• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LUCCHADětská kniha
    BUBBLE
    BUBBLE --- ---
    LUCCHA: tohle je luxusni .)
    SYNAESTHESIA
    SYNAESTHESIA --- ---
    LUCCHA: Ilustrace Františka z kaštanu mi připomněla ilustrace Milana Caise (Tatabojs) k jejich knize NANOBOOK ... fíhá! od něj by mohla být dobrá pohádková knížka ! :-)


    LUCCHA
    LUCCHA --- ---
    TANAIS: dobrá čtenářka :-)
    LUCCHA
    LUCCHA --- ---
    František z kaštanu, Anežka ze slunečnic

    Radek Malý
    Ilustrace: Galina Miklínová
    Nakladatel: Meander, edice: Modrý slon;
    Formát: 64 stran, 16x19cm, česky, vázaná vazba

    Doporučená cena: 198 Kč

    Popis:
    Dětská poezie Radka Malého patří k tomu nejlepšímu, co současná česká básnická tvorba může nabídnout. Také jeho prozaická tvorba pro děti má svůj osobitý, nezaměnitelný styl a nebojí se rozvíjet někdy až nonsensové obrazy, které jsou však pro děti nevyčerpatelným zdrojem poetické hry, v níž se mohou nechat unášet básníkovým pohledem, ukazujícím jim tu tvář světa, kterou v dnešní hyperkonzumní době už ani nemají možnost poznat. Básnický svět Radky Malého je velmi barevný a jeho nápady svěží a neotřelé.
    Lyrická podzimní pohádka o dvou bezdomovcích z holých polí – Františkovi vyloupnutém z kaštanu a Anežce ze slunečnic je vlastně podobenstvím o životním putování a o tom, že někdy se musíme rozejít, abychom se zase mohli setkat.
    Napínavý a přitom několikavrstevný text talentovaného autora „zlehčují“ vtipné ilustrace Galiny Miklínové, výtvarnice, jejíž obrázky básníkům velmi svědčí.

    Jiný popis:
    Málokdo má rád podzim. Ve městech žlutá mlha, smog a kyselý déšť, v lese sychravo a na holých polích rozmoklá hlína. Právě v takovém lezavém nečase se v šípkovém keři potkají dva malí zkřehlí bezdomovci...

    Příběh Františka z kaštanu a Anežky ze slunečnic je vyprávěním o setkání a o dlouhém putování, které je nakonec podstatnější než to, k čemu vlastně máme dojít. Cesta se stává důležitější než cíl. Překrásným jazykem skládá talentovaný básník Radek Malý obrazy svého podzimu, kterým si nás nakonec podmaní, a nejspíš taky začneme chodit sbírat spadané kaštany na hlavní alej v parku...

    Galina Miklínová, ilustrátorka, režisérka a výtvarnice spousty animovaných filmů oceňovaných doma i v zahraničí. Pověstná svými rozjívenými obrázky, kdy očekávaná přiměřená hravost už přechází v nezřízenou chuť vylízt v nedělních šatičkách na strom, je tentokrát k lásce obou hrdinů shovívavá.

    Kniha byla nominována na literární cenu "Zlatá stuha - 2006 - Cena za beletrii pro děti".


    Rozhodně také na našem seznamu :-)
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    SYNAESTHESIA: to je docela klidně možné :-)))

    Mimochodem -
    reakce na fotku v záhlaví (jen odkazem :)
    http://www.vaclavkristof.cz/images/foto/2008-05_prima-sezona.jpg
    HRABALKA
    HRABALKA --- ---
    Já k tomu přistupuju asi hodně opatrně, protože naše dítě má hodně bujnou fantazii a pokud občas neupravím nějaké texty, tak bude řvát ze spaní. Takže občas upravím i nějakou verzi klasika, protože pohádky jsou veskrze morbidní. Před spaním se jí snažím spíš uklidnit než vynervovat, až bude starší a bude si číst sama, ať si čte třeba skutečné kriminální příběhy, ale teď jí to cenzuruju a nutím radši ty klidnější verze se zvířaty atd..
    SYNAESTHESIA
    SYNAESTHESIA --- ---
    TANAIS: no, my se do toho zamilovali už jen kvůli mechanické bytosti ... Hugísek je nejmladší sběratel robotů na světě !
    HRABALKA
    HRABALKA --- ---
    SYNAESTHESIA: no co už mu taky zbývá, že... :-)))
    SYNAESTHESIA
    SYNAESTHESIA --- ---
    HRABALKA: náš Hugo není žádnej sralbotka :-)
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    SYNAESTHESIA: tím sem párkrát listovala po různých knihkupectvích. Nevím, jestli jsem tomu nevynahradila dostatek času, ale nepřišlo mi, že by z toho mělo mít dítě zcela nový zážitek z četby. Ale jak říkám, třeba to vyžaduje více času :)
    HRABALKA
    HRABALKA --- ---
    LUCCHA: njn, ale třeba mě osobně představa, že někdo vydává (necituju přesně) zvuk, jakoby se snažil nevydávat zvuk, celkem straší .-))))
    SYNAESTHESIA
    SYNAESTHESIA --- ---
    Protože se můj a Lucchy syn jmenuje Hugo, určitě mu pořídíme toto:

    Velký objev Huga Cabreta
    napsal a ilustroval: Brian Selznick
    nakladatelství: Fragment
    překlad: Drahomíra Michnová
    formát: 244 stran, 21,7x15cm, česky, vázaná vazba



    anotace:
    Zcela nový zážitek z četby! Dobrodružství psané obrázky!
    Sirotek, údržbář nádražních hodin a zlodějíček Hugo žije ve zdech rušného pařížského nádraží, kde se musí skrývat a zůstat v anonymitě.
    Náhle zasáhne osud a chlapcova skrývaná existence i jeho nejcennější tajemství se náhle ocitnou v ohrožení.
    Záhadná kresba, zápisník střežený jako oko v hlavě, ukradený klíček a skrytý vzkaz od Hugova otce tvoří kostru tohoto spletitého, křehkého a kouzelného příběhu plného tajemství.
    Unikátní kombinace textu s ilustracemi, které při listování knihou vytváří doslova filmový příběh, bude pro každého čtenáře zcela výjimečným zážitkem!

    Velký objev Huga Cabreta obdržel v roce 2008 prestižní americkou Caldecottovu medaili pro nejlepší dětskou knihu a v roce 2007 byl nominován na Národní knižní cenu.



    tu je recenze: www.svetdetskefantazie.cz
    tu oficiální web: www.theinventionofhugocabret.com
    a tady náhledy ilustrací: www.theinventionofhugocabret.com (flash)
    LUCCHA
    LUCCHA --- ---
    HRABALKA: Co jsem si stačila v rychlosti prolistovat a přečíct, tak je to naprosto normální pohádka..rozhodně oproti Barbuše z pohádky Kubula a Kuba kubikula je to slabej odvárek. Našemu Hugouškovi jsme už v kolíbce předčítali Kinga, tak se nebojím, že by ho to něják vyděsilo :-D
    HRABALKA
    HRABALKA --- ---
    http://www.zbozi.cz/?r=hint&q=poh%C3%A1dky+pro+dlouh%C3%A9+ve%C4%8Dery
    v levných knihách to mají asi za 90,- Kč. Je to hezky ilustrované.
    HRABALKA
    HRABALKA --- ---
    Já jsem nedávno koupila v Levných knihách mj. knížku Pohádky pro dlouhé večery (nakl. Svojka). Jsou tam docela obyčejné příběhy lidí a zvířat, žádná kouzla, ale tak akorát jako jedna až pět pohádek před spaním. Zas trochu něco jiného než Božka Němcová a další strašidla :-)
    HRABALKA
    HRABALKA --- ---
    já zase četla všechny jeho knihy, je to můl nejoblíbenější autor, a všechno od něho je lehčí nebo těžší "úlet, psycho" nebo jak bych to tak nazvala.. dítě bych s tím neděsila, určitě ne to svoje :-D. Ale film Dveře v podlaze doporučuju všem rodičům.
    LUCCHA
    LUCCHA --- ---
    HRABALKA: Máš pravdu. Je to Rok vdovou nikoliv Vdova na jeden rok :-)

    HRABALKA: všude píšou: "... je vlastně příběh z oceněného románu Johna Irvinga pro dospělé, Rok vdovou, kterou autor upravil a samostatně vydal jako dětskou knihu..." já ti neumím přesně odpovědět Rok vdovou sem nečetla.
    HRABALKA
    HRABALKA --- ---
    LUCCHA: jinak dotaz - to je nějak předělaný příběh z té knihy speciálně pro děti? Nebo tam jsou navíc jen ilustrace?
    HRABALKA
    HRABALKA --- ---
    já nechci být hnidopich, ale Irvingova kniha se tu prodává jako Rok vdovou
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam