• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIEkzém
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    VASUCEK: podívej: technicky vzato ekzém není nic jiného než to, že kůže neumí hospodařit s tukem. a když to neumí, musí se jí tuk dodávat. čili základem terapie ekzému je promazávat, promazávat a promazávat. když si na ložiska třikrát čtyřikrát denně namažeš blbou indulonu nebo niveu, mělo by se to zlepšit.
    na obličej si teda radši kup "opravdovou" mastičku, synkovi mažu po obličeji nejčastěji Linola krém nebo Lipobasi (ta ale není volně prodejná, kdosi ji kdovíproč dal na předpis, i když je to čisté promazávadlo. volně prodejná ale je Lipobase Repair s velmi obdobným složením a od téže firmy). případně Excipial s mandlovým olejem, to je bezvodá mast, hodně mastná, takže spíš na zimu, v létě bys byl jako pod duchnou.

    a co se týče kortikoidů, je to dobrý sluha, ale zlý pán. správně aplikované kortikoidy podle rady od dobrého kožaře tě zbaví akutního kožního zánětu a pak to bez problémů udržíš pod kontrolou tou niveou až do dalšího setkání se spouštěčem (kterej teda v tuhle chvíli neznáš). pokud si je ale člověk nasazuje sám, což v praxi znamená většinou bez vhodného aplikačního rozpisu, může si tím vykoledovat erozi kůže.
    čili sám si kortikoidy nenasazovat, já osobně bych si je nikdy nenechala nasadit ani praktikem, mám s nimi v tomto směru nedobré zkušenosti (ostatně před pár lety jim preskripční možnosti kortikoidů velmi omezili a je to jedině dobře), ale pokud je nasazuje kožař a dá k tomu i podrobný návod na intervalový nebo jiný rozpis (čili neodmávne to "mažte do vymizení"), nevyšilovala bych z nich.
    5THELEMENT
    5THELEMENT --- ---
    VASUCEK: prach je silný alergen. já když jsem uklízela byt, stěhovala a pohybovala se v prašném prosředí, tak se to hrozně zhoršilo...
    VASUCEK
    VASUCEK --- ---
    5THELEMENT: Uvidím jestli se mi to podaří, kdyžtak pak dám vědět. Navíc za dva týdny jedu opět na delší dobu do zahraničí, tak jsem zvědav jestli se ta změna prostředí nějak projeví.

    Ještě jsem si vzpomněl, že když jsem byl teď na víkendové brigádě (12 hodin/den), kde jsme v prašném prostředili tahali těžké bedny a nábytek, tak mi to vyskákalo a svědilo to tak, že to nešlo vydržet. Těžko říct, jestli ten prach má zrovna v mém případě nějaký vliv, ale mohl by.
    5THELEMENT
    5THELEMENT --- ---
    VASUCEK: tak treba za mesic napis, jak se to dari psychikou ovlivnit, zni to zajimave. je pravda, ze kdyz si ekzemu nevsimam, neresim ho, nezabyvam se jim – tak je zpravidla o hodne lepsi.
    VASUCEK
    VASUCEK --- ---
    Tak se s Vámi podělím o svůj docela zajímavý příběh :)

    Vše začalo asi v 15ti letech, kdy jsem si z dovolené na Mazurských jezerech (10 dní takřka 12 hodin denně v kánoi) dovezl ekzém na pravé ruce v loketní jamce (myslel jsem si, že je to nějaká reakce na vodu). Po chvíli zmizel, za měsíc na den vylezl a tak se to nějakou dobu opakovalo. Nebral jsem to nijak vážně a myslel jsem si, že je to zkrátka opravdu něco z těch "Mazur" - samozřejmě blbost, ale to, že je to atopický exzém jsem zjistil až později.

    Zajímavé je to, že jsem měl cca 5 let pokoj. Během té doby mi to nepravidelně vyskakovalo a ztrácelo se pořád na tom stejném místě ve stejně velkém rozsahu. Nikdy jsem tomu však nevěnoval pozornost a odeznělo to. Necelý rok jsem v té době taky žil v Austrálii, takže vedro, vlhko, moře, ale zároveň poměrně vypjaté období plné školy a práce (takže stres) - po ekzému ani stopy. Pak jsem měsíc lozil v Kamčatce po sopkách, extrémní fyzické i psychické vypětí, špína (měsíc ve stejném termotriku), spaní v péřáku - opět po ekzému ani stopy.

    Teď je mi 21 a poslední rok mám ekzém takřka denně nejen v té podloketní jamce na pravé ruce, ale i v pokolenní jamce na pravé noze, semtam se ještě objeví naopak na levém horním očním víčku. Co mě fascinuje je to, že když svědí jedno ložisko např. ruka, o noze nevím. Když pekelně svědí noha, tak necítím ruku atd.

    Obecně nemám rád doktory, takže jsem s tím nikde nebyl (i přes tlak rodiny) a nechávám tomu volný průběh. Když bylo nejhůř, tak jsem mazal semtam kortikoidovou mastí Belosalic, což zaštípalo, pomohlo, ale jen na chvíli. Od toho jsem však, po tom co jsem se dozvěděl, jaké je to svinstvo, úplně upustil.

    Jím a piju vše co chci a v ničem se neomezuju a hlavně to co jsem jedl vždy i v té Austrálii nebo jako dítě, kdy jsem žádné takové problémy neměl. Chodím také pravidelně do sauny (zrovna včera to v jednu chvíli brutálně svědilo, takže jsem si to drábal a po minutě to jakoby přestalo - divné). Pozoruju i klasickou reakci - při pocení to svědí víc. Mé tělo se stalo takový zajímavým objektem pro pozorování a fascinuje mě přemýšlet nad tím, co by mohlo být příčinou.

    Zkoušel jsem propolis na rozdrápanou ránu, home made konopnou mast, teatree mast - bez výsledku.

    Kuži mám v těch místech hodně suchou a při svědění vyskakují červené pupínky. Nejhorší je to po sprše, kdy je to brutálně vysušené. Na noc to většinou jen namažu nějakou zvláčňující mastí, která to hydratuje a většinou je pokoj.

    Třeba teď mám dva dny klid, ložiska jsou v barvě těla, nepopraskaná, nesvědí. A to jsem se půl dne mazlil se psem - takže ani alergie na tohle to není. Mám takový pocit, že čím více se tomu věnuji a mažu to, starám se o to, přemýšlím nad tím, tak ten ekzém jakoby podporuju.

    Zkusím tedy asi novou taktiku a to naprosto ho ignorovat a zkusit na něj pomocí pevné vůle nekoukat, nepřemýšlet ani na něj nesahat.

    Nevím jestli je to psychikou, jídlem, lepkem nebo chlupama, ale přijde mi blbost řídit se radama "koupejte se dvakrát denně v lázni z otrub", "nejezte čokoládu" nebo "choďte do solné jeskyně". Takových rad jsou plné inetové diskuze, ale každý člověk je naprosto odlišný. Důkazem budiž to, jak tady někdo psal, že mu jeden doktor diagnostikoval alergii na pyly a druhý na nějaký druh jídla.

    Sám jsem zvědav jestli se mi někdy podaří indikovat nějaký faktor. Taky se omlouvám za délku příspěvku, ale asi jsem měl potřebu to někde napsat a hlavně mi udělalo radost, že jsem našel tohle auditko.
    AKI4CE
    AKI4CE --- ---
    GREGI: nevadi, priznaky zacinaj ustupovat...neni to uz tak cerveny, zda se, ze kombinace antihistaminika + ganjova masticka zabira ;-)

    ja vim, ze by me doktori radi videli, ale navsteva jakekoliv ordinace nepatri k mym oblibenym konickum, ale kdyz to do 14 dnu neustoupi, nebo se to vrati, tak tam dojdu ;-)
    GREGI
    GREGI --- ---
    AKI4CE: doktor te rad uvidi... myslim ze by byly radi kdyby jim tam chodili je lidi kterym neco je... necekal bych:) takhle bez fotky ti tady neporadime
    AKI4CE
    AKI4CE --- ---
    PLACHTA: vcera jsem si znova vyprala vsechno spodni pradlo a tilka, ktery nosim nejcastejc, v trosicce praciho prasku, aby se odstranila ta avivaz a misto avivaze dala ten ocet, takze snad uz mam spodni pradlo dekontaminovano ;-)

    a subjektivni pocit: po jednom dni - 2 prascich Dithiadenu a 2 namazanich ganjovou mastickou je to mnohem lepsi ;-)

    dala bych tomu tak tyden - 14 dni a kdyz se to nijak nezlepsi, tak posupajdim na kozni, to da rozum ;-)))
    PLACHTA
    PLACHTA --- ---
    PLACHTA: ...a jak si to škrabu, tak se mi samozřejmě ekzém rozlejzlá na další místa

    klidně to může být i plíseň (na kterou by pak pochopitelně kortikoidy nezabíraly a mohla by se koncentrovat kolem míst, kde se více potíš, kde není přístup vzduchu (pod kalhotkama, pod podprsenkou)

    toť jenom příklad toho, že alergie na prášek nemusí být jediný příčina
    PLACHTA
    PLACHTA --- ---
    AKI4CE: taky mám ekzém na zádech kolem okraje kalhot, ale není to tím, že bych měla alergii na prací prášek, ale tím, že se mi v týhle oblastí víc potí záda a do toho ty kalhoty odírají kůži
    tak dej vědět, jak to dopadlo, až provedeš všechny ty opatření
    AKI4CE
    AKI4CE --- ---
    PLACHTA: jak to?

    podprsenku a kalhotky mas na tele mnohem vic utazeny nez zbytek hadru a taky je peres mnohem castejc nez periny...ze kterejch ty chemky taky muzou casem vyvetrat...

    naopak prijde mi jednodussi a prirozenenjsi znovu vymachat vsechno pradlo, obleceni a periny a pockat, jestli se to nezlepsi, nez letet k doktorovi, aby mi dal masticku, ktera mi zlepsi ekzem, ale neodstrani pricinu problemu...
    PLACHTA
    PLACHTA --- ---
    AKI4CE: 50 fleků po těle není žádná prkotina, kvůli který by na tebe doktor koukal jako na idiota, proč za ním lezeš. Navíc pokud se to zhoršuje a kortikoidy ani dithiaden to nelepší a vyskytuje se to jenom na na určitých místech (a ne po celym těle, jak by se dalo očekávat od alergie na prací prášek, protože se přeci oblékáš celá a v peřinách jsi taky přikrytá celá...). Složitě se zabývat tím, jaký používáš prášek, čekat dny a týdny na zlepšení (než vypereš všechno co nosíš, v čem ležíš...), řešení na nyxu a samoordinování léků mi přijde jako větší hysterie, než návštěva doktora.
    A ano, většině z nás někdy vyskákaly fleky, a děláme s nima různý věci, podle toho co ty fleky způsobuje...
    AKI4CE
    AKI4CE --- ---
    MEDOULKA: dik za tip na ten Ecover, ten si rozhodne sezenu

    to jeho slozeni vypada mnoham lip, nez co se bezne pise na prascich typu Persil a Perwoll, ktery jsem pouzivala ;-))
    MEDOULKA
    MEDOULKA --- ---
    AKI4CE: urcite bych vymenila prášek za neco "eko, bio" nebo pro mimina, a uvidis (mýdlový ořechy, ecover...)
    AKI4CE
    AKI4CE --- ---
    PLACHTA: protoze si myslim, ze momentalne je to jeste predcasny, ze hysterek typu "udelal se mi flek, letim k doktorovi" tam bude dost, tak to chci nejdriv zkusit sama...a protoze to proste vypada jako alergicka reakce kontaktniho typu

    treba tu bude nekdo, kdo mi rekne, ze se mu to stalo taky a co s tim delal...

    alopaticky medicine v dlouhodobym hledisku neverim, kratkodobe si ji ordinuju na nahodne prihody typu sracka, horecka, alergie...

    ...antibiotika jsem mela naposledy pred cca 10 lety, u doktorky jsem byla naposledy s nejakym problemem cca pred tou samou dobou, jinak k nim chodim jenom pro ruzna potvrzeni a ockovani do ciziny

    a teda "DIK ZA RADU"....miluju lidi, co rejou a radu nemaj ;-)
    MEDOULKA
    MEDOULKA --- ---
    PLACHTA:
    BALAENA:
    díky za názor
    PLACHTA
    PLACHTA --- ---
    AKI4CE: nechce se ti k doktorům protože jsi líná, zaneprázdněná, nevěříš alopatický medicíně (a proto si jí ordinuješ sama) nebo si myslíš, že ti lidi co tvoje fleky v životě neviděli a nemají medicínský vzdělání poradí lépe než doktor?
    AKI4CE
    AKI4CE --- ---
    AKI4CE: jo a jeste jsem doma prestala nosit spodni pradlo a nosim jenom jednoduchy saty, aby byl kontakt kuze s latkou, co nejmensi
    AKI4CE
    AKI4CE --- ---
    ahoj, potrebuju poradit od zkusenych....

    asi pred dvema mesici se mi na boku na horni hrane kalhotek udelal nejdriv malej pupinek, svedil, tak jsem ho rozedrela, pak se z nej stal obcas ruzovej, obcas cervenej flicek, s jemnyma supinkama, povrch trochu odlisny od okolni kuze...

    nejdriv jsem to mazala kortikosteroidovou mastickou, to vypadalo, ze se upravi, ale jenom to trochu zesvetlalo...postupne jsem vyzkousela este framykoin, masticku na opary, ganjovou masticku....vzdycky chvilkovy zlepseni, pak nic...

    asi pred 14 dny jsem zjistila, ze jich mam po tele vic...

    asi pred tydnem se to rozjelo, tech fleku mam ted cca 50, mozna i vic, lokalizace je presne na okraji kalhotek a podpsenky, na rukou, tam kde se kuze tre o odev, uz i na brise

    mam podezreni na alergii z praciho prostredku, nebo na avivaze...

    hodlam pouzivat min praciho prostredku a avivaz vynechat vubec....misto toho budu davat tu decku octa, co tu nekdo psal....

    plus jsem si naordinovala ajurvedicky neem na zlepseni stavu kuze, ganjovou masticku na promazavani fleku a navic Dithiaden, aby se ta alergicka reakce zklidnila....

    mate nejakou dalsi radu co delat? nebo co nedelat? nestalo se to uz nekomu?
    k doktorum se mi opravdu nechce...
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    PLACHTA: mám u sebe Brevíř (lékovej seznam) z roku 2010. Schválně jsem se do něj teď ještě podívala. Jedinej rozdíl je, že Elidel má spodní mez stanovenou na 24 měsíců, zatímco Protopic 0,03 % na 2 roky ;)
    A pochybuju, že by to SÚKL v posledním roce pustil od dřív
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam