• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RADUOchrana rostlin, rostlinolékařství - vše co nás zajímá, rady, tipy, zkušenosti, poradna
    Viry, bakterie, houby, háďátka, roztoči, hmyz...cokoli co otravuje život (nejen) našim rostlinným spolubydlitelům a my si s tím nevíme rady. Máte osobní zkušenosti a tipy pro prevenci či kurativní zásah??sem s tím;-)
    rozbalit záhlaví
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TRISSIE: na té zmenšené fotce to není tak dobře vidět, jsou tam drobné pavučinky a v nich asi 0.5mm hnědočerné kulaté cosi.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    a tohle mi ožralo rybízy a angrešty:





    Zase, co s tím?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    po nějaké době jsem se dostala na zahradu a koukám, že mi to tam nějak zplanělo :-(

    tohle jsem našla na několika listech hrušky:




    Co to je a co s tím mám dělat (krom toho, odstranit napadené listy - to už jsem udělala, jde mi o nějaké systémové řešení)

    SASOS
    SASOS --- ---
    LIBRIUM: oooo, ja vedel ze nezklames:). To naredeni je dobry napad, ktery mi docela silne usnadni zasahy. Navic to bude o dost presnejsi, nez rozvazovaní. Jdu se podivat po tom izopopanolu (je to dobre na cisteni optiky fotaku a uziju ho asi i na mikraku;)
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    SASOS: a tych 5 g Mospilan 20 SP rozvazovat nemusis, mozes si pripravit kvapalny koncentrat s 0.5% w/v acetamipridu:

    5 g Mospilan 20 SP zmiesaj so 100 mL destilovanej vody, miesaj aspon 5 minut,
    pridaj izopropanol (isopropylalkohol, 2-propanol, dostat v lekarnach, ako cistic na sklo apod.) za miesania na objem presne 200 mL.
    takto pripraveny roztok skladujes v hermeticky uzavretej sklenenej/HDPE flaske, riadne oznacenej, v tme pri izbovej teplote. skladovatelne minimalne 6 mesiacov, v tme pri normalnej teplote aj dlhsie.
    1 mL roztoku obsahuje 5 mg acetamipridu, na pripravu roztoku zodp. 0.02% Mospilan sa riedi 8 mL + voda na 1 L, Mospilan 0.025% = 10 mL + voda na 1 L, Mospilan 0.03% = 12 mL + voda na 1 L, Mospilan 0.04% = 16 mL + voda na 1 L, Mospilan 0.05% = 20 mL + voda na 1 L.
    koncentrat pred pouzitim dobre pretrepat, potrebny objem odmerat napr. 20 mL striekackou.
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    SASOS: 3 dni, zeleninu dobre umyt.
    inak Spruzit Fluessig (repkovy olej + pyrethrum) ma ochrannu lehotu 3 dni a na husenice je vyborny.
    SASOS
    SASOS --- ---
    zdar, vsetecne se zeptam. Jaksi se mi nepovedlo uhlidat motylky a vcera jsem objevil uz docela slusnej zir kousenek na kaderavku a ruzickove kapuste. Premyslel jsem jakou mnamku umichat pro ty potvory, aby to nemelo nejakou silenou ochrannou lhutu a hlavne abych to nasel v domacich zasobach. Mospilan se mi nechtelo rozdelavat, neb mam 5g baleni a na 10 rostlin bych musel rozvazovat, tak jsem si vzpomnel na sklenikovy tabak. Uvaril jsem housenkam cajik a postrikal je s tim. Koukal jsem dnes rano, ze jeste nejake potvory prezily. A ted se zeptam, jakou bych mel pocitat OL na ten nikotinovej postrik?
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    Přidej se: 13. 3. 2011 — iVysílání — Česká televize
    http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1129337346-pridej-se/211562248410004/
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    LIBRIUM: moc děkuji :)
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    ILLUZE: napadnute vetvy odrezat a spalit, zvysne osetrit Decis Mega, davka 50 mL/10 L vody, postrek vecer. nemalo by prsat aspon 24 hodin.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    LIBRIUM: jo, takhle to nějak vypadalo - tlustá, vyžraná, taková do béžova - blíž jsem to moc nezkoumala, protože po zjištění, co držím v ruce, jsem myslela, že snad vrhnu

    okamžitě jsem všechny tyto větve zulámala, teď na tom nic podobného není, jestli bude, zkusím nafotit
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    TRISSIE: pidalka podzimní ;)
    strasne pazrava mrcha.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    LIBRIUM: jojo, to je přesně ono! Karate mám i namíchané, už jsem si říkala, že bych to použila, ale nebyla jsem si jistá s tou ochrannou lhůtou.

    I když na druhou stranu včera jsem odlovila druhou žravou housenku a do rána se žádné další škody neobjevily, tak počkám ještě do večera, jestli by to bylo v pohodě, tak bych to zkusila bez postřiku, přece jen bylinky stříkám nerada.
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    TRISSIE: Calypso 480 SC, 0.4 mL + voda na 1 liter, postriekat, ochranna lehota aspon 3 tyzdne.
    Decis Mega alebo Karate Zeon 5 CS, davka 3 mL + voda na liter (alebo 1.5 mL + voda na 0.5 L), postrekom celu rastlinu a okolie. ochranna lehota minimalne 14 dni.
    vyzeraju skody na listoch takto?

    a larvy takto?

    (tu sa tento rok dost premnozili)
    ILLUZE: blizsi popis. "odporny tlsty cerv" nestaci. farba, velkost, forma?
    vyzeralo to nejako takto?
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    Netušíte, co by to mohlo být?
    Máme na zahradě mladou borovici - vypadala jinak zdravě, jen poslední dobou začaly na některých větvích reznout špičky - chtěla jsem je odlomit a zůstala jsem zírat - v každé té špičce byl odporný tlustý červ.
    Co na to použít?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    HELP needed!

    Do bazalky se mi daly jakési pažravé housenky. Mám ji vevnitř, v kuchyni na okně (ale to je pořád otevřené na větračku, takže asi něco vlítlo dovnitř a nakladlo tam vajíčka). Včera jsem odchytila asi dvoucentimetrovou zelenou housenku, ovšem očividně nebyla jediná, protože ráno byly ožrané další listy.
    Během posledních dvou dní z nádherně narostlé bazalky zbývá skoro už jen koště, takže jsem ochotná použít i nějakou chemikálii, jinak nezbude, než to zahodit celé a začít znova, což se mi nechce...
    Samozřejmě napadené a podezřelé listy odstraňuju, ale ty bestie se někde asi schovávají.
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    LEMS: u dospelych stromov je systemova translokacia tiaklopridu obmedzena. ked postriekas 90% listovej plochy urcitej vetvy blizsie ku kmenu, v zvysnych 10% na konci vetvy sa tiez nejaka cast ucinnej latky translokuje. uplnu systemovu ucinnost ma tiakloprid len u mladych zelenych rastlin vo faze intezivneho vegetativneho rastu.
    v zahranici existuju pripravky (Safari a ine, uc. latka dinotefuran), ktore sa daju na dospele stromy aplikovat ako postrek ci nater kmenovej kory, su vstrebane a rozvadzane xylemom do celej koruny; v Europe dinotefuran ale este nema registraciu.
    LEMS
    LEMS --- ---
    LIBRIUM: ok, dik, kouknu na ten akropetalny xylem! ja mam do tech korun celkem dobrej pristup, myslim, ze jsem zasah tak 80/90 procent listovy plochy. 100 procent bych myslim nedal ani z plosiny.
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    LEMS: lebo systemova ucinnost resp. translokacia ucinnej latky prebieha len xylemom akropetalne, teda dost obmedzene. na ochranu celej koruny treba postriekat vsetky listy.
    postriekanim len spodnej casti koruny sa nic neriesi, osetrovanie tak vysokeho stromu treba riesit specialnym vybavenim.
    ak nemas moznost osetrit celu korunu stromu, tak to nechaj tak uplne, zbytocne plytvanie insekticidmi a slachtenie rezistentnych kmenov skodcu. v tom pripade osetrenia Dimilinom nebudu ucinne tiez, vobec.
    LEMS
    LEMS --- ---
    LIBRIUM: jeste bych se rad zeptal, proc si zminoval nutnost postrikat kompletne cely strom kdyz ma Calypso i systemovej ucinek? ono postrikat kompletne 30m strom je skoro nemozny:)
    LEMS
    LEMS --- ---
    LIBRIUM: skvely, jeste jednou dik!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam