• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RADUOchrana rostlin, rostlinolékařství - vše co nás zajímá, rady, tipy, zkušenosti, poradna
    Viry, bakterie, houby, háďátka, roztoči, hmyz...cokoli co otravuje život (nejen) našim rostlinným spolubydlitelům a my si s tím nevíme rady. Máte osobní zkušenosti a tipy pro prevenci či kurativní zásah??sem s tím;-)
    rozbalit záhlaví
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SASOS: díky. Co z toho má nejkratší ochrannou lhůtu, případně co je nejméně toxické pro ostatní obyvatele domácnosti?
    SASOS
    SASOS --- ---
    TRISSIE: sviluska chmelova. Zabira na ne Omite, Nissorun (oba jmenovane se daji koupit v jednom baleni jako Svilustop), pripadne Vertimec, ale ten desne smrdi.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    na chili paprikách se mi objevily takové malé (cca 1mm) bílé bestie, které tkají miniaturní pavučinky v kolínkách listů. Než jsem zjistila, která bije, opadala mi půlka listů (nejdřív jsem myslela, že jsou listy spálené od sluníčka). Teď jsem je zkusila vzít Mospilanem, ale ten jim očividně nevadí.

    Co to může být a jak s tím mám bojovat?
    LEMS
    LEMS --- ---
    REELOO: ja tomu vubec nerozumim, ale asi proste spatny zachazeni se sazenici. kdybys ted chtel presazovat brizku, tak ji proste vyrejpnout s co nejvetsim balem a hned zasadit na nove misto, ci teda do velkeho kvetinace. dat do stinu a dobre (denne) zalevat. pripadne ostrihat aby tolik neodparovala.

    jakykoliv louhovani ve vode ji radost neudela. pripadne sklenice nema otvory aby si mohla nasat vodu zejo.

    z cyklostezky mam taky radost:)
    REELOO
    REELOO --- ---
    LEMS:
    Ve velké sklenici. Jinak, dostal jsem ji při otevírání cyklostezky pod Vítkovem, zřejmě v "balu". Ten byl právě hodně štěrkovitý (plno křemínků).
    LEMS
    LEMS --- ---
    REELOO: jak si ji mel ve vode? tos ji nekde vydloub? mela bal?

    puda za to imho nemuze.
    REELOO
    REELOO --- ---
    RADU:
    Ta půda byla nová od Chládka ( www.zahradnictvi-chladek.cz ), tam by si snad nic takového nedovolili (?).
    RADU
    RADU --- ---
    REELOO: buď je to něco z toho nebo infekce z půdy
    REELOO
    REELOO --- ---
    Ahojte,
    pořídil jsem si mladou břízku (30 cm, s kořínky). První dva týdny jsem ji měl ve vodě, pak jsem ji přesadil do květináče s půdou pro pokojové rostliny a rázem začala hynout. Čím to může být? Je ta hlína na ni moc hustá, sladká/kyselá, vlhká?
    ELSEVIER
    ELSEVIER --- ---
    LIBRIUM: podminky maji podle me dobre - vsechny stejne, ale spatna je jen jedna a nelepsi se to, proste jde postupne do kelu. ale dik doufam, ze ty ostatni to prezijou.
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    ELSEVIER: pokial maju podmineky optimalne (hlbka, substrat, slnecnost/tien, teplota, ziviny, vlaha), mohlo by ist o nejku infekciu pripadne napadnutie korenoveho systemu skodcami. ak by sa to rychlo nelepsilo, zrejme by som choru rastlinu zlikvidoval, nech sa to nesiri.
    ELSEVIER
    ELSEVIER --- ---
    muzete mi poradit ohleden petunek, ted nam zacaly jedna po druhe tak jako schnout-vadnout. porad kvete ale listy a stonek jdou do haje. nevite cim to muze byt? jsou v truhliku 4 a tri jsou v pohode a jedna takovahle.
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    este, pokial ten ibistek zbieras na pozivanie/uzivanie, ochranna lehota po aplikacii Mospilanu minimalne 14 dni...
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    LUUCA: tie pozerove skody moze sposobit cela rada skodcov, ale tipoval by som nosatce resp. ich larvy (nem. Dickmaulrüsselkäfer).
    problem je ze su aktivne v noci -- cez den su zalezene v pode pod rastlinami a po zotmeni vyliezaju po stonkach na mlade listy a vyhonky a vyzieraju tam take "diery".
    "pidimusky" mozu byt zase trasnenky, tripsy. kludne sa o rastliny mozu s zravymi skodcami "delit".
    preventivne je dobre uprava pody, dat pozor na neprehnojenie dusikom, prip. mulcovanie ale to je u ibisku asi menej mozne.
    zasah...z biochemickych prostriedkov je proti sirokemu spektru zravych skodcov dobre ucinny neemovy olej (pripr. NeemAzal), len niektore rastliny su nan precitlivele a znasanlivost u ibisku neviem najst, to by chcelo pokus na jednej - par rastlinach, ako to znasaju.
    inak pomerne spolahlivy je tuna popularny Mospilan 20 SP, na spolahlivy ucinok postrekom 0.4 - 0.5 g pripravku na liter vody, postriekat rastliny pokial nebudu rovnomerne zmacane spotreba je ca. ... 0.5 - 1 L postrekovej kvapaliny na 10 - 15 m² osadenej plochy, respektive teda aby povrch rastlin bol dobre zmacany.
    vzhladom k prezivaniu tych zravych skodcov v pode este zalievkou/hrubym postrekom ta ista davka (0.04 - 0.05%) do pody pod tymi rastlinami.
    ak to nemas zasadene na takej ploche, aby si potrebovala pripravovat litre postreku/zalievky, dostat to uz hotove v rucnom postrekovaci:

    to staci na male (do 5 - 10 m²) porasty, nemalo by to stat viac nez 60 - 70 CZK za 500 mL.
    LUUCA
    LUUCA --- ---
    plus teda jeste mi prijde, ze po pohnojeni se na povrchu hliny udelala nejaka bila plisen nebo co.. nevim jestli to souvisi, co s tim mam delat? diky!
    LUUCA
    LUUCA --- ---
    poradite mi co je to za skudce a jak na nej?
    na ibisku se mi objevili ozrane listy, vetsina jen malicko, listecek na fotce je nejhorsi.. nic jsem tam nenachazela krome der, jednou na me z kytky vyletla takova pidimuska, podobna musce co lita z odpadku. ted jsem nasla na listu cerne tecky, nijak viditelne se nepohybuji. Ostatni kytky v okoli vypadaji zatim ok...

    http://img514.imageshack.us/img514/1811/dscf5332.jpg
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    teda, olej 20 - 30, max. 40 mL/L postreku s vodou a saponatom...
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    SASOS: ak si pouzil Mospilan, nie je to s tym dazdom 2 hod po tak tragicke. jednak sa vstrebava do pletiv velmi rychlo, jednak ta cast co je zmyta na zem pod rastlinou bude vstrebana korenmi a systemovo ucinna.

    inak, na husenice/larvy motylov zabera ako kontaktny postrek velmi dobre repkovy olej 20 mL/L vody + saponat do vytvorenia stabilnej emulzie (=da sa roztrepat na "mlieko" a drzi to, neoddeli sa behom 10 - 15 minut olej/voda), len ta emulzia zabija priamo zasiahnute skodce, ked polezu po postreikanych castiach rastlin za nejaku hodinu, uz im to nic neurobi...
    RADU
    RADU --- ---
    :D
    SASOS
    SASOS --- ---
    Radu pozde, vcera probehl masakr a behem pul hodiny ty kurvy padaly z kere do travy. Pokud najdu jeste nejaky foceni schopny mrtvoly, tak klidne nahodim fotku. Byly to celenave housenky s cernyma nozkama, cernou hlavickou a cernavou kresbou (tusim puntiky) na zelenem tele. Nejdriv jsem byl docela nesvuj z postriku v kombinaci s nasi zvedavou seltii, ale vecer zacalo prset, coz bylo cca 2 hodiny po masakru, tak to snad splnilo ucel. Jen jsem jeste striknul okolni kere na msice a ty to diky desti tak z poloviny daly ... ty me ale zase tolik netankujou
    RADU
    RADU --- ---
    SASOS: zkus nahodit foto o co jde?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam