• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LUCCHADětská kniha
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    JANISKA: Mimochodem - co by doporučil literární snob dětem ke čtení?
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    JANISKA: Literární snobstvo, obávám se, nebere v potaz mentalitu dnešních dětí... Hlubokomyslné a rozvleklé příběhy by málokteré četlo. Většina jeho knížek je tak akorát vyvážená, aby pro současné děti byla lákavá, zábavná a stravitelná. Na rozdíl třeba od Poseroutky, u Walliamse nacházím krom humoru a prvoplánové vtipnosti i ty lehce zaobalené hodnoty, které z něj nečouhají úplně okatě, a děti jsou přitom schopné je pojmout. Přesně díky těmhle knížkám se mají šanci propracovat k té snobsky hodnotné literatuře ;-) Nebo vůbec prostě k literatuře :-D

    Co tak vídám u dětí cca 4.-6./7. třída, je poměrně hojně čtený a oblíbený.

    JANISKA
    JANISKA --- ---
    RYBKA: On je teda literárním snobstvem v mém okolí zavrhován naopak jako velmi povrchní (i to rozuzlení Babičky drsňačky jde číst jako prostý hraní na city), ale mně se na něm (podobě jako na Dahlovi) hodně líbí ta grotesknost. To je žánr, kterej v dětský literatuře jinak moc zastoupenej není. A je to taky jeden z autorů, o kterym několik dětí, se kterýma jsem mluvila, říkalo, že kvůli němu začaly číst. Což je skvělý.
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    RYBKA: Krom Ďábelské zubařky... Ta už na nás byla moc.
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    JANISKA: Naše děti to zvládly bez breku, akorát já slzela :-D Ale to se mi na tom právě líbí, že krom spousty legrace je tam i ten hlubší rozměr.
    Děti jeho knížky milujou.
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    RYBKA: Babičku drsňačku dcery hrozně obrečely, ale taky byly nadšený a chystáme se od Walliamse na něco dalšího.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    SEVERINE: Za Steklače se přidávám, my přednedávnem nasadili Boříka a spol. a devítiletý syn z toho byl totálně nadšený a čte si ho průběžně znovu sám.

    A úplně mimo zábavné knížky, podstrčila jsem dětem srdcovku svého dětství, Medvědice od zlatého močálu. Poslouchali všichni tři, 3, 6 a 9 let a ani nedutali.
    Medvědice od Zlatého močálu - Bjørn Rongen | Databáze knih
    https://www.databazeknih.cz/knihy/medvedice-od-zlateho-mocalu-145043
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    SEVERINE: Co jinou dahlovku? Jakub a obří broskev, Obr Dobr... Nebo Walliamse? Půlnoční gang, Babička drsňačka...
    Naši rádi i Ztřeštěný dům na stromě (x dílů podle množství pater), ale je to takové poseroutkovské trochu, tak nevím, jestli to chceš domů ;-)
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    SEVERINE: Jestli má rád Ladu a Dahla, tak je to zcela zjevně tip, kterej má rád vtipný příběhy o tom, jak někdo někoho napálí. Co zkusit třeba Ezopovy/jiný bajky? Nebo mýho milovanýho Kiplinga (Bajky a nebajky)? Starší knížky od Václava Steklače (novější jsou peklo pekelný)?
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    SEVERINE
    SEVERINE --- ---
    Fajn den, prosím o radu. Brzy desetileťák má rád např. Chytrou kmotru lišku, nebo Nezbedné pohádky od Dahla, by bral k narozkám "dobrou knihu". Ale jaká to je? Prašina ho zezačátku zaujala, dál už ne. Měli byste tip? p.s. termit narozek je už za míň než dva týdny, bleskový tip vyhrává.
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    GORMIE: Je fakt, že když ho teď čtu znovu, zdá se mi, že je napsaný ke své škodě až moc obecně (souhlasím vlastně, že detaily nepůsobí zdaleka tak přesvědčivě, byť kontext je podle mě načrtnutý výborně). Jediné, čím si to dokážu vysvětlit, je obava ze žaloby. Díky za zpětnou vazbu.
    GORMIE
    GORMIE --- ---
    JANISKA: Pokud by to byly skutečně dumpingové ceny, tak budiž, to je nekalá praktika.
    Já tu ale stále hodnotím ten "článek". A tam se o dumpingových cenách nepíše jediné slovo.
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    GORMIE: Když jsme se před pár lety na střední učili v rámci ZSV ekonomii, dumpingové ceny se ještě za neetickou praktiku považovaly :) Slovo marže je klíčové, lidé z branže několikrát na konkrétních titulech počítali, že zjevně prodejce na daném titulu žádnou marži mít nemůže. Myslím, že to ještě bude k dohledání v Literárních s(n)obech na FB.
    GORMIE
    GORMIE --- ---
    JANISKA: Já jsem právě podobný článek četl už před dvěma nebo třemi lety. Tehdy ho sdílelo nějaké nakladatelství na FB, přesně už to nedohledám. Taky se to v něm hemžilo zlotřilými řetězci a ubohými strádajícími nakladateli, kterým nezbylo nic, než ryzí láska k literatuře. :)

    Tenhle "článek" je ale o level dál, připomíná dezinformační weby. Příkladně hned ty otázky v perexu, na které se pak v článku neodpovídá. "Může velká sleva znamenat, že jsme naletěli?" Odpověď ale v článku není. Typický clickbait. Ostatně jak by mohl někdo "naletět" tím, že koupí totožný produkt za nižší cenu? Knihy nejsou tenisky Adidas, nepadělají se v Číně.
    Stejně tak marně se autorka pokouší podsouvat čtenáři, že je "neetické", když nakladatel dobrovolně prodá e-shopu knihu za předem dohodnutou cenu, ale e-shop si pak zvolí marži podle svého uvážení.

    Znovu opakuji, podpořit nakladatele je správné, upozornit na to také. Ale ne takhle.
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    GORMIE: Mně se třeba zdá zase manipulativní výraz "vymýšlel". On je ten prodej samozřejmě úplně v pořádku, pokud je pro nás imperativem volná ruka trhu. Je zajímavý, že to čteš tak emocionálně (jak naznačují výrazy "fňukat" a "citově vydírat"). Mně to připadá jako fajn článek. O tomtéž se mezi lidmi z oboru a zapálenými čtenáři diskutuje už několik let, jen se nikdo doteď neměl k tomu to sepsat, takže jsem ráda, že se někdo odhodlal.
    GORMIE
    GORMIE --- ---
    JANISKA: Pardon za nevyžádaný názor, ale ten článek je manipulativní blábol. "Proč je to však minimálně neetické, není těžké ukázat." Ovšem následně se to autorovi nepovedlo, ať si vymýšlel sebevíc.
    Rád podpořím nakladatele, ale ne takového, který fňuká a citově vydírá.
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    DZODZO: Jo, já mám Malého moc ráda (kromě zde jmenovaných čteme s dětma dost často Šmalcovu abecedu, ke které také psal verše), ale zaznamenala jsem, že tuhle knížku si hodně lidí koupilo z nostalgie a naštval je už samotnej fakt, že neodpovídá tomu, co si pamatují, tak pro jistotu varuju :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam