To mě jako malého uhranuly tři knihy o Neználkovi a hlavně:
Nikolaj Nosov: Neználek na Měsíci
Sice jsem se dnes dozvěděl, že spousta lidí s ním má problém kvůli tomu, že je komunista (
Temná zákoutí tvorby pro děti), ale to mě jako malého nijak netrápilo.
Ba co víc, dokonce jsem si v rámci přátelství se Sovětským svazem vyměnil dva dopisy se soudružkou z Ruska, kde jsme se (jak si matně vzpomínám) o Neználkovi zmínili :-)
Pokud si chce knížku někdo oživit, může zde:
NEZNÁLEK (3 díly), ale doporučuji si knihy koupit.
Sice se už dají sehnat jen třeba na
AUKRU, ale kdo si počká ...
Příběhy Neználka a jeho přátel se odehrávají ve třech knihách, vydaných postupně v letech 1954, 1958 a 1966.
Všechny tři knihy u nás původně vydalo SNDK a ilustroval je Jaromír Zápal.
Neználkovy příhody
V této knize se čtenář seznamuje s městečkem Kvítečkovem a jeho obyvateli. Díky Neználkově naivitě vznikne řada situací, které odhalují charaktery postav. Příběh vrcholí cestou balónem zakončenou ztroskotáním u podobného městečka, obývaném „malenkami“ – ženskou variantou človíčků. Kniha je určena pro menší děti.
Neználek ve Slunečním městě
V této knize se Neználek se dvěma přáteli vypravuje vybaven kouzelnou hůlkou na cesty. Doputuje do Slunečního města. Díky zásahu kouzelné hůlky spustí módní vlnu, která město bezmála zničí. Kniha je určena pro starší děti než první díl.
Neználek na Měsíci
Tato kniha má spíše charakter sci-fi románu spojeného s prokomunistickou agitkou. Neználek spolu s přítelem Buchtíkem omylem použijí prototyp rakety a dostanou se na Měsíc. V jeho nitru objeví človíčky žijící v kapitalistické společnosti. Tou jsou oba hrdinové zvolna semleti až na její dno. Po řadě dobrodružství jsou zachráněn svými kamarády, kteří za nimi doletí další raketou a spustí komunistickou revoluci.