• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LUCCHADětská kniha
    Svět dětské fantazie tvoří zejména knihy pro děti.


    Přivítejme v knihovně nové potvůrky, skřety, příšerky, robůtky a jinou pohádkovou havěť.

    Jaké knihy kupujete svým dětem? Jaké dětské knížky jste měli rádi jako malí?

    ... Objevy ... Doporučení ... Recenze ... Obrázky ... Ilustrátoři ...

    "Preferujeme nové zajimavé dětské knihy, nic proti Krtečkovi, ale toho všichni známe :-)"


    Návod na vkládání obrázků najdete v . n . á . p . o . v . ě . d . ě .

    rozbalit záhlaví
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    ALDEMIK: mě připadá, že naše dcery brzy kreslily dobrou postavu i díky tomu, že jsem s nima nad tím strávila docela dost času a ony si to zafixovaly. nebyl to žádný cílený dril....spíš šlo o to, že jsme spolu seděly u kreslení a já jim říkala....a co mám na hlavě a co ještě a co mám pod hlavou a co m čumí z trupu....spíš jsem je jako nutila se na člověka podívat a určité věci zaregistrovat. je ale pravda, že u nás tohle proběhlo někdy kolem třetího roku věku

    mmch ta knižka od nesvadbů je prima a u nás hodně oblíbená.
    MEDOULKA
    MEDOULKA --- ---
    ALDEMIK:
    ALDEMIK: mas pravdu v obojim, tak to i zamyslim. Mam dite malicke a brala jsem to tedy spisejak oknihu pro sebe a svou radost:) Tak snad aspon "detskou" tematikou se sem hodi.
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    Přijde mi to bezva pro dospělého, kterému se už (většinou) kresba nevyvíjí
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    MEDOULKA: Já ti nevim... Vždycky u těchhle knížek váhám, jestli se tím kresba rozvíjí nebo jestli se naopak zablokuje tím, že se to dítě naučí nějaké stereotypy... v podstatě si myslím, že to druhé, ale tahle knížka alespoň vypadá rozmanitě množstvím obrázků.

    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    ALDEMIK: V páťácké mám ústupek, se kterým jsem se ještě nevyrovnala, a to Malého prince, kterého nepovažuju za dětskou knížku a kterého podle mě stejně nechápou, až na dvě výjimky... ale chtějí ho číst, tak jsem ho tam dala.
    A Poláček a Bass mají dost náročný jazyk, ale někdo na to už má.
    A nutně jsem tam musla dát Metráčka, aby holky nepřišly o tento kulturní skvost svých rodičů. Navíc je to o mnoho lepší než kdejaké současné románky...
    Srandovní je, že v obou paralelkách bojujeme za Tobiáše Lolnesse. U nás se ho snažím dětem nějak nenápadně vecpat já, protože ho miluju, vedle ve třídě ho hrozně prosazuje jeden chlapeček. Zatím jsem ho půjčila nejlepší čtenářce ve třídě, která zrovna v pátek dočetla knížku, tak jsem zvědavá, jestli těch 600 stránek přehltala za víkend :-))
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    Našla jsem nějakou z verzí své literatury pro čtvrtou třídu, třeba to někomu k něčemu bude... možná tam jsou nějaké nedostatky, myslím, že jsem to pak ještě upravovala, ale nějak nemůžu najít konečnou...

    Moje literatura pro páťáky je tady: https://sites.google.com/site/4azsns2/my-reading-list a zatím jsem nedořešila poezii (není tam a ještě nevím, jak to s ní udělám).

    četba 4.xls (32256 B)
    PETJULE
    PETJULE --- ---
    synka dnes v knihovně naprosto uchvátila tato kniha o pirátech, fakt moc pěkná
    Kniha - Matthews, John - Piráti | Knihovnice.cz
    http://www.knihovnice.cz/knihy/detska-literatura/matthews-j-pirati.html
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    ALDEMIK: Jo, a ten list mi můžou odevzdat kdykoliv během roku v pátek, není to písemka. jen mi jich musí dát pět - za každou knížku jeden.
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    FIFI: Aha, tak to teda neni uplne muj styl :-)
    Mam pro ne takovy list s asi 15 otazkama typu "Byl někdo z knížky podobný někomu, koho znáš?" "Kdybys byl hlavní hrdina, rozhodl by ses někdy jinak?" "Komu bys knížku doporučil/a a proč?" a tak, děti si mají vybrat tušim 4 nebo 5 z těch otázek a v 5-10 větách na ně odpovědět na druhou stranu, kde na to maj linky. Dělala jsem to tak ve čtvrté třídě a nechám to stejné i letos.
    Kromě toho máme v pátek čtenářský kruh, kde si vzájemně knížky představují a máme tam tak 20 minut na čtení (každý sám, vlastní knížku, já taky).
    A moje doporučená četba loni byl dvoustránkový anotovaný seznam, který si měli projít s rodiči a něco vybrat, byly tam i hvězdičky podle náročnosti. Chtěla jsem po nich přečíst 5 knížek z něj a jinak ať si čtou co chtějí.
    A mám pocit, že moje děti čtou dost.

    Po zkušenosti, kdy jsem suplovala ve třídě, kde četli hromadně Děti z Bullerbynu a kluci knihu otvírali se slovy "Nenávidím tě, Lízo", nemám nejmenší chuť dělat nějakou totál povinnou četbu. A Robinsona stejně v tomhle věku nepochopí, navíc brutálně kulturně masí Pátka...
    FIFI
    FIFI --- ---
    ALDEMIK: no ja nevim, co bych dala, mohu ale napsat, co mel v pate syn. MMCH byl to na cetbu divnej rok. Vzdy po precteni knihy/knih - meli na vyber treba ze dvou, tri titulu -nasledovala detailni pisemka, zda to deti cetly. A kdo na pisemku chybel, byl pozdeji z cetby zkousen.
    Druhe dite jde do pate ted a uz nekdy v kvetnu jim pani ucitelka rekla, aby si sehnali Robinsona, ze i ona bude cetbu stejnym zpusobem, tj. pisemka. V kvetnu jim to rekla proto, aby si deti stihly knihu opatrit a do (tusim) rijna precist. Moje dite slo, reklo, ze chce R., sahla jsem do knihovnicky, nasla prevypraveneho i neprevypraveneho a dite jednoho R. precetlo za vecer. Druhy den vzalo dite obe knihy do skoly, aby jako ucka urcila, kteryho maji cist.
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    Ostatně, co byste dali do doporučené četby pro děti páté třídy ZŠ?
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    LILY: Já jsem si ji koupila loni v srpnu na sborovnový výjezd a měla jsem dost velký problém se aktivně seznamovat s kolegy, protože jsem v každé volné minutě zalezla číst - prostě to nešlo jinak. Přečetla jsem oba díly za tři dny, rychleji to kvůli programu nešlo :-)
    LILY
    LILY --- ---
    KAIRRA: právě. Pamatuju doby, kdy jsem jako holka četla některé knihy furt dokola, byť (nebo právě proto, že) jsem je znala téměř zpaměti.
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    LILY: no, ale imho opravdu jen decentně, celé to podobenství je tak explicitní, že mě chvílemi až štvalo, jak předvídatelně se to odvíjelo.. Ale čte se to dobře a pro určitý věk určitě super :)
    LILY
    LILY --- ---
    MEDOULKA: tohle je dvojbalení (první i druhý díl dohromady). Přiznám se, že se mi už dlouho nestalo, že bych se tak moc těšila, až dítě usne a já si mohla přečíst kousek knihy..
    MEDOULKA
    MEDOULKA --- ---
    LILY: připojuju se s doporučením, muj muž je rád - i jedničku
    LILY
    LILY --- ---
    Naprosto úžasná kniha. Je to teda pro větší děti a podle mě i pro dospělé (decentně mi to v něčem připomíná Orwela a Tolkiena), každopádně vřele doporučuju
    BUBLINKY
    BUBLINKY --- ---
    Jakoby se tu někdo snažil nevydat ani hlásku - John Irving

    nakladatelství: Meander

    Ilustrace: Tatjana Hauptmann

    edice: Modrý slon

    Typo: Pavel Kadlec

    formát: 180 x 198 mm

    počet stran: 32



    Anotace Tom se probudí uprostřed noci. Slyší nějaký šramot. Jako by vycházel z prken z podlahy. Jako by vycházel ze zdi a ze schodů dole. Tiché strašidelné zvuky, jako by se tu někdo snažil nevydat ani hlásku. Co to jen může být? Tom vzbudí tátu a spolu se odvážně vydají na dobrodružnou cestu po domě, aby vypátrali, kdo se to tu snaží nevydat ani hlásku. Jako by se tu někdo snažil nevydat ani hlásku je příběh z oceněného románu Johna Irvinga pro dospělé Rok vdovou. Poprvé se tu objevuje v knižní podobě pro děti příběh spisovatelova syna, který se bál tajemných nočních zvuků, s půvabně hororovými ilustracemi Tatjany Hauptmannové, jež určitě upoutají a okouzlí děti po celém světě.
    FELIS
    FELIS --- ---
    PETJULE: GINGERCAT: diky za tipy :), vim po cem mam jit :)
    PETJULE
    PETJULE --- ---
    FELIS: náhodou jsem v levných knihách koupila asi před rokem tuto knížku http://www.levneknihy.cz/tajemstvi-zahady-rekordy-v-prirode/d-73072/
    a moje osmiletá dcerka si jí moc ráda pročítá...

    je to psané encyklopedickou formou, přehledné, hodně obrázků a ty zajímavosti jsou často překvapující novinkou i pro mě :)

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam