• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIEkzém
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Z vlastní zkušenosti souhlasím s tím, co píše Umiaki. Synovi se ve třech letech spustil ekzém, fleky po celém těle, v obličeji strašidelný, ruce rozpraskané do krve, celé tělo šustilo,jak bylo vysušené. Po návštěvě alergologa výsledek 0, alergie 0. Dostali jsme jen antibiotickou mast na krvavé díry a kortikoidovou mastičku a hromadu keců, že to je ekzém,lidi to mají, nikdo neví proč a máme se s tím naučit žít. Po namazání ložisek ložiska zmizela, aby hned vyskočila vedle. Na obličej to nezabralo vůbec. Dostali jsme Protopic, ten aspoň srovnal obličej,jinak bez efektu. Zkoušeli jsme promazávat kde čím, nonatop jsem vytírala, kdyby mu vadil prach, koupali jsme v ovsu, v mořské soli, zkoušeli jsme homeopatku. Jediné, co mu to ze vsech přípravků nezhoršovalo, byla modrá Indulona, tak jsme promašťovali a promašťovali. Výhoda byla,že ve třech jsem měla absolutně pod kontrolou, co to dítě jí. Nasadila jsem eliminační dietu, každé jídlo jsem zapisovala a pozorovala. Jako lehké to nebylo, příjemné taky ne, jednoznačné taky ne,protože zánět byl po celém těle pořád, zlepšení samovolně nenastávalo, že něco vadí se poznalo jen ze zhoršení a ani to nebylo úplně jasné hned. Rodina samozřejmě klacky pod nohy - dítě má jíst všechno a bůhví, jestli to chudák nemá z těch všech diet. Nakonec jsem vypozorovala pár věcí,které to definitivně a opakovaně zhoršovaly - vejce, soja, brambory, citrusy, kakao, nejsem si jistá,jestli toho nebylo víc,už je to nějaká doba. Zároveň jsme měli štěstí, náhodou jsme zjistili,že synovi vyhojuje ložiska minerální opalovací krém Daylong pro mimina. Daylong uklidnil zánět a vyloučení škodlivých potravin pak už jen zabránilo, aby se to znovu opakovalo.Naopak to nefungovalo, jak už tam jednou zánět byl, vyloučení potraviny nevedlo ke zlepšení. Kůže začala zas fungovat, přestalo být nutné mazat. Postupně začal syn většinu potravin částečně tolerovat, brambory jí normálně, citrusy i čokoládu sem tam může sníst bez následků, jen ty vejce a soja mu zůstaly. Ty prostě nesmí. Ekzém zmizel, zůstal jen pod koleny. Beru to čistě jen jako svoji zásluhu a odměnu za peklo rokem dřiny a zkoušení a eliminační dietou. Když pak vidím malé děti v rodině,jak prožívají to samé, ale rodiče jen mažou kortikoidy a všichni hromadně kývou hlavami,jací to jsou chudáci a hned běží nabízet čokoládové buchty a tatranky a sojové margotky, tak si říkám, že těm lidem proatě není pomoci, dítě má jíst všechno, že jo...
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    POZITRON:
    AOTEAROA: holky vážně zkuste tu aplikaci odstupňovat postupně, jak jsem psal, kdyžtak se můžu detailně přeptat, jak ta formule zní. má to smysl, kůže se hojí sama a kortikoid jí pomáhá. aplikuje se to při rozjezdu problému, ne až to kulminuje.
    imunoflow v letňanech jako první řeší potravinový alergie a dává následně doporučení. eliminační dieta je fajn, ale znalost alergií je určitě ještě lepší
    DZEJLA
    DZEJLA --- ---
    UMIAKI: Osobně si ráda přečtu, co tobě či tvému okolí pomohlo, fakt mě to zajímá. Jen jsem měla potřebu se ohradit vůči kritice rodičů, kteří se nepouští na vlastní pěst do experimentů.
    DZEJLA
    DZEJLA --- ---
    UMIAKI: Zdá se, že žiješ v nějakém velkém přesvědčení, že jsi odborník na danou tématiku. Alergologové samozřejmě malé děti berou, osobně jsem s miminem byla u dvou (Synlab i Immunoflow). Syn měl primárně střevní projevy alergie, proctocolitidu, teď v roce už má lehké projevy ekzému. Druhému, staršímu synovi, se ekzém rozjel až ve 2 letech, do té doby neměl žádné atopické symptomy. Jelikož se nám nedaří vypozorovat spouštěče, tak ekzém 'managujeme' tak jako většina (párkrát do roka kortikoid a religiozne promazavam děti dvakrát denně).

    Myslím, že nikdo nespoléhá na zázračnou pilulku či krém, ale plácat se laicky v eliminačních dietách je cesta do pekel. Nikoho bych k tomu nepobízela s tím, že když to nedělá, tak je lenoch. Když už, tak se to má dělat na doporučení alergologa a pod jeho dohledem. Dělat eliminační dietu, sledování, evidenci symptomů správně je celkem věda. Už jen kvůli tomu stojí za to to dělat s podporou odborníka. A i tak je spousta rodičů a pacientů, kteří nemohou nalézt spouštěč, například moje tchýně ekzematička (desítky let pokusů a omylů s potravinami, kvanta informačních zdrojů, kožaři, alergo-imunologové, léčitelé a hádej co - NIC - furt ho má). To, že ty jsi odhalil svůj spouštěč je skvělý, ale nedělá to z tebe odborníka a arbitr na potíže ostatních.
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    Tak Immunoflow samozřejmě nebere.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    UMIAKI: lol, jsem si tu vyfiltrovala, ze jsem se o eliminaci mleka, rajcat, kakaa bavila tehdy s tebou. ale teda to mleko jsem resila predevsim s Kaiserin, protoze je gastro pediatricka, ti jsou mozna podle tebe taky dementi jako kozari.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    UMIAKI: uz me zacinas stvat.
    eliminacni diety jsem zkousela/zkousim, u sebe i u syna (kojim), treba kdyz mel syn poprve ekzem v cca pul roce, tak jsem zkousela 5 tydnu bez mleka a protoze nejim maso, tak bez mlecnych vyrobku to byl mazec, moc na vyber, co jist, nezbylo, ale vydrzela jsem. podle tede jsem lina matka a elimininacni dietu jsem nezkousela, omg. dale kakao, citrusy. nic nemelo vliv a to na kakao jsem ted treba sazela. kocky do utulku asi nedam...
    a o zazracne tablete jsem nic nepsala, alergologii jsem zminila, protoze predpokladam, ze udelaji synovi testy a budem vedet, co konkretme mu vadi. sama jsem v detstvi na alergologii a imunologii chodila.
    vis co, uz na me nereaguj, dekuji.
    DZEJLA
    DZEJLA --- ---
    UMIAKI: Mínus za to, co jsi 'musel říct'. Asi sám tušíš, že je trochu na prd paušalizovat a odsuzovat matky, když nejsi na jejich místě. Držela jsem při kojení asi dva, tři měsíce eliminačních diet (bez i pod dohledem alergologa) a synovi nic jednoznačně nepomohlo. A bylo to opravdu náročné pro mě, jídlo miluji. Zhubla jsem, byla jsem vydeptaná. Mám kamarádky, které toto podstupovat nechtěly a nemyslím si, že jsou líné, prostě jejich výživa a psychický stav jsou pro ně v tu chvíli prioritou, aby se o dítě mohly starat. Eliminační diety nejsou vůbec brnkačka, ve chvíli, kdy vyřadíš BKM, lepek a vejce, tak jsi fakt omezený a pro nekoho to může být velké trápení. Nese to s sebou nutnost mnohem víc plánovat, odříkání v sociální sféře, neustále vysvětlování rodině i přátelům atd.

    Pokud máš na mysli eliminaci u dítěte, tak to je taky nejspíš jobovka, když je dítě v kolektivu, často se socializuje a má už svou hlavu = zblajzne kde co bezmyšlenkovitě.

    Klidně mě vyveď z omylu a prozraď mi návod na to, jak u dítěte eliminovat alergeny, aniž by to mělo výrazný dopad na psychosociální sféru rodiče.
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    POZITRON: tak určitě aspoň jednou za měsíc, obvykle namažu dvakrát za jeden den nebo jednou jeden a jednou druhý den a pak konec, ono se to postupně víceméně vyhojí a už mažu jen udržovacíma věcma.
    nedokážu určit, co mu ty potíže způsobuje, i když přiznávám že nedokážu prostě udělat perfektní eliminační metodu, navíc když těch možností a kombinací je tolik, a zároveň on není nějaký kdovíjaký strávník. u dítěte, které máloco je ochotné sníst, jsou tyhle eliminace ještě těžší než u jedlíků. on by pak nejedl skoro nic. teď je navíc ve fázi, kdy se vytahuje do výšky, tak se bojím jestli mi nehubne. ale snad jen roste.
    hodně jsem řešila prací prášky, ale nepřijde mi že by to nějak pomohlo. nejhorší ekzém má dlouhodobě na bradě a na tváři. nejvíc se to tam setkává s různými tekutinami, je to často mokré, a zároveň se to nedá zakrýt oblečením, přes které se to hůř drbe nehtama...
    občas je tak týden celkově lepší a já nedokážu přijít na to, díky čemu.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    AOTEAROA: letmo jsem ted mrkla na ruzne alergologie, vetsinou cerveny napis, ze neberou nove pacienty, ale jedna alergologie pro dospele i deti v Poliklinice Modrany to uvedeno nema a v systemu jsem dokonce nasla volny termin uz na cerven, tak jsem zkusila syna prihlasit. slo zadat 1. navsteva. tak treba to klapne. :)
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    POZITRON: No hlavně gudlak aby ti k něčemu ta žádanka byla, všude kam nás chci objednat mají stopstav. Už to ani není objednací doba typu za rok, prostě neberou.

    V tok Immunoflow jsem vyplnila formulář na webu, taky píšou že nemají kapacity.
    SAAYURI
    SAAYURI --- ---
    AOTEAROA: Tak drzim palce, at maj misto.
    Jojo, dcera s astmatem odnesla kazdou rymu zanetem prudusek nebo zapalem plic, obdobim nesmrkani a popotahovani si prosla taky, dost to zhorsovalo prubeh, jak ji to na ty prudusky teklo :)
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    AOTEAROA: jak casto syna kortikoidama mazes? my mame dvoje ruzny, jedny na telo a druhy na oblicej, ale nelibi se mi predstava mazat ho tim dlouhodobe, i kdyz s pauzama. zatim je to teda mesic, ale protoze se to zlepsi vzdy prave pouze po nich a to akorat na par dnu, treba na tejden a pak je to zpet. u vas zaberou na jak dlouho obycejne?
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    AOTEAROA: kortikosteroidy nejsou zlo, kuzi ztencuje zjizveni a ne steroidy podavany v posledni chvili. kopni ho za me do prdele. odvolej se klidne na mudr.benakovou z imunoflow v letnanech.
    jinak benakova radi promazat postizeny misto treba kalciovou masti a na to teprve aplikovat steroidni mast. ma nejakou formuli, jako tri dny denne, pak 2x den vynechat a pak po trech dnech. myslenka je natahovat interval. kdyztak me nekdo upresni. a ... funguje to
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    UMIAKI: uz podruhe ti odpovidam, ze to nebylo na koznim, ale na pediatrii.
    a porad jsem cekala, ze nas na alergologii pediatricka posle, ale stale nic. ted az ji budu v tydnu volat, jak jsme na tom, uz si o zadanku na alergologii reknu. predpokladam, ze zadanku mit musim. alespon mistni lekarky to tvrdi, ze nejprve se vsim neakutnim praktik a teprve pote se zadankou ke specialistovi.
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    SAAYURI: díky za tip! hned tam objednám oba syny. 2letej evidentní masivní alergik (včetně laryngitid na podzim a na jaře, což jsem u prvního neznala), kterej mi taky u koní solidně opuchnul, ale bohužel i 5letého posílá PLDD na alergologii – má pořád tak nějak problémy s nosem a dýcháním (nevím zda odmítání smrkání je příčeina nebo následek) a i po odstranění nosní mandle má problémy zpět a od PLDD dostal Xyzal.
    PALEONTOLOG: jo tohle si myslím dávno, že lepší dát kortikoidy hned na začátku, než to nechat rozjet, a je těžký si to doma obhájit, když všude slyšíme jak jsou kortikoidy zlo, takže synátora necháme si ekzém na bradě rozdrbat do masa a pak nasadíme kortikody (a stejně mi manžel vynadá proč ho tím mažu. pokaždý.).
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    SAAYURI: imunoflow a benákovou bych doporučil každýmu, i zdravýmu. mě tam odhalila eritrema migrans a boreliózu
    POZITRON: v tomhle jsme dostali doporučení, jak používat kortikosteroidy a evidentně to pomáhalo. prostě radši podchytit ekzém na začátku, než ho nechat rozjet. letňany máš teda z ruky, ale to doporučení z imunoflow, jak to aplikovat a dávkovat, to bych snad ještě někde sehnal.
    SAAYURI
    SAAYURI --- ---
    POZITRON: Urcite. Dcera mela alergie, bylo to z toho, casem ji "zbyla" uz jen jedna, na poletave plisne. Navic ekzem zhorsuje ockovani, u dcery to rozjelo ockovani na covid. Mam skvelou zkusenost s Immunoflow v Letnanech, ale nevim, zda maji kapacity.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    GREGI: dvouleteho syna, kterej na ekzem ted zrovna trpi silene, myju malo, presne jak rikas a stejne je to horsi a horsi. akorat teda vcera se behem chvilky nepozornosti zmocnil naseho samponu a vyklopil ho do vany, takze jsem kluky nasla v hromade peny. stane se.

    spis me stve, ze se neresi pricina, ale pouze nasledek, nebo to je normalni pristup v tomto veku? pred mesice jsem to zacala resit kvuli par loziskum a ted uz je posetej celej. :( doktorka, u ktere jsme uz byli za tu dobu 3x, mi jen dala pokyny, co mam kdy a cim mazat, v cem ho mam mejt a to je cely. nemeli bysme s nim spis jit treba na alergologii?
    GREGI
    GREGI --- ---
    Jeste super dulezity co tu nezaznelo je koupat co nejmene. Nejlip vubec, umejt rozkrok, zadek vlasy nohy a zbytek max vlhkou zinkou. Koupani je nejvetsi zlo. Ja si osobne meju co sem psal kazdej den exem 0. Sprcha tak jednou za 14 dni/mesic. Kuze je mi vdecna. V tomhle je dnesni doba fakt posahana, ze se spousta lidi sprchuje cela kazdej den horkou vodou a bere se to jako standart...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam