Pár rad od starého ekzematika (obecně k exémům, ne přímo k aktuálně probíranému tématu):
1) Kortikoidy fungujou. Nasadit a postupně mazat míň a míň a problém téměř vždy zmizí (minimálně na půl roku).
2) Nejlepší promašťovací mast, se kterou jsem se setkal, je obyčejná modrá indulona, v mám případě předčí i ty zcela bezparfémové promašťovací masti v kyblíčku z lékárny.
3) Kdysi mi v jedné lékárně radili, ať místo kortikoidů zkusím třeba bylinné čaje. Na lidové léčitelství jsem nikdy nevěřil, nicméně mě při té příležitosti napadlo, že každý den pravidelně vypiju docela velké množství zeleného čaje, ve kterým bezpochyby bude spousta výrazných sloučenin, kterými se takhle asi přecpávám (navíc jsem neměl ve zvyku po vylouhování čajové lístky vytáhnout, vždycky jsem je nechával na dně, takže se vymacerovaly úplně do mrtě). Přestal jsem pít zelený čaj a aktuální projev atopického ekzému, kterého jsem se pořád nemohl zbavit, po čase ustoupil - nemám to samozřejmě vědecky podložené, ale jsem přesvědčen o tom, že to spolu souviselo (člověk, co celej život trpí atopickým ekzémem, se naučí podvědomě pozorovat, co na něj jak účinkuje).