• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUÚstav pro dokumentaci a nápravu zločinů školních jídelen
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Student vyhlašuje boj menzám. Chce audit hospodaření a lepší jídlo | Dobrá chuť | www.lidovky.cz
    http://www.lidovky.cz/student-vyhlasuje-boj-menzam-chce-audit-hospodareni-a-lepsi-jidlo-p9o-/dobra-chut.aspx?c=A130510_120616_dobra-chut_mc
    RGRADY
    RGRADY --- ---
    ZUZKAOU: diky, objednano :-)
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    ZUZKAOU: musím říct, že tady vidím výhody toho, že synova škola vaří podle vegetariánského spotřebního koše - jednak jak je novější, tak má vyšší požadavky na zeleninu a luštěniny a nižší normu na tuky, jednak přece jen nemůžou používat tolik polotovarů
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RGRADY:
    Klasická česká kuchařka | Knihkupectví KNIHA.CZ
    http://www.kniha.cz/klasicka-ceska-kucharka/d-225027/
    Klasická česká kuchařka - Sandtnerová Marie Janků | Kuchařky | Knihy.vltava.cz
    http://knihy.vltava.cz/Naucna/Kucharky/Klasicka-ceska-kucharka/produkt=860030230/kategorie=16756/
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    Říkal dokonce, jistě s trochou nadsázky, že jsme objevili nový světadíl. Tuším, že jmenoval Ameriku.
    Školní obědy obsahují moc polotovarů. Děti pak dostávají příliš soli - iDNES.cz
    http://ostrava.idnes.cz/hygienici-zkontrolovali-skolni-obedy-deti-dostavaji-prilis-soli-pyn-/ostrava-zpravy.aspx?c=A130222_1892911_ostrava-zpravy_jog
    RGRADY
    RGRADY --- ---
    Jinak kuchařka Marie Janků-Sandtnerové již není v prodeji :-(
    RGRADY
    RGRADY --- ---
    Jablkovec

    Housky nebo nesypané rohlíky nakrájíme na plátky a navlhčíme mlékem. Dortovou formu nebo kastrol vymažeme dobře máslem a vysypeme strouhankou, klademe vrstvu navlhčených housek, vrstvu na plátky nakrájených jablek, posypeme je krupicovým cukrem se skořicí, rozinkami a sekanými oříšky. Na to dáme opět nakrájené housky, pokapeme máslem, přidáme jablka, cukr se skořicí, rozinky a sekané oříšky. Povrch poklademe opět navlhčenou houskou, pokapeme máslem a celek zalijeme trochu mlékem, ve kterém jsme umíchaly 1 vejce. Jablkovec pečeme v mírnější troubě asi 3/4 hodiny.
    Mezi pečením jej poléváme zbylým mlékem s rozmíchaným vajíčkem. Před podáváním jej upravíme na mísu a ozdobíme sněhovým krémem.
    Krém: Ušleháme tuhy sníh a do něho zašleháme po kávových lžičkách 5 dkg krupicového cukru, pak metlu vyndáme a zlehka vařečkou zamácháme 15 dkg krupicového cukru. Tuhy krém rozetřeme na jablkovec a rychle jej necháme v horké troubě 2 minuty zarůžovět.

    Rozpočet pro 5 osob: 30 dkg housek (6 kusů) — 330 ml mléka — 50 dkg jablek — 6 dkg cukru — skořice — 6 dkg másla — 4 dkg rozinek — 3 dkg oříšků — 130 ml mléka — 1 vejce na zalití — 3 dkg másla a 2 dkg housky na vymazání
    Na krém: sníh ze 3 bílků — 20 dkg krupicového cukru
    -------------------------------------------------------
    Tvarohová žemlovka

    V míse v mléce umícháme dobře žloutky, krupicový cukr a rozehřáté prochladlé máslo. Pak tam vložíme na plátky nakrájené housky nebo rohlíky necháme je, až se dobře navlhčí. Pekáč vymažeme máslem, do něho vložíme vrstvu navlhčených housek, vrstvu dobře upraveného tvarohu (viz Nádivky), navrch dáme opět housky a pokapeme je máslem. Poté žemlovku pečeme zvolna asi 3/4 hodiny. Podáváme ji na míse pocukrovanou.

    Rozpočet pro 5 osob: 30 dkg housek (6 kusů) — ½ l mléka — 2 žloutky — 2 lžíce cukru — 2 lžíce rozehřátého másla
    Na nádivku: 50 dkg tvarohu — 3 dkg másla — 3 dkg cukru — 1 vejce — citronová kůra — 2 dkg sladkých mandlí — 5 dkg rozinek — na pekáč 2 dkg másla — 2 dkg cukru na posypání
    -----------------------
    Třena žemlovka

    Do umíchaného másla s cukrem zamícháme žloutky, sekané opražené oříšky, očištěné rozinky, načež přidáme na plátky nakrájené, dobře mlékem navlhčené housky a tuhý sníh z bílků. Pak rozetřeme polovinu hmoty do máslem vymazaného a strouhankou vysypaného pekáče, poklademe ji na plátky nakrájenými jablky a na to přidáme druhou polovinu hmoty. Žemlovku pečeme zvolna ½ hodiny. Upečenou bud’ pocukrujeme nebo ozdobíme jako jablkovec, ale také ji můžeme upéci i bez jablek a pocukrovanou podávat s jablkovým kompotem.

    Rozpočet pro 5 osob: 6 dkg másla — 4 dkg cukru — 2 loutky — 3 dkg oifki0i — 4 dkg rozinek — 30 dkg housek — 1/2 1 Smetany nebo mléka — ze 2 bílků sníh — 3 dkg másla na pekáč — 1 dkg cukru — 2 dkg strouhanky — 50 dkg jablek

    Snad to pomůže.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jinak fancy žemlovka, neboli bread puding s baileys zde

    Bread and Butter Pudding - Gordon Ramsay - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=DclwIk8HxDw
    RGRADY
    RGRADY --- ---
    ZUZKAOU: Toho jsem se bal, budu je muset opsat, jdu na to,... :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RGRADY: sem s nima.
    RGRADY
    RGRADY --- ---
    ZUZKAOU: Dival jsem se do Sandtnerky a tam jsou hned tri zemlovky. Teda jedna se jmenuje Jablkovec, druha tvarohova (ta je podobna te tve) a posledni trena. Kdyby ste chteli, hodim sem recept :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Tak jsem pod tlakem byla donucena udělat žemlovku. A na to, že to byla žemlovka to nebylo špatné. Byť jako dezert, ne jako hlavní jídlo...

    Základní trik jsem odkoukala od britského bread pudingu. A teda pokud má dojít k rehabilitaci, tak je potřeba nešetřit na másle a vejcích.

    1. nezalévat to mlékem s vejci, ale nejdřív nařezané kusy pečiva namočit ve směsi smetany, vajec, cukru, vanilky a skořice a nechat to nasáknout.

    2. silně vymazat pekáč máslem.

    3. tvaroh smíchat s žloutky, cukrem, hrozinkami namočenými v rumu a se skořicí.

    do vymazaného pekáče naskládat vrstvu pečiva, namatlat tvarohem, vrstvu pečiva, poklást jablky, posypat skořicí a nasekanými ořechy a zavřít poslední vrstvou rohlíků. Poklást hustě plátky másla a posypat hrubě mletým cukrem.

    Dát do trouby a péct celkem zprudka, aby spodní a vrchní vrstva pečiva zkaramelizovala
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    V Otrokovicích je školní jídelna, kde dětem chutná koprovka i lusky - iDNES.cz
    http://zlin.idnes.cz/skolni-jidelna-v-otrokovicich-byla-druha-v-soutezi-f84-/zlin-zpravy.aspx?c=A121129_1860599_vary-zpravy_ras
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Pomůže automatický překladač s mou nechutí ke kaším?

    Porridgehunters Were Here
    http://porridgehunters.wordpress.com/
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Jak se vaří ve škole, kde si děti přidávají i nenáviděné ledvinky - iDNES.cz
    http://hobby.idnes.cz/stravovani-ve-skolni-kuchyni-d2f-/hobby-domov.aspx?c=A121106_122512_hobby-domov_bma
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    ZUZKAOU: Fuj mléková polévka...všechno se ve mě otočilo, jak se mi při čtení žebříčku v článku vrátila vzpomínka na školu... Brrr.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Báječné buchtičky se šodó vs. odporná koprovka. Tohle jsou nejlepší a nejhorší školní obědy | Reflex.cz
    http://www.reflex.cz/clanek/zpravy/48421/bajecne-buchticky-se-sodo-vs-odporna-koprovka-tohle-jsou-nejlepsi-a-nejhorsi-skolni-obedy.html
    RGRADY
    RGRADY --- ---
    JASMINOVA: To neni jen strahovska, ale i technicka.
    JASMINOVA
    JASMINOVA --- ---


    Strahovská menza nezastírá realitu..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam