvoli masu treba zabijat zvierata,
    ale vadi mi, ako ho "vyrabame". a taketo fabriky nemienim svojimi peniazmi podporovat. (takze eticke dovody?)

    navyse, odnedavna je z mojho priatela vegan, takze zase sa ma tykaju aj tie "rodinne dovody".
    QUORRA
    QUORRA --- ---
    IORETH: Ze zdravotních důvodů. Jasně, vím, že vegetariáni ho všelijak nahrazují, ale jednak nevěřím tomu, že to lze zcela a jednak bych o tom musela až moc přemýšlet.
    IORETH
    IORETH --- ---
    QUORRA: musíš ze zdravotních nebo společenských důvodů? Jestli nechceš, neodpovídej, je to tu offtopic... jen mě to zajímá, je to dost nezvyklý přístup. Klidně pošta.
    QUORRA
    QUORRA --- ---
    IORETH: Však proto taky říkám, že ho jím, protože musím. Proto ho jím tak relativně "často" - když mám příležitost, tak si ho dám, protože je důležité,ale sama si ho nevařím, nevyhledávám.
    IORETH
    IORETH --- ---
    QUORRA: já jen, že lidi, kteří prohlašují, že nejí maso z etických důvodů, se pohybují v úplně jiných měřítkách - třeba jednou za rok :).
    QUORRA
    QUORRA --- ---
    IORETH: Dvakrát do týdne myšleno maximálně, a jo - jak jsem slyšela od lidí ve svém okolí, tak někteří mají masitý aspekt v každé jídle třeba.
    IORETH
    IORETH --- ---
    QUORRA: dvakrát do týdne že je hodně málo :-D?
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Kuřecí jsem jedla vždycky. Ale byla doba (ano, po ZŠ), kdy jsem nevěřila, že jiné maso, než kuřecí, může být upravené poživatelně a chutnat dobře, takže jsem dala variantu, že jsem maso nejedla.
    QUORRA
    QUORRA --- ---
    ZUZKAOU: Dala jsem, že nejím maso, ale věc se má tak, že maso jím, ale hlavně proto, že je potřeba. Ale jím ho hodně málo, tak dvakrát do týdne maximálně, když je příležitost, někdy taky vůbec.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    [SERVER ERROR]
    JASMINOVA
    JASMINOVA --- ---
    Jsem divná, ale dodnes mi hrozně chutnaj játra...když mi bylo pět, maminka mi musela schvovávat ledvinky z králíka. Neodradilo mě, ani když mi řekli že přes to tečou čuránky.

    He..zajímalo by mě, z kolika lidí se po dokončení zš aspoň na nějakou dobu stali vegetariáni.
    Já jsem přestala jíst maso v prváku na střední a nejedla jsem ho dalších šest let. Prostě to nešlo. Nebylo v tom žádné hluboké přesvědčení a soucit se zvířaty.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    IKA: tlačenku mám ráda, ale toliko domácí masovou, drůbeží a davelskou šunkovou, jiné druhy nepozřu ani nadále
    IKA
    IKA --- ---
    ZUZKAOU, MOIRAIN: mam pocit, ze niektore jedla sa proste nedaju rehabilitovat. ja osobne tak vnimam napriklad tlacenku, a to nam ju v skole ani nedavali.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    ZUZKAOU: +1, prý dělám dobrý rýžový nákyp, ale pro mne je ta rýže v mléce prostě nepoživatelná
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    Tak já davam nejaky svoje jidelnovy spatny vzpominky- top 10:

    -mléčná polívka (nevermore)
    - prejt- UAAAA, otřásla jsem se jenom u vzpomínky
    - jatra a jakekoliv vnitrnosti (nejim doted nic)
    - platky masa v omackach- po nekolika letech vege obdobi maso uspesne zrehabilitovano (i s omackami). V jiste dobe naprosta fobie z naleznuti flaksny, tlusty maso apod. Takže klasika, hodit maso pod knedlíky a jít vrátit.
    - fazolky s bilou kyselou omáčkou
    - sekaná rošmelcovaná na jemno na plátky. Domácí sekaná na "hrubo" je delikatesní
    - šedivý převařený brambory, co se nabíraly špachtlí jako hmota, (ne kousky brambor)
    - rozvařený těstoviny ( zj. kolínka)
    - filé - vypěstovalo ve mě nechuť k rybám, který v dospělosti miluju.
    - dršťková polívka

    Naopak jsme si vzpomněla na jídla, který mi chutnali a vlastne je nevařím (díky za inspiraci)

    - česneková omáčka UHO k vepřovýmu se špenátem
    - šišky s mákem
    - rejžovej nákyp s meruňkama

    budu to tu sledovat ;)))
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    IKA: ale jo, však já taky umím uvařit mléčnou rýži tak, aby to lidem chutnalo. Ale mě to nejede.
    IKA
    IKA --- ---
    ZUZKAOU: mliecna ryza existuje dokonca aj ako fastfood (a chuti vyborne.:)

    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    JASMINOVA: Jako cervena je totalni zlo, ale ja proste nepochopim, ze tam xy spoluzaku dobrovolne chodi - davaji ji prednost pred modrou i Masaryckou. Nepochopim, mlatim z toho hlavou o zed.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam