• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUÚstav pro dokumentaci a nápravu zločinů školních jídelen
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: tak prosím jehněčí s vnitřnostmi na červeném víně jsou taky děsně dobré. Půjde to i s vepřovými či telecími vnitřnostmi.

    Maso z plecka, nebo jiné maso na dušení, srdíčko, játra, jazyk a plíce nakrájet na stejné kostky. Vyškvařit slaninu. Na tuku opéct ze všech stran maso - dokud se neobjeví hnědé plošchy. Vyndat - do výpeku přidat na velké kusy nakrájenou mrkev, řapíkatý celer, cibuli, česnek. Případně žampiony, či jiné houby.

    Nechat taky zkaramelizovat - zhnědout. Vrátit maso a slaninu, zalít slušným červeným vínem, přidat bobkový list, nové nové koření a pepř, lžíci melasy či medu a nechte na co nejmenší teplotu vařit co nejdéle. (hodina v papiňáku) Pak přidejte tymián a ještě chviličku vařte, dosolte, dopepřete a případně tam prolisujte něco česneku.

    K tomu brambory/kuskus/těstoviny.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Školní obědy amerických dětí. To jste ještě neviděli - Vitalia.cz
    http://www.vitalia.cz/...m_source=lupa-cz&utm_campaign=skolni-obedy-americkych-deti-to-jste-nevideli

    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    ZUZKAOU: Bože, to je až... Zbytečně krutě pravdivý.
    IKA
    IKA --- ---
    ZUZKAOU: Do záhlavia, prosím. Alebo aspoň na nástenku.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    František Brückner
    Jídelna

    Macaté válce ruk, vlasová síťka
    Obrovský šufan a hradba prs

    Lepkavé tácy, vrzavé lino
    Zoubkaté durytky, učitelský stůl
    Sladké úterky a hliník vidličky

    Dvě vlny obědů, stravenka na rtu
    Nahnědlá omáčka a dozor u dveří
    Muškáty na okně, várnice čaje

    A zbytky v kýblu
    Rytmicky chlístají
    Na rámu řídítek


    Mé dětství v socialismu | České nesvědomí
    http://www.ceskenesvedomi.cz/me-detstvi-v-socialismu/

    Mé dětství v socialismu - kol., Ján Simkanič | KOSMAS.cz - vaše internetové knihkupectví
    https://www.kosmas.cz/knihy/199261/me-detstvi-v-socialismu/
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    ZUZKAOU: uf, stále jsem ráda, že jsem se s tím v životě v jídelně ani jinde nesetkala a asi na tom nehodlám nic měnit
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Nechala jsem se od chlapa co od něj bereme jehněčí přesvědčit, že rozhodně chci i plíce. Takže jsem pokořila metu - plíčky na smetaně.

    Jako je to dobré, ale aby to nebyla noční můra z jídelen, tak to dá trošku (dost) práce - rozhodně nejde o rychlovku k večeři. A nutno přiznat, že ty ostatní kousky masa co nebyly přímo plíce prostě chutnají líp.

    Plíčky na smetaně.

    2 laloky plic
    2 ledviny
    1 jazyk
    1 srdce
    kus jater (ne celé - tak 50 g na osobu)
    2 mrkve
    2 petržele
    celer
    2 cibule
    česnek
    máslo
    voda
    bílé víno
    zakysaná smetana
    citron
    pepř + sůl
    nové koření, bobkový list, jalovec, muškátový oříšek
    kapary
    1 bílek
    hladká mouka
    cukr

    Vnitřnosti ořežte od blan a tuku, z ledvinek, plíce propíchejte a na půl hodiny namočte do studené vody - posléze důkladně properte - uvnitř je krev - chce to proprat, jinak budete mít víc práce s čištěním vývaru.

    Do hrnce dejte plíce, srdce a jazyk (játra a ledvinky dejte do lednice, případně je naložte do mléka), odřezky, mrkev, cibuli, petržel, cibuli, česnek směs koření, dvě deci bílého vína a zalijte vodou, aby vše bylo ponořené. Vařte na co nejmenším ohni do měkka. (vrazila jsem to do příliš chytrého hrnce na 60 stupňů na 4 hodiny a bylo to super). Měkké vnitřnosti vyndejte a nechte vychladnou - plíce přitom něčím zatižte, odřezky dejte zvěři, vývar zceďte a dejte zchladnout do lednice.

    Z vychladlého vývaru sebete tuk, rozmíchejte v něm bílek a za stálého míchání přiveďte k varu - pak přestaňte míchat a ještě nechte 3-5 minut vařit, aby se bílky pořádně vysrážely. Zceďte přes plátno.

    Studené vnitřnosti (včetně syrových jater a ledvinek) nakrájejte na tenké plátky. Jazyk oloupejte. Z obou stran zprudka opečte na másle.

    Ve výpeku orestujte nastrouhanou syrovou mrkev, petržel a kus celeru a najemno nasekané cibuli a česnek. Zaprašte troškou hladké mouky a ještě chvilku restujte. Zalijte vývarem, přidejte pár kuliček nového koření, jalovece, bobkový list a přistrouhejte trochu muškátového oříšku. Nastrouhejte do omáčky citronovou kůru z půlky citronu. Vařte alespoň 20 minut, aby se mouka rozvařila. Hotovou omáčku rozmixujte, přepasírujte, přidejte podle chuti zakysanou smetanu. Posléze přidejte lžíci nasekaných kaparů. Podle chuti začněte dosolovat, dopepřovat, doslazovat a dokyselovat citronovou šťávou. Vraťte do omáčky a nechte prohřát. Ve skutečnosti je nejlepší nechat maso v omáčce odležet a pak přihřát. Na talíři by pak měl mít každý od každého druhu masa alespoň jeden plátek.

    K tomu pivo a vídeňské knedlíky.

    Výše ovedený rozpočet z jehněte je pro 4 poctivé porce. Ze selete to bude podobné, z jiných zvířat to chce zmenšit dávky - cca 4 díly plic, 2 díly jater, 2 díly srdce 1- 2 díly jazyka a 1 díl ledvinek.
    EDERA
    EDERA --- ---
    Tak jsem dneska měla možnost ochutnat oběd ve školní jídelně u dcery - cizrnovou polívku a králíka na česneku s bramborovým knedlíkem a špenátem. A fakt jsem žasla, jak dobrý to měli. Knedlíky určitě nebyly z prášku, špenát byl, pravda, trochu řidší, než bych ho dělala já, ale nebyla to ta klasická zajíškovaná jen světlounce zelená kejda. Všechno osolený a okořeněný tak akorát na chuť. Zřejmě teda uměj vařit i normálně a ne jen na oslavách, viz EDERA.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    G.cz » 33 krásných vzpomínek na školní jídelny
    http://g.cz/33-krasnych-vzpominek-na-skolni-jidelny/
    RGRADY
    RGRADY --- ---
    MEANDER: mno asi ani jedno :D
    MEANDER
    MEANDER --- ---
    RGRADY: MLS™ nebo ŠMAK™?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RGRADY: mám i tady na nyxu [ Tekutá strava Soylent, Ambronite, Mana nebo vas vlastni DIY recept, opravdu je to potrava dystopicke budoucnosti? ]

    Jako asi je to zdravější než SAD - standardní americká dieta, ale nějak si nemyslím, že to bude fungovat fakt dlouhodobě.

    NAvíc teda ta sociální funkce jídla se z lidské identity moc vymazat nedá. I kosmonautům dělají jídlo, co jim chutná a vypadá jako jídlo, jinak jim na ISS chřadnou.
    RGRADY
    RGRADY --- ---
    Tohle se mi zda jako dobry napad, ale mam rad jidlo - takze jsem k tomu trochu skepticky :) Asi se chalpec dival na Matrix.

    Tradiční jídlo zanikne, nahradí ho práškové, říká propagátor nové stravy - iDNES.cz
    http://xman.idnes.cz/...ozhovory_fro#utm_source=sph.idnes&utm_medium=richtext&utm_content=clanek-box
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Z jídelen zmizí nechutné blafy. Vařte zdravě, přikázal Liberec školám - iDNES.cz
    http://liberec.idnes.cz/...trat-liberec-ghu-/liberec-zpravy.aspx?c=A140610_084523_liberec-zpravy_ddt
    CAPTAIN_TACUD
    CAPTAIN_TACUD --- ---
    MAR_TINA: tak zase nemaj problem děti se zácpou :))
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Většina světa má ty tácy lisované a kydaj to rovnou na to. To bych taky jedla jenom mlíko z hermeticky uzavřené krabičky.
    CENTURIO
    CENTURIO --- ---
    Ano, z tech tacu se mne vzdycky zvedal kufr, fuj...
    CAPTAIN_TACUD
    CAPTAIN_TACUD --- ---
    PASTEL: nejhorší nebyl ten tác, ale ten zatuchlej smrad z něj
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Vyhláška o školních jídelnách zohlední i děti s dietou | Dobrá chuť | Lidovky.cz
    http://www.lidovky.cz/...ohlednit-deti-s-dietou-pba-/dobra-chut.aspx?c=A140424_153718_dobra-chut_ape
    PASTEL
    PASTEL --- ---
    ZUZKAOU: to na té fotce vypadá jako ty nechutné laminátové tácy, ze kterých jsem měla vždycky osypané předloktí, to jsem teda doufala že když už nic jiného tak aspoň tohle se podařilo vymýtit, protože to je noční můra, která předčí i žvejkací hovězí
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam