• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MARECEKMagazines & eBooks (Casopisy a knihy v pdf, epub, mobi...) - vymena a sdileni digitalniho ctiva
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    RUPRECHT_M29: nemluvě o tom, že jedna prodaná elektronická kniha znamená jedna neprodaná papírová. Nebo znamenat bude, ten vývoj k tomu směřuje.
    ROBERT_PILCH
    ROBERT_PILCH --- ---
    RUPRECHT_M29: PS: "Pokud tedy mám sazbu, autorské poplatky apod. již zakalkulované do ceni knihy" - tohle je právě jeden z velmi rozšířených omylů. Sazba tištěné knihy je mi při výrobě e-booku prd platná, exporty sice fungují, ale nejsou neomylné, připravit text pro elektronickou knihu tak, aby vypadal profesionálně, není tak jednoduché. Autorská práva se musejí platit ZNOVU, platí se totiž za každou PRODANOU kopii. Takže když se srovná cena práv, technické přípravy (sazba a pod), sazba DPH, vezmou se v úvahu rozdílné marže u distributorů, vychází z toho, že jestliže se elektronické knihy prodávají za 50-70% ceny tištěné knihy, JE cena elektronické knihy výrazně levnější.
    ROBERT_PILCH
    ROBERT_PILCH --- ---
    RUPRECHT_M29: Ano, už dva roky při vydání knihy počítám s elektronickou verzí. Vydávám ji plus mínus ve stejný den, jako tištěnou. V současné době prodávám 10-20% knih elektronicky, podle toho, o jakou knihu se jedná.

    A přes iTunes knihy taky prodávám. Stačí se podívat. :)
    MARECEK
    MARECEK --- ---
    RUPRECHT_M29: coz je smutny jelikoz z toho duvodu jsem tohle auditko zakladal...
    RUPRECHT_M29
    RUPRECHT_M29 --- ---
    MARECEK - Tady neco ke stazeni sotva najdes. To musis jinam.

    MUM - Jsem rad, ze tu je i nekdo z druhe strany, co chape, jak to vidi zakaznik ;-)

    ROBERT_PILCH: Já tomu teda stále nerozumím. Primárně se knihy stále ještě vydávají papírově. Pokud tedy mám sazbu, autorské poplatky apod. již zakalkulované do ceni knihy a náhle se v pominutí smyslů coby vydavatel rozhodnu knihu vydat ještě doplňkove elektronicky, musí být e-kniha výrazně levnější, nebo ne? Proč ne? Nechceš mi snad tvrdit, že s elektronickou verzí vydavatel počítá už od začátku, že ne?

    Zeptám se z jiného (trochu) soudku, proč je problém knihy distribuovat přes iTunes? Majitelé příslušných zařízení sice nejsou dominantní na trhu, ale na druhou stranu to nejsou žádní chudáci a jsou zvyklí a ochotní si za "své" věci platit, což není zrovna typické pro uživatele otevřených systémů. Stále si myslím, že pokud nějaký titul bude k dispozici snadno a rychle a za akceptovatelnou cenu, bude to pro uživatele schůdnější cesta, než několikadenní hledání po undeground serverech s nejistým výsledkem a kvalitou (i když i zde je to podobné jako s filmy, kdo to chce hned v den premiery, tak bere i kinorip, kdo si počká na kvalitní vydání, ten má DVD kvalitu).
    MARECEK
    MARECEK --- ---
    Nechte tech reci a radsi posilejte neco ke cteni...
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    MUM: Stále ne dost poučeného.
    Stále platí: Všechny náklady / prodaných kusů =< cena kusu. Jinak proděláváš.
    Chceš Levné e-knihy? Udělej kvalitní prodejní portál e-knih, plať nakladatelům i autorům za umísťění a prodané kusy, vylobuj nízkou DPH na elektronické publikace a uvidíš. Tohle pokud vím nikdo nenabízí.

    Cenou papíru si knihkupci a nakladatelé hlavně zjednodušovali vysvětlování. Vykládat po 1001. jak celý řetězec funguje, zatím co můžeš dělat korekturu/účetnictví a nakonec stejně slyšet otázku "A proč to teda není levnější?", pokládá většina za ztracený čas.
    MUM
    MUM --- ---
    ROBERT_PILCH: Vida! Prvni u nas, aspon par knih! Ted uvidime, jestli se podari (a budou to chtit udelat) u nekterych e-booku upravit klasicke pocitani "na vytisk". Zajima me to.
    Ad cena papiru: Bohuzel si tim nekteri knihkupci (i nakladatele) zjednodusovali praci. Takze ted to dopadne na vsechny, protoze to IMHO ma podobny psychologicky efekt jako mely Levne Knihy na klasicke. Pravdu povedet to ale neni muj problem, me nakladatelstvi nezivi a koukam na to z pohledu "mirne pouceneho laika".
    ROBERT_PILCH
    ROBERT_PILCH --- ---
    MUM: Argumentovat zvyšováním cen za tiskárnu je slušně řečeno nerozum, nikdy jsem to nedělal. Vstupy se průběžně zvyšovaly, ale ne na straně tiskárny. Ale to by fakt bylo na dlouhou debatu. :)
    MUM: Ale jistěže se čistě elektronický nakladatel už našel. :) Je zatím jediný, o kterém vím (tím neříkám, že jiní nejsou), ale už i já přemýšlím o tom, že bych některé knihy vydal pouze a jenom elektronicky...
    Home - freetim(e)publishing
    http://www.freetimepublishing.cz/
    ERGOSUM: Ano, ceny mají přibližně stejné. Protože levněji to prostě nejde dělat ani jako koníček, vždycky s tím bude nějaká režie. A vím, že Freetime to nedělá jako core byznys, neživí je to. Doplácet na svého koníčka ovšem také nechtějí. Proto ty ceny.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    MUM: Já to dobře vím. Právě proto, jsem postavil stejně "hodnotný" argument z druhé strany (pro drahé e-knihy).

    Čistě elektronická vydavatelstvíčka jsou. Ceny mají přibližně stejné.
    MUM
    MUM --- ---
    ERGOSUM: No v podstate mohly. Akorat tu typografii si dela skoro kazdy sam na kolene, tisk neokecas a veci kolem distribuce bych ti fakt nepral zazit. Ciste elektronicky vydavatel v plnem slova smyslu se zatim nenasel, takze to musi flikovat, kde se da. E-typografie fakt neni prevod textu v Calibre, ver mi.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    RUPRECHT_M29:
    MUM: Podle stejné logiky, by e-knihy mohly být dvakrát tak drahé a papírovky za polovic. "Vždyť je to jen trocha typografie, tisk a distribuce. Zbytek máš hotový. A ještě tam je menší DPH." :-)
    MUM
    MUM --- ---
    RUPRECHT_M29: Barak si jeste v devadesatkach sam postavil kdejaky stavebni pologramot. Podle toho ty baraky taky vypadaji. V te dobe taky vznikla hromada novych nakladatelstvi. S podobnym uspechem. Ze soucasni "papirovi nakladatele" misto aby najali slusneho e-book pirata, radeji budou nadavat (cest vyjimkam!) je jina pohadka.
    Ad CD: Kupuji CD svych oblibenych kapel, obvykle na koncertech, a beruje jako zajimave artefakty - a pokud daji bozi, budou ty artefakty stale zajimavejsi. Nejake zhnednuti jsem u sebe nepozoroval. Mam se odstehovat do USA?
    Ad Megaportal pro knihy: Vidis velkou diru na trhu. Jdi do toho. Uprimne receno? Good Luck, Mr. Gorski!
    MUM
    MUM --- ---
    ROBERT_PILCH: Jenze tuhle kalkulaci malokdo je schopen prodat, nota bene kdyz se zvysovani cen papirovych knih omlouvalo poslednich dvacet let cenou papiru (hlavne proto, ze vysvetlit beznemu zakaznikovi propletence v distribuci bylo nad sily bezneho knihkupce.) Pak se nediv, ze lidi prskaji. A chapu postoj RUPRECHT_M29 - mam v rodine notorickeho knizniho pirata (nebojte panove - dela veci, ktere uz nikdo nevyda, proste z lasky ke knizkam) a chapu, ze cenu u "srdcovek" bere uplne jinak.
    ROBERT_PILCH
    ROBERT_PILCH --- ---
    RUPRECHT_M29: Ale postavíš. Pár borců znám, kteří to dokážou, a viděl jsem to na vlastní oči. :) A se srovnáváním nesrovnatelného jsi začal ty, ne já. :)))

    Já prostě odmítám přijmout premisu, že v ceně e-booku nemá být zakalkulovaný překlad, redakce, korektura, obálka a fixní náklady na výrobu knihy. Ve chvíli, kdy přijmeš to, že každý prodaný kus knihy (ať už tištěný nebo elektronický) se na ceně za výrobu podílí stejně, je rozdíl mezi výrobou tištěné a elektronické knihy pouze tisk, který dělá v ceně tištěné knihy cca 15%. U mě je to postavené tak, že elektronické knihy jsou na 50-70% cen knih tištěných. Vzhledem k tomu, že distribuční rabaty jsou u e-knih nižší než u tištěných, ale honoráře pro autory pro změnu vyšší, je vše vykalkulováno tak, že jak já, tak autor máme z jednoho kusu knihy zhruba stejně, bez ohledu na to, jestli se prodá papír nebo jedničky a nuly. Prostě není pravda, že si elektronickou knihu z tiskových podkladů vyrobí každý jouda podle knihy a že jsou to jediné náklady, které s tím jsou. Nejsou.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    RUPRECHT_M29: ta roztříštěnost není zas tak velká. V podstatě mají všichni stejný základ.
    A ten megaportál neprojde, tam se příliš kříží zájmy.
    MARECEK
    MARECEK --- ---
    Nemate nekdo aktualni Make Magaziny?
    RUPRECHT_M29
    RUPRECHT_M29 --- ---
    2 JYRKA - Dotaz od cesty... Plánuješ ty, nebo někdo jiný v ČR, nějaký knižní megaportál elektronických knih? který by případně umožňoval zprostředkovaný prodej titulů dalším prodejcům, aby zmizela ta děsivá roztříštěnost na trhu, kdy každé vydavatelství a každý druhý prodejce eBook čteček nabízí něco, ale nikdo všechno?
    RUPRECHT_M29
    RUPRECHT_M29 --- ---
    2 ROBERT_PILCH:
    ha ha... srovnáváš nesrovnatelné. barák sám nepostavíš, ani kdyby jsi se rozkrájel, kdežto eBook z textu podle návodu udělá i počítačový pologramot. Ale o tom to není. Šlo mi o to poukázat, že pokud již je jednou udělaná cenová kalkulace na tisk knihy, tak vytvoření ebooku je mnohem méně nákladnější, viz. níže, ať to nepíšu znova.

    Co se týká srovnání s hudební scénou, tak si dovoluji nesouhlasit. Např. v USA si klasická CD kupují snad jen černoši tančící v metru, ostatní si hudbu přehrávají v iPodech a dalších MP3 přehrávačích.

    Ohledně DPH je to typická zhůvěřilost českého zákonodárství, nebo je to úmysl knihařské lobby, která se brání nástupu nových technologií??

    2 JYRKA - Plácni to sem jako text, ať z toho něco máme, když jsi tomu věnoval energii...
    ROBERT_PILCH
    ROBERT_PILCH --- ---
    RUPRECHT_M29:
    "V dnešní době, kdy funguje něco jako elektronická sazba, tj. obsah knihy je k dispozici v elektronické formě (naformátovaný a zalámaný) je tvorba eknihy záležitost hodin několika málo hodin."

    V dnešní době, kdy má otevřeno Bauhaus a jsou knihy, jak to dělat, si taky každý může postavit za týden barák. Proč platit zedníkům?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam