• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LUCCHADětská kniha
    TRAVIX
    TRAVIX --- ---
    Zajímalo by mě, jestli někdo znáte sérii Redwall (u nás téměř neznámá a až na jednu výjimku nikdy nevydaná):
    http://redwall.wikia.com/wiki/
    http://en.wikipedia.org/wiki/Redwall

    Dneska už existuje v sérii asi dvacet knih a chystá se další. Děj je situován do světa obydleného různými druhy zvířat, každý z nich má propracovanou kulturu, zvyky i jazyk. Žijí tu inteligentní a dobrosrdečné myši, odvážné říční vydry, samotářské a trochu hádavé kmeny rejsků, stále hladoví a veselí zajíci, dál třeba krtci, veverky, ježci, jezevci, krysy, lasičky i hadi... Kultura a zvyky každého jednotlivého druhu je propracována tak detailně, že kniha je někdy označována jako "Pán prstenů pro děti". Středobodem je poměrně idylická komunita Redwall, kde se spolu mnoho obyvatel lesa snaží žít v harmonii. Ovšem les není bezpečné místo...

    Poměrně netradiční kniha. Nehledejte tam žádné dějové složitosti, spíš takové oddechové dobrodružné čtení už pro starší děti (je tam pár drsnějších scén bitev a dokonce i mučení a vražd - nic moc drastického, ale řekněme víc, než jsme v dětské literatuře zvyklí, alespoň podle mě).
    Jinak v zahraničí je tahle série velice úspěšná a tři z knih existují jako velice zdařilý animovaný seriál. http://www.imdb.com/title/tt0200369/

    Jak jsem naťukl na začátku, ty knihy se nikdo neobtěžoval vydat v češtině. Mám pocit, že první kniha, nebo dokonce jenom její první část, vyšla kdysi pod názvem Červená pevnost, ale jinak vůbec nic. Já osobně to čtu anglicky, což je ale pro dětskou literaturu trochu nevýhoda. Je to ovšem škoda, takže až budete zase psát svému nakladateli... Nebo některá TV koupí seriál, ale to je dost nepravděpodobné.
    JOLIE2B
    JOLIE2B --- ---
    udivuje me, ze zde jeste nikdo neprisel s nakladatelstvim baobab (podle mne nejlepsi ceske nakladatelstvi na puvodni autorske knihy pro deti).

    http://baobab-books.net/intro.php


    BUBLINKY: Pod dekou opravdu neni pro deti, ani 12 a vys, spis tak 18 a vys.
    LINY
    LINY --- ---
    má dětská nejoblíbenější



    Vypráví strhující příběh o záchraně fantastického světa Mytologie,kterou pro záchranu mýtyckých zvířat,vytvořil čaroděj H.H. Velebobule.
    Knížka je plná mytologických zvířat,bazilišků,jednorožců,čarotelat,draků,mořských pannen,fénixů a mluvícího Papouše v kleci s melou pavoučicí Dulcibelou.
    po staletích pokojného života si baziliškové vzali do hlavy že ovládnou ostatní obyvatele Mytologie.A nebýt záchrany Penelopky a jejích bratranců Petra a Šimona,bůh ví jak by to s pohádkovou Mytologií dopadlo.

    Napsal: Gerald Durrell 1974
    Překlad:Fr. Frohlich 1983
    Ilustrace: Adolf Born 1983

    Vydal Albatros 1983
    BBArt v roce 2003

    zařazeno do kategorie: Beletrie pro děti do 10 let.
    SIUDELAOIPOOIK
    SIUDELAOIPOOIK --- ---
    KHVENTIL: možná aby poznalo do čího zrovna šláplo?
    KHVENTIL
    KHVENTIL --- ---
    SYNAESTHESIA: bože, bože. při té první anotaci to vypadalo i zajímavě, ale on je to tak lacinej text. marně přemýšlím, proč by dítě mělo znát ausgerechnet typologii hoven, anebo proč by se o ni měl kdokoli v kterémkoli věku zajímat. hodně podbízivá zábava (radši počkejte, až vyrostou, a kupte jim Nesnesitelnou lehkost bytí, kde je problém hovna v literatuře řešen o poznání elegantněji).
    SIUDELAOIPOOIK
    SIUDELAOIPOOIK --- ---
    SYNAESTHESIA: děkuju za doplnění a doufám, že udělá nějakejm prckům doma radost))
    SYNAESTHESIA
    SYNAESTHESIA --- ---
    SIUDELAOIPOOIK: čert ví proč, ale ta kniha mě zaujala :-)
    Našel jsem nějakou ukázku:



    Werner Holzwarth

    Jednou ráno vystrčil krtek hlavu ze země, aby se podíval, jestli už vyšlo sluníčko. Vtom se to stalo: Podivná hnědá a oblá věc, která připomínala klobásu, přistála krtkovi přímo na hlavě.
    "To je ale drzost!" rozzlobil se krtek. "Kdo se mi vykakal na hlavu?" Ale protože byl silně krátkozraký, nikoho neviděl.
    "To je tvoje hovínko?" zeptal se holuba, který právě letěl kolem.
    "Moje? Kdepak. Já kakám takhle," odpověděl holub. A - šplích cák - na zemi se přímo před krtkem rozprsklo něco bílého a pocákalo mu celou pravou nohu.
    "To je tvoje hovínko?" zeptal se koně, který se pásl nedaleko na louce.
    "Moje? Kdepak. Já kakám takhle!" řekl kůň. A - buch bách - pět macatých koňských koblih dopadlo s žuchnutím na zem těsně vedle krtka. Krtek byl ohromen.
    "To je tvoje hovínko?" zeptal se zajíce.
    "Moje? Kdepak. Já kakám takhle!" řekl zajíc. A - ratatata - na krtka se sesypalo patnáct zaječích bobků. Krtek bleskurychle uskočil do bezpečí.
    "To je tvoje hovínko?" zeptal se kozy, která zasněně bloumala opodál.
    "Moje? Kdepak," odpověděla koza. "Já kakám takhle." A - klopiklap - po zemi se rozkutálela hrst úhledných kuliček. Vypadaly skoro jako karamelky. Krtek si je se zájmem prohlédl.
    "To je tvoje hovínko?" zeptal se krávy, která nedaleko spokojeně přežvykovala.
    "Moje? Kdepak. Já kakám takhle." A - plesk - na zem dopadl obrovský hnědozelený kravinec. Krtkovi se náramně ulevilo, že se mu na hlavu nevykakala právě kráva!
    "To je tvoje hovínko?" udeřil na prasátko.
    "Moje? Kdepak. Já kakám takhle!" řeklo prasátko. A - prsk pšouk - v trávě přistála měkká, nahnědlá hromádka. Krtek si okamžitě zacpal nos.
    "To je...?" chystal se krtek zeptat jako obvykle. Ale když přišel blíž, uviděl, že před ním sedí dvě tlusté mouchy masařky a na něčem si pochutnávají.
    "Konečně někdo, kdo mi pomůže!" zajásal krtek a hned se nedočkavě zeptal: "Nevíte, čí je to hovínko?"
    "To v zápětí zjistíme, zabzučely mouchy. A za chvíli hlásily: "Je to jasné, byl to PES."Konečně krtek věděl, kdo se mu vykakal na hlavu: BARYK, řeznický pes.
    Krtek se hbitě vyšplhal na Barykovu boudu.... A - pim - Barykovi přímo na čele přistála mrňavá černá klobáska.
    Teď se teprve mohl krtek spokojeně a sklidným svědomím vrátit zpátky pod zem.






    zbytek obrázků zde: :-)
    FIFI
    FIFI --- ---
    MARTINKA_CH: to máme taky, dcera to dostala pod stromek :-))
    MARTINKA_CH
    MARTINKA_CH --- ---
    Když se mě má neteř (3,5let) zeptala na otázku: CO DĚLÁ VÍTR KDYŽ NEFOUKÁ, trochu jsem se zarazila a přemýšlela, co odpovědět. Po šmejdění v obchodech jsem narazila na super knihu, kterou jsem ihned zakoupila. Moc se jí i její sestřičce (2,5let) líbí a pro dospěláky může být někdy pomocí, když se děti ptají na otázky PROČ :)

    GASTON
    chlapeček, který se pořád ptal

    Autor: Laubier Matthieu de, Aubinais Marie, Boulet Gwenaë

    http://knihy.abz.cz/prodej/gaston-chlapecek-ktery-se-porad-ptal

    Půvabná knížka, která se jak tématem, tak zpracováním vymyká běžné naučné produkci pro děti. Přináší dvanáct velkých témat, na která se vyptávají malé děti, když začínají poznávat svět. Každé uvádí série spontánních otázek, jaké se mohou vylíhnout v dětské hlavě: Kde jsem byl, než jsem se narodil? Proč se lidi perou? Co je to smrt?, a možná vysvětlení, která však nenabízejí nicneříkající definitivní odpovědi, ale mají posloužit především jako odrazový můstek k důvěrnému rozhovoru. Kapitoly pro rodiče v závěru pak rozebírají, proč se děti ptají právě na takovéto věci, a obsahují náměty k přemýšlení.


    FIFI
    FIFI --- ---
    SIUDELAOIPOOIK: my to máme a ještě máme Medvědiv:

    http://knihy.abz.cz/prodej/medvediv
    BUBLINKY
    BUBLINKY --- ---
    THOMASMORTA: Myslím, že třeba od dvanácti, či třinácti let by byly děti schopny ji přečíst a porozumět a zároveň neurazí ani dospěláky.
    LUCCHA
    LUCCHA --- ---
    SIUDELAOIPOOIK: o tom nepochybuji :-)
    SIUDELAOIPOOIK
    SIUDELAOIPOOIK --- ---
    LUCCHA: náhodou fakt boží:))
    LUCCHA
    LUCCHA --- ---
    SIUDELAOIPOOIK
    SIUDELAOIPOOIK --- ---
    Werner Holzwart
    O krtkovi, který chtěl vědět, kdo se mu vykakal na hlavu
    ilustrace Wolf Erlbruch

    (větší obrázek bohužel nenalezen)

    Příběh o krtkovi s hovínkem na hlavě s úsměvem a nadsázkou nabízí netradiční pohled na to, jak zvířátka "kajďí“.

    je to vtipný, poučný, milý..vřele doporučuju i do dospělácký knihovny

    KUBAN88
    KUBAN88 --- ---
    myslim, ze zde chybi jedna vyborna kniha, kterou jsem cetl sve male sestre kdyz jsem ji hlidal. a to

    Werich - FIMFÁRUM


    asi jí zná každý, tak netřeba více představovat,ale věřím, že se musí líbit všem dětem tak jako mě, nebo mé sestře...

    a další kniha z které jsem byl u vytržení jako klučina byla
    Petiška - "Staré řecké báje a pověsti"
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    BUBLINKY: Podle toho, co jsem o této knize slyšel, tak mi nepřijde, že je pro děti. Což jí nic neubírá na kvalitě.
    FIFI
    FIFI --- ---
    BUBLINKY: to jsme měli na kazetě, ty básničky tam byly nazpívané.
    BUBLINKY
    BUBLINKY --- ---
    V poslední době mne zaujal tento grafický román.
    Pod dekou
    Craig Thompson




    Za svoje teprve druhé dílo získal mladý americký autor Craig Thompson v roce 2004 (kromě řady dalších ocenění) hned dvě Eisnerovy ceny (nejlepší grafická úprava, nejlepší scenárista/výtvarník) - a vy teď máte možnost přesvědčit se, že právem.


    Pod dekou je první objemný komiks v dějinách tohoto žánru, kterému americký nakladatel věřil natolik, že jej vypustil v knižní podobě rovnou, aniž by měl otestovaný v nějakých sešitových či časopiseckých vydáních. Jde vlastně o velmi civilně, ale přitom nápaditě a zábavně líčený příběh autorova dětství, mládí a první velké lásky. Zároveň tu řeší problém lidí, kteří byli vychováni na mírně řečeno nábožensky horlivém (a nemírně řečeno fanatickém) americkém venkově a kteří se pak zpod téhle deky i zpod jiných dek obtížně derou ven.
    Je to vražedně přímočarý příběh, při kterém si vzpomenete na vlastní věk nevinnosti a lásky tolik, až vás to píchne do srdce jako rampouch z pravé wisconsinské zimy.



    Nakladatel: BB art
    Překladatel: Richard Podaný
    Obálka: Craig Thompson
    Redakce: Viktor Janiš, Hana Musilová
    Rok vydání: 2005
    Počet stran: 592
    Rozměr: 175 x 240
    Provedení: Pevná vazba s přebalem



    BUBLINKY
    BUBLINKY --- ---


    Brousek pro tvůj jazýček
    František Kábele







    Populární knížka říkanek určená rodičům a dětem.
    Říkanky jsou vhodné zvláště pro menší děti, které si potřebují jazýček obrousit a rozcvičit na průpravných hláskách,
    aby se postupně naučily správně vyslovovat i ostatní, těžší hlásky.
    Jsou zde říkanky na všechny hlásky, na všechna písmena abecedy. Je to vhodný doplněk logopedických cvičení.

    Nakladatelství: Albatros
    Vazba: Pevná, bez přebalu, lesklá
    Běžná cena: 199.- Kč
    Formát: 235x164, váz.
    Počet stran: 64
    Vydání: Jedenácté
    Ilustrace: Luděk Vimr
    Pro děti od 4 let



    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam