• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RADUOchrana rostlin, rostlinolékařství - vše co nás zajímá, rady, tipy, zkušenosti, poradna
    Viry, bakterie, houby, háďátka, roztoči, hmyz...cokoli co otravuje život (nejen) našim rostlinným spolubydlitelům a my si s tím nevíme rady. Máte osobní zkušenosti a tipy pro prevenci či kurativní zásah??sem s tím;-)
    rozbalit záhlaví
    RCROW
    RCROW --- ---
    SAGEMA: No, snad tomu Kupricol dá zabrat ať už to bylo cokoliv
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    RCROW: mně to tedy připadá spíš jako miny způsobené larvou nějakého hmyzu
    VORONDE
    VORONDE --- ---
    LIBRIUM: Díky moc, na prevenci zatím pořídím ten Neudosan a když se ty bílé potvory přeci jen objeví, budu se řídit dalším postupem.
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    RCROW: Kuprikol je cisto kontaktny fungicid, ten uz existujucu hubovu infekciu vyliecit nemoze. an to by bol potrebny systemovy pripravok s kurativnou ucinnostou, ale nakolko to je vobec nutne, je otazne.
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    RCROW: ze to je vobec hubova infekcia vies odkial?
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    VORONDE: technicke mazlave mydlo na upratovanie na rastliny nepouzivat, je fytotoxicke.
    dalo by sa pouzit liekopisne draselne mydlo (Sapo viridis purum, draselne mydlo mazlave), ale ten Neudosan je najlepsi.
    ad insekticidy a "kratkodoby" ucinok, no problem je prave ze molice maju vysoku fekunditu (plodnost) a rychlu generacnu fazu (v strednej Europe aj viac nez 10 generacii za sezonu).
    riesenim nie je pouzivat nejake domnele "silnejsie" insekticidy, ale osetrenia aplikovat v 5-7 dnovych odstupoch s pouzitim viacerych ucinnych latok z roznych skupin.
    do uvahy prichadzaju okrem spominanych olejovych ripravkov a draselneho mydla Nurelle D (davka 0.15 % tj. 1.5 mL Nurelle D do 1 litru vody, postrek vecer zo vsetkych stran do skanuti, OL 28 dni, max. 1x),
    o 7 dni Mospilan SP (davka 0.05 % tj. 0.5 g na liter, postrek vecer do skanuti, OL 14 dni, max. 1x),
    o 7 dni Karate Zeon (davka 0.03 % tj. 0.3 mL na liter, postrek vecer do skanuti, zo vsetkych stran, OL 7 dni, max. 1x),
    o 7 dni pymetrozin (Plenum, Chess, Ninja, davka 0.06 % tj. 0.6 g na liter, postrek vecer do skanuti, OL 3 dni, max. 2 x)
    posledny tyzden pred zberom len repkovy olej, draselne mydlo alebo olej s prirodnym pyretrom (Spruzit Fluessig)
    + zapojit to do komplexnej strategie s tymi opatreniami ktore som spominal.
    trochu problem je ze vypadol z registracie Applaud, ktoryto mal vyborne ucinky proti ich mnozeniu; cisatocne by sa mozno dal suplovat fenoxykarbom ale ten na to nema registraciu.
    ELLEANNOR: pokial by si zohnala sietku dostatocne hustu, aby sa nou nedostali molice a zakryla s nou tie rastliny komplet, malo by to byt dost ucinne. problem je ze tie molice su fakt male a najdu kazdu skaru....
    ELLEANNOR
    ELLEANNOR --- ---
    LIBRIUM: ouje, moc diky za odpoved, vyzkousim rozhodne, napadl me tez nejaky obal z prodysne lec neproniknutelne sitoviny ci nejakeho podobnoho matrose..kazdopadne uz ted se modlim, aby se letos ty 'bile bestie' memu balkonovemu raji obloukem vyhly
    RCROW
    RCROW --- ---
    Na mladých listech v zimě vysázených stromů lípy se mi objevily světlé skvrny. Někdo z přátel na Nyxu to vyhodnotil, jako fungicid. Určitě má pravdu, já bych teď prosil o návrh nějakého konkrétního přípravku a jestli se to má dát do zálivky, nebo musím postříkat všechny listy, no, prostě takový jednoduchý manuál. Přkládám ještě jednou foto těch napadených listů.Děkuji

    VORONDE
    VORONDE --- ---
    LIBRIUM: Ahoj, právě řeším podobný problém jako ELLEANNOR, ale obávám se, že zdroj těch potvor je každoročně u sousedů... Zkusím to hlavně nějak pořešit s nimi, jinak bude prevence k ničemu.
    Chtěla bych se zeptat na to draselné mýdlo - speciálně na hubení hmyzu jsem ho u nás nikde neviděla prodávat, pouze jako úklidové "mazlavé". Lze použít i to? Přípravky s řepkovým olejem jsem zkoušela, ale bez viditelných výsledků a navíc na našem pidi balkonu bylo i při sebevětší snaze mastné široké okolí ;)
    Nebráním se ani insekticidům, používala jsem Mospilan, ale výsledky byly dost krátkodobé, navíc se ty mrchy pomnožily vždycky těsně před úrodou. Lze na "zeleninu" (napadená jsou většinou rajčata, bylinky a občas jahodník - ten si oblíbily hlavně mšice) použít ještě něco silnějšího, popř. nějakou kombinaci typu: http://www.agromanualshop.cz/puklistop-1-5g-10ml-1-5ml/ ? Díky
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    ELLEANNOR: molice su velmi tvrdohlavy a plodni skodci...
    ked nechces pouzivat insekticidy, pomoze (viac alebo menej, ale moc by som si od toho nesluboval)
    kombinovany pristup s pouzitim technologickych opatreni a mechanicky resp. fyzikalne ucinnych insekticidov (bez toxickeho ucinku)
    z opatreni je to v prvom rade zabezpecenie optimalnych podmienok, tj. takych ktore moliciam nevyhovuju. to su v prvom rade nizsie teploty, tah vzduchu, nizsia vlhkost vzduchu (obmedzit zalievku na potrebne minimum, dobre vetrat, nerosit pokial mozno vodou).
    dalej lapaky/pasce (zlte lepove dosticky, dostat v kvetianrstvach, Baumaxoch apod., je na obale napisane ze su vhodne na monitoring a lapanie molic), tieto sa umiestnuju zvislo zavesene do porastu na vysku listov/kvetov, ca. kazdch 20-30 cm riadku/kochliku 1 ks, menia sa co 7-14 dni resp. podla polepenia skodcami ci prachom.
    osetrovat mozes bioidentickymi insekticidmi s fyzikalnym ucinkom, tj. napriklad prirpavky s repkovym olejom (napr. Biool v davke 20-30 mL/L vody postrekom do skanuti -- pozor je mastny, okolie pri osetreni zakryt starymi novinami apod) a jemnym draselnym mydlom na hubenie hmyzu (napr. pripravok Neudosan, dava sa 20 mL/L vody, opät postrek do skanuti). tieto postreky je nutne vzhladom k rychlemu reprodukcnemu cyklu molic opakovat co 5-7 dni (monitorovat lepove dosticky, ked vyrazne pribudne uchytenych molic, osetrit olejovym alebo mydlovym postrekom).
    ja by som sa nebal pouzit ani vhodne insekticidy, ale tak ked nechces, mozes to skusit s olejom a mydlom + tie technologicke opatrenia...
    ELLEANNOR
    ELLEANNOR --- ---
    prevazne ty bylinky nechci strikat najakyma chemkama
    ELLEANNOR
    ELLEANNOR --- ---
    Ahoj..poradte co s molicema na balkone? Loni jsem je mela skoro na vsem, hlavne na bylinkach, letos se tem mrcham chci vyvarovat..
    HOUBA
    HOUBA --- ---
    LIBRIUM: Ok, díky moc ;)
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    HOUBA: ak sa nemylim, tak virozy rastlin potrebuju vzdy vektory (prenasace), tj. najcastejsie ten savy hmyz. preto je aj potrebne tie msice hubit, ony msice samy o sebe malokedy rastliny "usaju k smrti", avsak casto prenasaju rozne virozy.
    HOUBA
    HOUBA --- ---
    LIBRIUM: Díky. A když si zavirovanou rostlinu dám doma na záhon, riskuju tím, že se mi to rozšíří i na ostatní? Nebo pokud to nepřenese potřebný hmyz, tak se to na ostatní nedostane?
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    HOUBA: virusy obvykle prenasa cicavy hmyz (vosky, msice) ked su rastliny mlade.
    nejak moc liecit sa to po infekcii uz neda, da sa skusit tie rastliny podporovat a dufat, ze sa spamätaju,
    inak alöe osetrovanie od sadenice proti msicim.
    HOUBA
    HOUBA --- ---
    HOUBA: Tak prý by to mohl být nějakej virus - pokud jo, tušíte někdo, co se s tím dá teď dělat?
    HOUBA
    HOUBA --- ---
    Netušíte někdo, co by mohlo způsobovat kroucení vršků rajčat? Viz foto http://houbahoub.rajce.idnes.cz/rajcata (foceno mobilem a špatně zaostřeno, ale třeba z toho někdo něco pozná).

    V sadbovači byla ještě v pohodě, ale po přendání do květináčů, kdy trochu povyrosla, se to začalo všem dělat. Netuším, jestli to je nějaká brebera nebo jestli mohlo bejt něco špatnýho v té zemi, do které jsem to přesazoval. Případně co s tím dělat, jestli se to třeba zlepší po vandání ven nebo jestli jsou všechna na vyhození.

    Dík.
    LANTHAL
    LANTHAL --- ---
    Prosím poraďte co na roztočíka maliníkového (?), který nám loni kazil ostružiny? Potřebovala bych něco, co snadno seženu a nezabije mi to kočky ani psa, při případném olízání.. Děkuju!
    ROWAN
    ROWAN --- ---
    LIBRIUM: orchidej - nevím, není to moje kytka, byla jsem jen dotázána jednou známou, jsem si říkala, zda to není nějaká typický neduh...
    molice - to bude problém - mají je vsichni na ibiškách v kanceláři v jednom patře - i kdybych stříkala, nemůžu zaručit, že ostatní budou =)rezistence
    (je zajímavé, že nic jiného, než ty ibišky jim nechutná;-)
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    ROWAN: skus popisat druh/kultivar, podmienky (substrat, velkost kochliku, zavlahovy rezim/rosenie, hnojenie, teplota, stanovisko, skodce?)

    ROWAN: molice su vseobecne velmi tvrdohlavy skodci. su pribuzne pukliciam/cervcom, maju vysoku fekunditu (jedna oplodnena samicka nakladie vela vitalnych vajicok), rychly sled generacii (v stredoeuropskej klime aj 10 a viac generacii za rok) a rychlo si buduju rezistenciu voci insekticidom. plus v sucasnosti mnoho starsich, dobre osvedcenych pripravkov (Applaud, Match, Furadan, Nurelle D) uz nema registraciu/nie su dostupne.

    otazne je, nakolko si ochotny tam robit opakovane osetrenia viacerymi pripravkami. plus, ci je/nie je molicami napadnuty nejaky porast/kultura aj v blizkosti, okrem toho ibisku.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam