Rehabilitace hrachové polévky.
Pea soup Thursdays – Ärtsoppa | semiswede
http://semiswede.com/2011/11/22/pea-soup-thursday-artsoppa/
Vyrobit vepřový vývar - buď z žebírek, nebo z něčeho uzeného.
Orestovat mrkev, celer, cibuli a zázvor, přidat vývar, namočený hrách a tymián. Uvařit do měkka, odebrat část hrachu a zbytek rozvařit. Obrané maso z vývaru opéct do křupava a spolu s nerozvařeným hrachem vrátit do polévky. Jí se to se zelenou natí (cibulka/pórek) a tradičně s lžící hrubozrnné hořčice. Tak tam dodá kyselý tón, ale bez ní to je taky dobré.
Pro nás traumatizované z jídelny - v žádném případě nemixovat. Zbytek si může rozvařenou část namixovat a vytvořit tak krémovitou polévku.
švédové tuhle polívku jedí jako čtvrteční oběd a pak si dávají palačinky jako dezert.