Ahojte, dovolte mi podělit se o mé zkušenosti s ekzémem, pokusím se být věcný a stručný.
Atopický ekzém mám od narození a roky s ním mě dovedly k těmto poznáním:
- mastičky pouze řeší důsledky, ale ne příčinu
- ekzém je pouze projevem boje těla s nějakým buď alergenem v okolí, anebo důsledkem nestávného stravování
- jak bylo v posledních příspěvcích poznamenáno, ekzém velmi souvisí s funkčností jater. V této souvislosti nejenom že nezbývá souhlasit s abstinencí (aspoň v rozumné míře, osobně jsem telecí léta - tzn. denně navezený v hospodě chlastajíc cokoliv - seškrtal na flašku vína týdně a to játra zvládají s poklidem.
- mimo jater májí velký vliv na ekzém i plíce. Proto je třeba se vyvarovat kouření a zejména hulení (které u mě rozpoutávalo neskutečný pocit svědění). V této souvislosti můj stav se velmi zlepšil po tom, co jsem se pravidelním běháním rozdýchal a začal udržovat v kondici.
- hodně ekzematiků se nesnesou s chlorem a stejně tak i já. Avšak pokud před tím neutečete a nehodláte před tím ustoupit, tělo si vytvoří protilátky a už nějaký rok chodím do bazénu bez známky zarudnutí (tak jako tomu bylo na začátku).
- jsem z těch, co se zásadně varují kortikoidů především kvuli vedlejším účinkům (tělo si na přísun kortizolu zvyká a přestane ho v nadledvinkách samo vytvářet, kůže v postiženém místě slábne, v případě ústního podání - pro astmatiky - slábne zubní sklovina atd.)
- pro mě osobně je velmi důležité bezprašné prostředí
- nejnovější poznatek - velmi pozitivní vliv má na ekzém omezení červeného masa, což v důsledku souvisí s funkcí jater
- po tomto všem přichází na řadu (alespoň z mé zkušenosti) vynechání potravit, které ekzém obecně provokují, tedy např. čokoláda, citrusy, rajčata, ostré koření, slazené nápoje atd. Ve srovnání s alkoholem má ale alkohol dopad 100x větší než potraviny.
Sdílejte, pokud se mnou souhlasíte i pokud nesouhlasíte. Uděláme si z toho empirické závěry a pak na tom zbohatneme :-)