• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUÚstav pro dokumentaci a nápravu zločinů školních jídelen

    František Brückner
    Jídelna

    Macaté válce ruk, vlasová síťka
    Obrovský šufan a hradba prs

    Lepkavé tácy, vrzavé lino
    Zoubkaté durytky, učitelský stůl
    Sladké úterky a hliník vidličky

    Dvě vlny obědů, stravenka na rtu
    Nahnědlá omáčka a dozor u dveří
    Muškáty na okně, várnice čaje

    A zbytky v kýblu
    Rytmicky chlístají
    Na rámu řídítek

    Školní jídelny, podivné tetičky a nebo špatné hospody spáchaly a páchají zločiny na spoustě skvělých jídel.
    Pojďme zdokumentovat oběti a zkusit najít takovou úpravu, aby to bylo nejen poživatelné, ale i dobré.





    Kandidáti na průzkum:

    šišky s mákem
    rýžový nákyp
    nudle s mákem
    vařené hovězí
    zapečené těstoviny/šunkofleky
    haše
    sýrová omáčka s těstovinami
    krupicová kaše
    mléková polévka.
    francouzské brambory
    rajská s tvrdým masem
    rozbalit záhlaví
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    TOOMIX:

    Z Hiltonu do nemocniční kuchyně: Bral jsem 6 ibalginů denně a skoro se popral s řezníkem. Je to mise
    https://youtu.be/Auy91K8rosU?si=6KX8ij4r23LX4m7E
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    TOOMIX: sad story, a ted si to predstavte trochu jinak, a jen si misto jidla janevim, predstavte treba stavebni rizeni, DANYSKU
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TOOMIX: Inu jak uživatelé nyxu stárnou... Jasně
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Klidně bych to tu rozšířil i na nemocnice

    Prošel Ambiente i Kobe, teď vaří pro nymburskou nemocnici - CzechCrunch
    https://cc.cz/varil-v-ambiente-ted-v-nymburske-nemocnici-malem-jsem-se-popral-s-reznikem-vozil-nam-odpad-rika/

    „Začal jsem vařit po svém, jak jsem byl zvyklý, takže jsem všechno od základu restoval. Tady se věci dělaly jinak. Když byl španělský ptáček, omáčka se dělala tak, že se napustil kotel vodou, dal se do toho prášek, zaprášilo se to paprikou a bylo,“ líčí střet s realitou šéfkuchař. Ale vydržel. Po třech měsících si ho k sobě zavolala ředitelka nemocnice Nela Kvačková. 

    ...

    Místo vyhazovu mu ale ředitelka řekla, že s ním půjde zkusit vařit, a na základě toho pak Kratěna dostal celý provoz kuchyně na starost. Za ty tři měsíce si zaměstnanci nemocnice všimli, že jedí jinak. A logicky už se ke starým pořádkům, kdy se podávala voda s práškem, nechtěli vrátit. „Tehdejší vedoucí personálního, dnešní náměstkyně, mi říkala, že máme šikovného kuchaře, ale že dostal mizernou výplatu a bude asi odcházet,“ vypráví dnes Kvačková. K situaci se postavila jako ke zbytku nemocnice. S novou pozicí a hlavně s výsledky přidala i peníze.

    ...

    Ve starém složení totiž nechtěli jeho novou roli akceptovat. „Jedl jsem asi šest ibalginů denně. Ze všech těch lidí mě bolela hlava. Nejvíc z toho, že se o něco snažím a celý tým mě bojkotuje. Vymyslel jsem třeba nové jídlo. Krkovici na grilu, k tomu chipotle majonézu a brambory grenaille. Těsně před servisem mi tu majonézu schovali. Nebo se dělaly řízky, měl jsem objednaných asi 180 řízků, a oni mi dva plechy vyhodili do koše. Jenom proto, aby mi to nevyšlo. Dneska už se tomu směju, ale bylo to docela hustý,“ vypráví.

    ...

    V porodnici je rovněž kuchyňka, kde je 24 hodin k dispozici vývar. Táhne se přes noc. 
    ...

    „Při prvním závozu jsem se s řezníkem málem popral. Vozili sem odpad,“ vysvětluje šéfkuchař.
    ...

    „Třeba každé úterý nám vozí padesát kilo čerstvého lososa, kterého si tu sami rozbouráme. Náklad tím vyroste, ale pak máme třeba špagety se špenátovým pestem, které vyjdou na sedmnáct korun na porci. Vaříme je v zeleninovém vývaru, navrch přijde trocha parmazánu a je to moc dobré jídlo. Takže se to vyvažuje,“ říká Kratěna.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Šéfka školních jídelen nakradla v USA kuřecí křidélka za 34 milionů, ve vězení si posedí devět let - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/koktejl-sefka-skolnich-jidelen-nakradla-v-usa-kureci-kridelka-za-34-milionu-ve-vezeni-si-posedi-devet-let-40484212
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    TOOMIX: je mi z toho smutno.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    FRENNET: taky tomu fandím. Když tehdy 3.5 letá dcera chodila do malé dětské skupiny (co byla jen dopoledne) a děti si nosili svoji svačinu, tak nám učitelka říkala, že je jedna z velmi mála dětí, která má denně ke svačině ovoce a zeleninu.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Nová vyhláška děti vyžene ze školních jídelen do fast-foodů. Ryby a luštěniny skončí v koši - Médium.cz
    https://medium.seznam.cz/clanek/daniel-zajic-skoly-musi-nucene-upravit-jidelnicky-jidlo-odpovidajici-vyhlasce-skonci-v-kosi-77479
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    TOOMIX: Ja tomu fandím, ale kdyz ty decka doma nevidi zeleninu/ovoce jak je rok dlouhého, protoze rajcata a okurky jsou v zimě drahe! Mrkev nebo kedlubna ke svacine je “divna”, pohanka je co? Bulgur je muslimský vliv…. A ryby smrdí… radeji dame decku ke svacine bonbóny a nejraději celej pytlik! Tolik praxe na nasi ZS.
    Nase deti ji vse, blby kecy maj na Pohanku, ale v polévek v rozumném množství to sní. No Pohanku ji/zna na škole tak do 20 deti.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    MOIRAIN: kéž by, ale některé nemocnice umí vařit chutně, viz Havířov
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    Mohly by s tím jít ruku v ruce změny ve stravování v nemocnicích? Poslední zážitek z Bulovky byl otřesný. (p.s. klidně si připlatím)
    TOFI
    TOFI --- ---
    TOOMIX: uz aby to bylo, protoze ty presoleny hnedy sracky moucny, bez ovoce a zeleniny se fakt nedaji zrat
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Nový výzkum: 40% Jídla ve Školách se Vyplýtvá: | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/zachran-jidlo-odpad-ve-skolnich-jidelnach_2406290600_ank
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Vyšší ceny školních výletů působí rodinám problém, pro některé je i 200 korun moc - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/skolni-vylety-deti-rodice-cena-uhrada.A240610_085403_domaci_bors
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Šéfovat školní jídelně? Všichni říkali, že jsem se zbláznil. Ale já jsem šťastný
    https://reportermagazin.cz/75451/sefovat-skolni-jidelne-vsichni-rikali-ze-jsem-se-zblaznil-ale-ja-jsem-stastny
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    ZUZKAOU: Zajdu si do KFC :⁠-⁠) V té škole kam chodí moje dcera to takhle děcka řeší docela často.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DEEFHA: máš na výběr žvejkavou flaxu v uho a nebo stir fry s tofu. Co si dáš?
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    SCHWAB: No, já teda jím všechno, ale moje dítě rozhodně ne :-) Jinak vařit pro děcka bych rozhodně nechtěl, musí to být fakt těžký a nikomu to nezávidím. Jen prostě mi ty změny ve vyhlášce přijdou takové nějaké divné, no.
    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    DEEFHA: a to je právě v hlavě.
    To slovo "nahánění". Nebo sousloví "náhražka masa".
    A děti žerou to, co žerou rodiče.

    Až se zhroutí dotační business a welfare nabyde z spotrebitelu na významu a maso bude stát realne tolik, kolik stojí "vyrobit"
    ..žiš jsem se jen zasnil.

    (nejsem vege* :)
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    HONZA09: Já teda žiju v tom, že bílkoviny jsou obecně dost potřeba. Jako chápu, že nejsou jen živočišný, ale jestli se to má nahánět luštěninama nebo tofu... Tak to jim myslím děcka žrát nebudou :⁠-⁠)
    HONZA09
    HONZA09 --- ---
    DEEFHA: To je ale v principu správně IMHO.
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    TOOMIX: ...takže ubydou hlavně živočišný bílkoviny. Zajímavý rozhodnutí...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam