• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LUCCHADětská kniha
    Svět dětské fantazie tvoří zejména knihy pro děti.


    Přivítejme v knihovně nové potvůrky, skřety, příšerky, robůtky a jinou pohádkovou havěť.

    Jaké knihy kupujete svým dětem? Jaké dětské knížky jste měli rádi jako malí?

    ... Objevy ... Doporučení ... Recenze ... Obrázky ... Ilustrátoři ...

    "Preferujeme nové zajimavé dětské knihy, nic proti Krtečkovi, ale toho všichni známe :-)"


    Návod na vkládání obrázků najdete v . n . á . p . o . v . ě . d . ě .

    rozbalit záhlaví
    SYNAESTHESIA
    SYNAESTHESIA --- ---
    YENNEFER: ajo, na obrázky jsem zapomněl :-)
    YENNEFER
    YENNEFER --- ---
    THOMASMORTA: oni tam pisou, ze jsou na kazde strane obrazky :-)
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    SYNAESTHESIA: 11 stánek v těchto bichlích? To už jsou spíš menší romány, ne?
    MARKYTKAK
    MARKYTKAK --- ---
    SYNAESTHESIA: tak to jo :-) ale stejně by se mi to libilo jako darek. A sama bych četla napřed :-)
    SYNAESTHESIA
    SYNAESTHESIA --- ---
    MARKYTKAK: Jedna pohádka má průměrně 11 stránek a náš Hugouš vydrží poslouchat zatím tak půl stránky :-)
    YENNEFER
    YENNEFER --- ---
    SYNAESTHESIA: tohle chci ja :-)
    MARKYTKAK
    MARKYTKAK --- ---
    SYNAESTHESIA: 156 pohádek je do roka přečteno jako nic ne? :-)
    JINDRICH
    JINDRICH --- ---
    možná trochu mimo, ale příjde mi to zajímavé a dětských knih nabízejí vcelku dost.

    Doplňte si knihovnu o knihy z vyřazeného fondu (ty co vás nezajímají můžete trousit po mhd, či je nechat u kontejneru na papír více zde: http://www.mlp.cz/vyrazene.php)

    literatura pro děti:
    http://www.mlp.cz/cz/offline/nabidka/H-DET-0254-1-210409-305.txt
    http://www.mlp.cz/cz/offline/nabidka/H-DET-0255-1-210409-270.txt
    SYNAESTHESIA
    SYNAESTHESIA --- ---
    Tohle mě dostalo už svým rozsahem :-) chudák dítko by nepoznalo pak už žádný jiný pohádky než od Andersena :-)



    Autor: H. Ch. Andersen
    Ilustrace: Dušan Kállay, Kamila Štanclová
    Překlad: Gustav Pallas, Jan Rak, František Fröhlich
    Nakladatelství: Brio
    Počet stran: 1720
    Vazba: vázaná
    Formát: 210x290

    Cena: 1116.00 Kč

    Nové souborné vydání pohádkového díla Hanse Christiana Andersena. Připomíná 200. výročí spisovatelova narození (2. 4. 1805) a nabízí na 1720 stranách tří výpravných a bohatě ilustrovaných knih 156 příběhů, jež zajistily jejich tvůrci věčnou slávu a nesmrtelnost. Vraťte se s námi k Malé mořské víle, Ošklivém káčátku, Cínovém vojáčkovi či Princezně na hrášku a objevujte další magická vyprávění geniálního pohádkáře. „Kompletní Andersen u nás vychází po dlouhých devadesáti letech a je pravděpodobné, že dalších sto let nikdo nic takového nevydá,“ říká redaktorka edice Hana Neborová a připomíná, že na žádné ze 1720 stran tří knih nechybí barevná ilustrace. „Celobarevný kompletní Andersen je raritou i ve světovém měřítku.“

    KEYA
    KEYA --- ---
    SYNAESTHESIA: Všechno si píšu a razím do knihovny :-).
    SYNAESTHESIA
    SYNAESTHESIA --- ---
    Ještě jsme pořídili Hugoušovi tuto:

    Lubomír Feldek .:. Velká kniha slovenských pohádek
    ilustrace: Peter Uchnár

    http://www.vyber.cz/katalog/velka-kniha-slovenskych-pohadek/

    Nevím proč jako slovenských (jsou napsaný česky a jsou tam i naprosto standartní pohádky, co jsou přeci jasně původem "český"), ale jsou v ní naprosto krásný ilustrace :-)







    SYNAESTHESIA
    SYNAESTHESIA --- ---
    nějaký to sci-fíčko neuškodí ... pro děti od 10let:

    Reeve Philip .:. Tajemství prstenců Saturnu



    Bílí pavouci se mstí! Další vědecko-fantastický příběh z pera vynikajícího spisovatele pro mládež. Píše se rok 1851 a Británie se těší nebývalému rozmachu. Je nejen největší říší na zeměkouli, ale ovládá i celou řadu kolonií na jiných planetách a planetkách naší sluneční soustavy. Jedenáctiletý Artur Mumby, jehož neuvěřitelná dobrodružství kniha zachycuje, žije s otcem a sestrou Myrtle ve vile Jitřenka, plující na oběžné dráze kousek od Měsíce. Nudu všedních dní v odlehlé vile naruší ohlášení nečekané návštěvy jakéhosi pana Webstera, který, jak se později ukáže, není vědeckým kolegou Arturova otce, nýbrž… obrovským bílým pavoukem.

    SYNAESTHESIA
    SYNAESTHESIA --- ---
    Martina Komárková: O pastelce bez barvy



    ilustrovala: Markéta Laštuvková
    Albatros, edice Druhé čtení, 2008
    88 stran

    Malá Pastelka si vybírá barvu. A všechny jsou tak krásné! Bílý sníh, žlutá slunečnice, modrá chrpa, zelený vodníček, červené jahody, hnědé kakao, černý pejsek a duhová kouzelnice. O kterou barvu bude svět bohatší, až Pastelka vykoukne z kouzelného ořezávátka, se malí čtenáři dozví z knížky Martiny Komárkové, kterou nakladatelství Albatros zařadilo do edice Druhé čtení.

    Jakou barvu má pastelka, která se právě narodila? Žádnou. Je neviditelná. Musí si svou barvu nejdřív vybrat. O jedné takové pastelce vypráví právě tahle knížka. V edici Druhé čtení mohou začínající čtenáři prožít s Pastelkou dobrodružství při výběru té nejlepší barvy. Průvodcem jí bude slovutný Tuba Tempera. A nebude to vybírání jednoduché.

    „Když přijde ten pravý den, otevře tatínek Fix a maminka Tužka penál a vyvedou malou Pastelku do nejvyššího Patra barev. Malá Pastelka se pořádně porozhlédne a vybere si barvu, jakou by chtěla mít. Je to moc důležitá věc, protože barva, jakou si vybere, zůstane malé Pastelce navždy. Není to tedy nic jednoduchého.“

    Pastelka musí projít devíti dveřmi, navštívit devět barevných pokojů a nakonec dojít k čarovnému ořezávátku a vybrat si tu pravou barvu.

    Jednotlivé kapitoly jsou pojmenovány podle barev pokojů, kterými Pastelka prochází. V každé místnosti se potká s barevnou Vodovkou a ta jí představí svoji barvu. A Pastelka se nemůže rozhodnout. Bude bílá, aby mohla kreslit závěje? Nebo žlutá, aby dokreslila vlasy princezně Zlatovlásce? Vybere si modrou a domaluje konvičce kropítko? Jako červená by mohla kreslit rybíz, kdyby si vybrala hnědou, může namalovat zábradlí. Nebo bude zelená? To by mohla kreslit zelený plot. A co černá? Nebo duhová?

    Ale jakou barvu si Pastelka nakonec vybere, neprozradíme. Na konec se musíte pročíst sami. Určitě vás potěší i velké, dvoustránkové a krásně barevné obrázky.



    Ukázka z knihy

    První dveře byly velké a těžké, se zdobeným klepadlem. Docela nahoře se tulilo malé hnízdo. Někdo ho sestavil z lupínků s bílými kanýrky, které padají z ořezávátka, když si dělá bílá Pastelka pěknou špičku. V hnízdě leželo bílé vajíčko.
    „Přeji vám hezké vybírání,“ řekl malé Pastelce přede dveřmi slovutný Tuba Tempera.
    „Copak vy se mnou také nepůjdete?“ zeptala se překvapeně malá Pastelka. „Copak zůstanu sama samotinká?“
    „Já jenom otevírám a zavírám dveře,“ zopakoval Tuba Tempera. „Ale sama za nimi rozhodně nezůstanete. Sama si jen budete muset poradit. To je důležité, umět si poradit , když se hodláte vybarvit,“ poučil ji vážně.
    „Tak otevírejte dveře opatrně. Ať z nich nespadne to vajíčko,“ poradila mu hned malá Pastelka.
    „Je namalované,“ řekl Tuba Tempera.
    Namalované? Užasla v duchu malá Pastelka. A byla z toho celá skoro pryč, takže se ani nestačila zhluboka nadechnout, když se dveře otevřely a zavřely – a ona zůstala v prvním velikananánském pokoji. …
    SYNAESTHESIA
    SYNAESTHESIA --- ---
    Jostein Gaarder .:. Žabí zámek



    Ilustroval: František Skála mladší
    přeložila: Jarka Vrbová
    vydal: Knižní klub, 2008

    Tajemná dobrodružství malého chlapce, který pomůže žabákovi, aby se proměnil v prince. Je za to odměněn pozváním na Žabí zámek. Stejně jako v Carrollově Alence v říši divů, kde sny a realita se proplétají v čase a jsou postaveny poněkud na hlavu, podobně i zde se malý Štěpán setkává s princeznou jménem Aurora, zlým komořím, neohroženou královnou a s králem, kterému ukradli srdce.

    Jako ve všech knížkách tohoto autora, také v podtextu nalézáme nenásilné ponaučení dítěte, tady např. jak se vyrovnat s dědečkovou smrtí.

    Kouzlo nevinnosti, které čtenáři velmi dobře znají již z knížky Haló! Je tu někdo?, obsahuje také Žabí zámek. Potvrzuje výjimečné vypravěčství Josteina Gaardera a jeho zvláštní dar odkrývat dětem velká tajemství. Knížku jako vždy přeložila "dvorní překladatelka" tohoto autora Jarka Vrbová. Příběh doprovodil kongeniálně František Skála jr. svými nápaditými kolážemi.



    Ukázka:

    „Toto je nejvyšší zámecká soudní stolice,“ prohlásil. „Jestliže chce někdo z přítomných vznést obvinění proti skřítku Umpinovi nebo proti jeho příteli Štěpánu Marcipánovi, nechť tak učiní.“
    Královna vyskočila a procházela se sem a tam podél stolu, jako by byl maršálek plavčík a celý svět koupací pláž.
    „To ani není třeba říkat,“ spustila. „Nelze si nevšimnout, že všechny nepříjemnosti, které jsme na zámku měli, se odehráli poté, co se tu objevil princ z lesa.“
    „To není žádný důkaz, milostivá královno,“ pokusil se bránit skřítek Umpin. „Je třeba konkrétně dokázat, že nepříjemnosti na zámku způsobil právě princ z lesa.“
    „Dobrá!“ pokračovala královna matka. „V tom případě začnu tím, že se zeptám Štěpána Marcipána, jestli si myslí, že jsem hloupá.“
    „Vůbec ne, milostivá královno,“ řekl jsem bez rozmýšlení. Ale pak jsem si to rozmyslel a napadlo mě, že je skutečně dost hloupá a ještě k tomu i zlá a ošklivá.
    „Maršálku,“ houkla královna přísně. „Můžete laskavě přečíst Štěpánovy myšlenky?“
    Maršálek se podíval nejprve na mě a pak na královnu.
    „Myslí si, že královna je dost hloupá a ještě k tomu i zlá a ošklivá,“ odříkal maršálek.
    „Děkuji,“ kývla hlavou královna. „Takže mám důkaz, že Štěpán Marcipán lže. A ten kdo lže, krade, a ten kdo krade, musí být uvržen do hladomorny.“
    Připadalo mi, že to má logiku. Proto jsem sklopil oči a díval se do trávy. Ale v duchu jsem si říkal, že by snad princezna nebo princ mohli říct něco na mou obranu, aby mě zachránili, protože já je přece zachránil už několikrát.

    ... a tu intoušská čtená recenze :-) www.rozhlas.cz
    SYNAESTHESIA
    SYNAESTHESIA --- ---
    Alena Ježková .:. Prahou kráčí lev

    ocenění: Nejkrásnější kniha za rok 2008
    Ilustrovala Michaela Kukovičová
    Práh, 2008
    64 stran



    Dětských knížek o Praze už byla napsána spousta a některé z nich napsala uznávaná, čtená a ceněná spisovatelka populárně naučných knih o české historii Alena Ježková . Ta je i autorkou nejnovější z nich, nazvané Prahou kráčí lev a vydané nakladatelstvím Práh s ilustracemi – kolážemi Michaely Kukovičové.

    Alena Ježková napsala tentokrát pohádkový příběh, který dětem (spolu s jejich rodiči) pomůže objevovat historické krásy Prahy.
    Krásně upravená knížka s celostránkovými barevnými kolážemi vypráví o dobrodružstvích chlapce Davida v cizím městě - Praze. Zaměstnaní rodiče ho zanechali samotného v hotelu. Je mu těžko, ale jen do chvíle, než se objeví holub Modropírko a naláká ho na cestu Prahou na svých křídlech. Na cestu, na které budou hledat Davidova ztraceného Žlutého lva.
    Toulají se ulicemi a čeká je přitom spousta dobrodružství a zvláštních setkání – s rytířem Bruncvíkem, zákeřným kocourem, kamennou Mořskou panenkou, denním strašidlem či rabínem Löwem. Zbude jim i čas na to, aby ochutnali vodnickou zmrzlinu, zaskákali si na kočičích hlavách, zacinkali písničku na zvony a povozili se parníkem po Vltavě. A spolu s dětmi potom snadno rozluští: Jak se hraje holubí hra na klobouky? Co se otevírá Zlatým klíčem? Jak se kreslí na vodu? A kolik je v Praze lvů?

    Tahle knížka je tak trochu turistický a tak trochu historický průvodce.
    Děti se prostřednictvím příběhu nenásilně seznámí nejen s historií Prahy, ale i s jejími zajímavostmi. Společně s Davidem a Modropírkem tak poznají pražskou katedrálu, starobylou uličku Nový svět, pražská domovní znamení v Nerudově ulici, Vrtbovskou zahradu, rytíře Bruncvíka a Karlův most nebo Vltavu.

    A navíc! Pestré koláže vytvořené v duchu dětské fantazie mohou malé tvůrce lehce inspirovat k napodobení či vlastní tvorbě. Takže pro děti i pro dospělé je takhle knížka vlastně „několik much jednou ranou“.

    Uvidíte, že i vašim dětem se po přečtení téhle knížky bude zdát „o letu v oblacích, o zvonech a zrzavém kocourovi, o denním strašidle a voňavé zmrzlině, o kamenném rytíři a mořské panence, o moudrém rabínovi, o hřbitovní zahradě plné lvů a náměstí plném holubů“ a ráno po probuzení vytvoří báječnou pestrou koláž.

    SYNAESTHESIA
    SYNAESTHESIA --- ---
    a co mě v poslední době zaujalo:

    Marjane Satrapiová - Ajdar

    Nakladatel: Mladá Fronta
    Počet stran: 32
    Vazba: Vázaný
    Rok vydání: 2008



    Podzemní drak Ajdar se zlobí. Zjistí statečná Matilda proč?
    Ilustrovaný příběh o statečné holčičce a podzemním drakovi, od autorky proslulého komiksu PERSEPOLIS (zde). Matildina země je jedna z nejkrásnějších na světě. Jednoho dne ale přijde zemětřesení a nic není jako dřív. Až na Matildu. Král ji proto pověří nebezpečným úkolem: vydat se do nitra země za drakem Ajdarem, který zemětřesení způsobil, a zjistit, co ho rozzlobilo. Statečná holčička putuje do podzemí a podaří se jí vyřešit nejen problém draka Ajdara, ale i spousty dalších, zvláštních bytostí. Vtipný, nádherně ilustrovaný příběh pro nejmenší od autorky slavného komiksu PERSEPOLIS.


    SYNAESTHESIA
    SYNAESTHESIA --- ---
    Hugo včera dostal dárek od tety :-)

    Erwin Moser: POHÁDKY PRO SEDMISPÁČE

    Tahle knížka není jen na čtení a předčítání, ale také na prohlížení. Pohádky vznikaly tak, že autor, známý a uznávaný rakouský ilustrátor, nejdřív namaloval obrázek a pak k němu vyprávěl příběh. Zavede vás do tmavomodré, nekonečně tiché říše snů, kde můžete zabloudit v houbovém lese, potkat kocoura na chůdách nebo dědečka medvěda, který předčítá pohádky, a řadu jiných zvířátek.

    Váz., 180 Kč











    SEVERINE
    SEVERINE --- ---
    LUCCHA: jů. děkuju! že mě to nenapadlo .-)
    LUCCHA
    LUCCHA --- ---
    SEVERINE: na aukru jich mají docela dost :-) Kubašta
    SEVERINE
    SEVERINE --- ---
    MEESHA: až teď na to koukám, vypadá nádherně!

    LUCCHA: hrkačky se dělávaly krásné .. teď už je mají (při velikém štěstí) jen v antikvoši. chjo.
    LUCCHA
    LUCCHA --- ---
    Vojtek Kubašta

    Co k tomu říct, to byl top :-) já v té své knížce hrkala a hrkala, až sem ji totálně zničila :-(











    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam