• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUÚstav pro dokumentaci a nápravu zločinů školních jídelen
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Tenhle přístup se mi moc líbí - vlastní pečivo, salátový bar..

    Reportáž ze školní jídelny, kde mají salátové bary a pečou si vlastní chleba. Nástupní plat kuchaře byl přitom 18 000 hrubého

    Kuchaři školních jídelen ve stávce - TopRecepty.cz
    https://www.toprecepty.cz/clanky/6053-reportaz-ze-skolni-jidelny-kde-maji-salatove-bary-a-pecou-si-vlastni-chleba-nastupni-plat-kuchare-byl-pritom-18-000-hrubeho/

    „Děti milují, když si mohou zeleninu samy nabrat, je mi jedno, jestli si vezmou jen rajčata nebo okurky. Jen jim říkám, že si mají nabrat jen tolik, kolik snědí, ať se nic nevyhazuje,“ popisuje Fiala a dodává, že vždycky k tomu podávají vlastní chleba.
    Ten si tu pečou dvakrát týdně sami.

    Ale nejde jen o chuť, pečením vlastního chleba zde za deset měsíců ušetřili asi 50 až 60 tisíc korun.

    „Vaří nám dobře. Mám rád saláty a taky to, že když chci, můžu si přidat,“ říká školák Marek. Děti si zde chodí přidávat i hrachovou kaši, čočku nebo rybu.

    Velkým tématem je plýtvání. „Chceme pořídit nějaký monitor, kam by se každý den psalo, kolik se toho vyhodilo, aby i ty děti měly zpětnou vazbu. Stávalo se, že si děti chodily k džus baru pokaždé s jinou skleničkou, tak jsem jim vysvětlil, že tady to funguje jako bezedný kelímek ve KFC,“ smál se Fiala.

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: mimochodem právě onen model že nějaká firma do škol dodoává levný smažený odpad pracně bojovali v UK - třeba Jamie Oliver...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TOOMIX: určitě se najde nějaká firma co radstně bude zaváže prduktu agrofertu. Třeba záruba. Jen se teda bude muset zrušit vyhláška o tom, jak výživově má být jídlo složené.

    BTW - většina jídelen funguje i jako vývařovna pro místní důchodce.


    Ale základní průser je především v tom, že vláda řekla - hej, nebudeme platit udržbu škol a vaření, zřizovatelé, zařiď te si to jak chcete. A řekli to na podzim. V době, kdy obce pochpitelně mají už hotové a uzavřené rozpočty. Ostatně pořád to není uzavřené, takže jaksi kdy mají začít řešit výběrové řízení (bez něj to nejde), zejména když jaksi je potřeba to zajistit už za měsíc a půl?
    TOFI
    TOFI --- ---
    TOOMIX: vari sice porad stejny komousky sracky, tak budou i s komousema stavkovat


    Zítra budou demonstrovat odbory. Stejně jako v březnu. Tehdy byl u toho i Martin Bartkovský. Jaké to bylo? | Reflex.cz
    https://www.reflex.cz/clanek/online-prenos/118149/zitra-budou-demonstrovat-odbory-stejne-jako-v-breznu-tehdy-byl-u-toho-i-martin-bartkovsky-jake-to-bylo.html?
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Opravdu každá škola potřebuje vlastní kuchařku nebo uklízečku? – FAEI.cz
    https://faei.cz/opravdu-kazda-skola-potrebuje-vlastni-kucharku-nebo-uklizecku/
    TOFI
    TOFI --- ---
    TOOMIX: kdyz ale clovek vidi jaky sracky vari v nasi skolce detem, je to stejny hnusny zradlo jako pred 30ti lety, zadna cerstva zelenina, sama zahustena omacka moukou, nikdo tam nic neji, drina kucharky postavaji venku na cigarku, at tahnou na pracak
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Velká dřina a nízké platy. Ředitelé ve školách často marně shání personál do školních jídelen | Olomouc
    https://olomouc.rozhlas.cz/velka-drina-a-nizke-platy-reditele-ve-skolach-casto-marne-shani-personal-do-9100355

    „Je to hrůza. Komukoliv řekneme, jaký je tu plat, tak jde raději do obchodu dělat za 25 až 30 tisíc,“ říká Smolková.

    „Nástupní plat je 16 130 korun. Je to hrubý plat, ale u nás máme veškeré kuchařky ve 12. platovém stupni, tedy v tom maximu, kde je 23 510 korun hrubého,“ sděluje Spáčilová.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Do školy s váhou a mikrovlnkou. Přibývá dietářů, kteří si nosí vlastní oběd - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/olomouc/zpravy/bezlepkova-dieta-jidlo-deti-skoly-stravovani-obedy.A231019_755296_olomouc-zpravy_dmk
    TOFI
    TOFI --- ---
    TOOMIX: sracky s UHO ktere se stejne stale nedaji zrat
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Školní stravování nad propastí. Školy přijdou o možnost, jak přilepšit kuchařkám - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-dalsi-skrty-ve-skolnich-jidelnach-kucharek-bude-mene-238308
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Apolena Rychlíková: Z podhodnocených pracovníků zbytečnými lidmi. Vláda kuchařkám, uklízečkám nebo školníkům vzkazuje – jste neviditelní | Plus
    https://plus.rozhlas.cz/apolena-rychlikova-z-podhodnocenych-pracovniku-zbytecnymi-lidmi-vlada-kucharkam-9090257
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    S takovými platy můžeme zavřít, varuje šéfka školní jídelny - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/domaci-s-takovymi-platy-muzeme-zavrit-varuje-sefka-skolni-jidelny-40444615
    BATMATES
    BATMATES --- ---
    * to balenou tam být nemá
    BATMATES
    BATMATES --- ---
    U nás ve škole dělají balenou rybu (3 - 4 mm vysokou) pokrytou nějakým nechutným nazelenalým sajrajtem, obalenou ve strouhance. Nikdo to nejí a je mi hrozně líto, že to vyhodí tolik, jinak úplně v pohodě ryb.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    ZUZKAOU: Když už je řeč o hrachu, tak já miluju pučálku!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A tohle je vyloženě zajímavý, to budu muset zkusit.

    Salát z vařeného hrachu a kukuřice + rajčata, cibule, bazalka, petržel a hořččiná zálivka

    Easy Summer Split Pea Salad Recipe | Street Smart Nutrition
    https://streetsmartnutrition.com/summer-split-pea-salad-recipe/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    [HONZA09 @ Věci Veřejné - Jsem hrdý občan Brna a líbí se mi na něm, že vždy dokázalo přemýšlet jako velké město.]

    Zrovna nedávno jsem uvařila hrachovou kaši, která byla fakt neskutečná.

    Základní trik u luštěnin je namočit, pak dát do studené vody, přivést k varu, pár minutek, než se zformuje pěna vařit, slít a propléchnout. Tím se člověk zbaví spoustuy oligosacharidů, co se po nich prdí a co dělají takovou tu mýdlovitou chuť v luštěninách.

    No a pak to znovu zalít studenou vodou a tentokrát tu vodu osolit a přidat koření, případně použít vývar a uvařit luštěninu do měkka.

    Ta hrachová kaše byla z loupaného zeleného hrachu a pak jsem do ní dávala máslo a miso. Ideální by bylo pochopitelně hrachové miso, ale obyčejné světlé z asijské speciálky taky super.

    Jinak z loupaného hrachu jsou moc fajn třeba krokety

    Uvařený hrách a uvařené brambory (tak jedna ku jedné) pomačkat na kaši, přidat vejce, tuk, strouhaný sýr, sůl, pepř a bylinky co má člověk po ruce. Pak se to obalí v trojobalu a smaží.

    Samozřejmě že když se z libovolné luštěniny udělá dhál, tak s rýží to je dobrý.

    How To Cook Yellow Split Pea Dal
    https://plantbasedfolk.com/yellow-split-pea-dal-recipe/
    Creamy split pea curry recipe | BBC Good Food
    https://www.bbcgoodfood.com/recipes/creamy-split-pea-curry

    A švédský hrachová polévka, kde se ten hrách vaří v uzeném vývaru je taky super. Trik tam vážně dělá ta hořčice, kremžská je v pohodě.

    Pea soup (Ärtsoppa)
    https://swedishfood.com/swedish-food-recipes-starters/134-pea-soup

    Hummus z hrachu aka řecká fava je taky moc fajn
    Fava – řecká pomazánka ze žlutého hrachu | Prima Fresh
    https://fresh.iprima.cz/recepty/fava-recka-pomazanka-ze-zluteho-hrachu

    A teda skvělé je uvařit neloupaný hrách a pak ho osmažit či upéct - to co děláte s cizrnou, jde s kteroukoliv jinou luštěninou.

    Křupavá cizrna pečená s oblíbeným kořením – Bohyně kuchyně
    https://www.bohynekuchyne.cz/krupava-cizrna-pecena-s-oblibenym-korenim/
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Já bych sem zahrnul i nemocniční jídelny

    Pravda o nemocničním jídle. Je stále tak nechutné, jak si pamatujeme? - Videoportál Kondice.cz - zacvičte si v pohodlí domova
    https://www.kondice.cz/zdravi-a-vyziva/nemocnicni-strava-blivajz.html
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    XMARGE: https://eshop.kojibakers.cz/miso/ na výběr hrachové, jáhlové, cizrnové, pohankové a já nevím jaké ještě
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    ZUZKAOU: to slivani a proplachovani jsem zacal delat s cockou. Proces delam alespon 3x (zavarit, minutu pockat, slit a proplachnout). A udelalo mi to z cocky na kyselo moje oblibene jidlo. Driv jsem to jedl spis z donuceni.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam