Klidně bych to tu rozšířil i na nemocnice
Prošel Ambiente i Kobe, teď vaří pro nymburskou nemocnici - CzechCrunchhttps://cc.cz/varil-v-ambiente-ted-v-nymburske-nemocnici-malem-jsem-se-popral-s-reznikem-vozil-nam-odpad-rika/„Začal jsem vařit po svém, jak jsem byl zvyklý, takže jsem všechno od základu restoval. Tady se věci dělaly jinak. Když byl španělský ptáček, omáčka se dělala tak, že se napustil kotel vodou, dal se do toho prášek, zaprášilo se to paprikou a bylo,“ líčí střet s realitou šéfkuchař. Ale vydržel. Po třech měsících si ho k sobě zavolala ředitelka nemocnice Nela Kvačková.
...
Místo vyhazovu mu ale ředitelka řekla, že s ním půjde zkusit vařit, a na základě toho pak Kratěna dostal celý provoz kuchyně na starost. Za ty tři měsíce si zaměstnanci nemocnice všimli, že jedí jinak. A logicky už se ke starým pořádkům, kdy se podávala voda s práškem, nechtěli vrátit. „Tehdejší vedoucí personálního, dnešní náměstkyně, mi říkala, že máme šikovného kuchaře, ale že dostal mizernou výplatu a bude asi odcházet,“ vypráví dnes Kvačková. K situaci se postavila jako ke zbytku nemocnice. S novou pozicí a hlavně s výsledky přidala i peníze.
...
Ve starém složení totiž nechtěli jeho novou roli akceptovat. „Jedl jsem asi šest ibalginů denně. Ze všech těch lidí mě bolela hlava. Nejvíc z toho, že se o něco snažím a celý tým mě bojkotuje.
Vymyslel jsem třeba nové jídlo. Krkovici na grilu, k tomu chipotle majonézu a brambory grenaille. Těsně před servisem mi tu majonézu schovali. Nebo se dělaly řízky, měl jsem objednaných asi 180 řízků, a oni mi dva plechy vyhodili do koše. Jenom proto, aby mi to nevyšlo. Dneska už se tomu směju, ale bylo to docela hustý,“ vypráví.
...
V porodnici je rovněž kuchyňka, kde je 24 hodin k dispozici vývar. Táhne se přes noc.
...
„Při prvním závozu jsem se s řezníkem málem popral. Vozili sem odpad,“ vysvětluje šéfkuchař.
...
„Třeba každé úterý nám vozí padesát kilo čerstvého lososa, kterého si tu sami rozbouráme. Náklad tím vyroste, ale pak máme třeba špagety se špenátovým pestem, které vyjdou na sedmnáct korun na porci. Vaříme je v zeleninovém vývaru, navrch přijde trocha parmazánu a je to moc dobré jídlo. Takže se to vyvažuje,“ říká Kratěna.