• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LUCCHADětská kniha
    MEDOULKA
    MEDOULKA --- ---
    ALDEMIK:
    ALDEMIK: mas pravdu v obojim, tak to i zamyslim. Mam dite malicke a brala jsem to tedy spisejak oknihu pro sebe a svou radost:) Tak snad aspon "detskou" tematikou se sem hodi.
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    Přijde mi to bezva pro dospělého, kterému se už (většinou) kresba nevyvíjí
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    MEDOULKA: Já ti nevim... Vždycky u těchhle knížek váhám, jestli se tím kresba rozvíjí nebo jestli se naopak zablokuje tím, že se to dítě naučí nějaké stereotypy... v podstatě si myslím, že to druhé, ale tahle knížka alespoň vypadá rozmanitě množstvím obrázků.

    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    ALDEMIK: V páťácké mám ústupek, se kterým jsem se ještě nevyrovnala, a to Malého prince, kterého nepovažuju za dětskou knížku a kterého podle mě stejně nechápou, až na dvě výjimky... ale chtějí ho číst, tak jsem ho tam dala.
    A Poláček a Bass mají dost náročný jazyk, ale někdo na to už má.
    A nutně jsem tam musla dát Metráčka, aby holky nepřišly o tento kulturní skvost svých rodičů. Navíc je to o mnoho lepší než kdejaké současné románky...
    Srandovní je, že v obou paralelkách bojujeme za Tobiáše Lolnesse. U nás se ho snažím dětem nějak nenápadně vecpat já, protože ho miluju, vedle ve třídě ho hrozně prosazuje jeden chlapeček. Zatím jsem ho půjčila nejlepší čtenářce ve třídě, která zrovna v pátek dočetla knížku, tak jsem zvědavá, jestli těch 600 stránek přehltala za víkend :-))
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    Našla jsem nějakou z verzí své literatury pro čtvrtou třídu, třeba to někomu k něčemu bude... možná tam jsou nějaké nedostatky, myslím, že jsem to pak ještě upravovala, ale nějak nemůžu najít konečnou...

    Moje literatura pro páťáky je tady: https://sites.google.com/site/4azsns2/my-reading-list a zatím jsem nedořešila poezii (není tam a ještě nevím, jak to s ní udělám).

    četba 4.xls (32256 B)
    PETJULE
    PETJULE --- ---
    synka dnes v knihovně naprosto uchvátila tato kniha o pirátech, fakt moc pěkná
    Kniha - Matthews, John - Piráti | Knihovnice.cz
    http://www.knihovnice.cz/knihy/detska-literatura/matthews-j-pirati.html
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    ALDEMIK: Jo, a ten list mi můžou odevzdat kdykoliv během roku v pátek, není to písemka. jen mi jich musí dát pět - za každou knížku jeden.
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    FIFI: Aha, tak to teda neni uplne muj styl :-)
    Mam pro ne takovy list s asi 15 otazkama typu "Byl někdo z knížky podobný někomu, koho znáš?" "Kdybys byl hlavní hrdina, rozhodl by ses někdy jinak?" "Komu bys knížku doporučil/a a proč?" a tak, děti si mají vybrat tušim 4 nebo 5 z těch otázek a v 5-10 větách na ně odpovědět na druhou stranu, kde na to maj linky. Dělala jsem to tak ve čtvrté třídě a nechám to stejné i letos.
    Kromě toho máme v pátek čtenářský kruh, kde si vzájemně knížky představují a máme tam tak 20 minut na čtení (každý sám, vlastní knížku, já taky).
    A moje doporučená četba loni byl dvoustránkový anotovaný seznam, který si měli projít s rodiči a něco vybrat, byly tam i hvězdičky podle náročnosti. Chtěla jsem po nich přečíst 5 knížek z něj a jinak ať si čtou co chtějí.
    A mám pocit, že moje děti čtou dost.

    Po zkušenosti, kdy jsem suplovala ve třídě, kde četli hromadně Děti z Bullerbynu a kluci knihu otvírali se slovy "Nenávidím tě, Lízo", nemám nejmenší chuť dělat nějakou totál povinnou četbu. A Robinsona stejně v tomhle věku nepochopí, navíc brutálně kulturně masí Pátka...
    FIFI
    FIFI --- ---
    ALDEMIK: no ja nevim, co bych dala, mohu ale napsat, co mel v pate syn. MMCH byl to na cetbu divnej rok. Vzdy po precteni knihy/knih - meli na vyber treba ze dvou, tri titulu -nasledovala detailni pisemka, zda to deti cetly. A kdo na pisemku chybel, byl pozdeji z cetby zkousen.
    Druhe dite jde do pate ted a uz nekdy v kvetnu jim pani ucitelka rekla, aby si sehnali Robinsona, ze i ona bude cetbu stejnym zpusobem, tj. pisemka. V kvetnu jim to rekla proto, aby si deti stihly knihu opatrit a do (tusim) rijna precist. Moje dite slo, reklo, ze chce R., sahla jsem do knihovnicky, nasla prevypraveneho i neprevypraveneho a dite jednoho R. precetlo za vecer. Druhy den vzalo dite obe knihy do skoly, aby jako ucka urcila, kteryho maji cist.
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    Ostatně, co byste dali do doporučené četby pro děti páté třídy ZŠ?
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    LILY: Já jsem si ji koupila loni v srpnu na sborovnový výjezd a měla jsem dost velký problém se aktivně seznamovat s kolegy, protože jsem v každé volné minutě zalezla číst - prostě to nešlo jinak. Přečetla jsem oba díly za tři dny, rychleji to kvůli programu nešlo :-)
    LILY
    LILY --- ---
    KAIRRA: právě. Pamatuju doby, kdy jsem jako holka četla některé knihy furt dokola, byť (nebo právě proto, že) jsem je znala téměř zpaměti.
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    LILY: no, ale imho opravdu jen decentně, celé to podobenství je tak explicitní, že mě chvílemi až štvalo, jak předvídatelně se to odvíjelo.. Ale čte se to dobře a pro určitý věk určitě super :)
    LILY
    LILY --- ---
    MEDOULKA: tohle je dvojbalení (první i druhý díl dohromady). Přiznám se, že se mi už dlouho nestalo, že bych se tak moc těšila, až dítě usne a já si mohla přečíst kousek knihy..
    MEDOULKA
    MEDOULKA --- ---
    LILY: připojuju se s doporučením, muj muž je rád - i jedničku
    LILY
    LILY --- ---
    Naprosto úžasná kniha. Je to teda pro větší děti a podle mě i pro dospělé (decentně mi to v něčem připomíná Orwela a Tolkiena), každopádně vřele doporučuju
    BUBLINKY
    BUBLINKY --- ---
    Jakoby se tu někdo snažil nevydat ani hlásku - John Irving

    nakladatelství: Meander

    Ilustrace: Tatjana Hauptmann

    edice: Modrý slon

    Typo: Pavel Kadlec

    formát: 180 x 198 mm

    počet stran: 32



    Anotace Tom se probudí uprostřed noci. Slyší nějaký šramot. Jako by vycházel z prken z podlahy. Jako by vycházel ze zdi a ze schodů dole. Tiché strašidelné zvuky, jako by se tu někdo snažil nevydat ani hlásku. Co to jen může být? Tom vzbudí tátu a spolu se odvážně vydají na dobrodružnou cestu po domě, aby vypátrali, kdo se to tu snaží nevydat ani hlásku. Jako by se tu někdo snažil nevydat ani hlásku je příběh z oceněného románu Johna Irvinga pro dospělé Rok vdovou. Poprvé se tu objevuje v knižní podobě pro děti příběh spisovatelova syna, který se bál tajemných nočních zvuků, s půvabně hororovými ilustracemi Tatjany Hauptmannové, jež určitě upoutají a okouzlí děti po celém světě.
    FELIS
    FELIS --- ---
    PETJULE: GINGERCAT: diky za tipy :), vim po cem mam jit :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam