• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LUCCHADětská kniha
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Potřebovala bych poradit knížky pro 12-letého kluka, kterého baví nejvíc humorné knihy pro jednoduché čtenáře jako Poseroutka, knížky Davida Walliamse, Temný pán apod., evt. knížky o klučičích partách. Jsem teď nemocná, do knihkupectví se nedostanu, potřebovala bych tipy na rychlé objednání na netu.Díky
    FIFI
    FIFI --- ---
    LORAIN: sehnala jsi nejake ty zelvy?

    Nedavno jsem cetla o teto knize: https://www.kosmas.cz/knihy/165471/atlas-odlehlych-ostrovu/ udajne by se tam take mely nejake zelvy vyskytovat, ale nedrzela jsem to v ruce a nevim, zda to je pro devitileteho.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    GOLDBERRY: to mě zatím nenapadlo... já se k Bradburymu propracovala až podstatně později... znova přečtu a zkusím si to představit dětskýma očima ;)

    Díky za tip.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    SEVERINE: Aha... v oboru nepracuju, to se tak stalo právě z frustrace z velmi omezené nabídky sci-fi pro děti... a zatím to stejně nikdo neotiskl ;)

    Načteno troufám si říct mám, nikoliv systematicky... Ten Matrix mi to připomínalo v některých pasážích velmi výrazně (spoilovat raději nebudu). Přiznám se ale, že jsem možná byla už zaujatá po zkušenosti s Písečníky, a čekala jsem na to...
    SEVERINE
    SEVERINE --- ---
    ANNNA: myslela jsem jak se orientuješ v sf + fantasy jako dospělák - tedy dobře, když pracuješ v oboru. Mě prostě ta podobnost s matrixem netrkla, přijde mi ře podobný věci rozebírá kdekdo.
    JANISKA: Mediální výchovu na ně povinně!
    YMLADRIS: Zajímavé a děsivé.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    YMLADRIS: pak tu nemáme mít tolik antivax :/
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    A připojím ještě čtenářskej tip: dětskejch knížek, ze kterejch tryská ironie horem dolem, moc není, takže v tomto ohledu oceňuju knížku Aleny Kastnerové O nevyřáděném dědečkovi. Vybraly jsme si ji s dcerami v knihovně čistě podle názvu a četly jsme ji před spaním. Ocenila ji zejména starší šestiletá, která už dokázala rychleji a jasněji rozeznat různé narážky, vtípky a právě i tu ironii. Text není literárně bůhvíjak invenční, na humoristický text to pro mě vlastně ani není až zas tak extrémně vtipné a vizuální stránka knihy mi připadala vlastně lehce odpudivá, ale dcera byla skutečně nadšená a když jsme knihu dočetly, chtěla ji hned začít číst zase od začátku. Jo a je to docela sociálně citlivé a brojící proti agismu, za to určitě taky plusbod ;)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    YMLADRIS: https://www.trainbra.in/cs/ lidi z matika.in k tomu kritickému myšlení mají hezký web kdyby to někdo chtěl suplovat doma
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    Nejde o dětskou knihu, ale myslím, že je to k tématu: četla jsem teď nově publikovanou sekundární analýzu PISA 2018 a jsou v ní hodně zajímavý postřehy o tom, co českejm dětem při čtení chybí za dovednosti. Jeden (pro mě šokující) závěr z mnoha: "V průměru zemí OECD 47 % patnáctiletých žáků dokáže rozlišit fakta od názorů autora předloženého textu. V České republice je tento podíl výrazně podprůměrný (31 %)."
    V doporučeních se nepřekvapivě objevuje nutnost podpory čtení.
    https://www.csicr.cz/CSICR/media/Prilohy/2021_p%c5%99%c3%adlohy/Dokumenty/PISA_2018_Ctenarstvi_21_stoleti.pdf
    FIFI
    FIFI --- ---
    QUANTI:
    HANELA: to vyslo znovu pred dvema lety, ale nepovedlo se to https://www.kosmas.cz/knihy/269397/biggles-od-velbloudich-stihacek/
    HANELA
    HANELA --- ---
    QUANTI: anoooo, děkuji!
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    HANELA: Biggles?
    HANELA
    HANELA --- ---
    DARK_ONE: děsivky jsou nejen dějiny
    Děsivá věda Chemický chaos - Nick Arnold | Knihy Dobrovský
    https://www.knihydobrovsky.cz/kniha/desiva-veda-chemicky-chaos-572294
    HANELA
    HANELA --- ---
    DARK_ONE: moji kluci v tomhle věku četli serii dobrodružných knížek o letci, ale vůůůůbec si nemůžu vzpomenout, jak se jmenoval.
    Když jsem to hledala, vyskočilo na mě tohle
    Dobrodružné a detektivní knihy pro děti | Alza.cz
    https://www.alza.cz//media//dobrodruzne-a-detektivni-knihy-pro-deti/18863440.htm?kampan=adwme_eo-a-knihy_dsa_all_obecna_knihy-deti_c_9062893_b__527577589098_~108312271575~&gclid=Cj0KCQiA15yNBhDTARIsAGnwe0W3jTGCRQ7QAze07jDv3H-sozoYF3RG5i_8EWXb3GaZaJCJVGAPHvQaAjwcEALw_wcB

    Ta Prašina je dost známá.

    pak ještě měli oblíbené Děsivky, to je celá serie všeho možného
    Děsivé dějiny - Hledat Googlem
    https://g.co/kgs/6Bsqq5

    a tohle
    Artemis Fowl série | Databáze knih
    https://www.databazeknih.cz/serie/artemis-fowl-354
    GOLDBERRY
    GOLDBERRY --- ---
    ANNNA: A Bradbury jí už byl předhozen? Pamatuju si, že Kaleidoskop, respektive část Budoucí světy a Kouzla a fantazie jsem v +- v tomhle věku četla pořád dokola. :-)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    Julca si zacala citat Eragon a pochvaluje si, ze je to dobre fantasy, lebo je o drakoch co je jej najoblubenejsia tema (teda este aj vikingovia, ale norsemen na netflixe este pozerat nemoze) a pytal som sa jej, ze ci to ma pokracovania tak vravela, ze hej, ze su to 4 knizky a to asi aj staci, lebo ta prva knizka ma 500 stran :)
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    SEVERINE: Jako já měla asi moc velká očekávání a nápad to je dobrej, o tom žádná... jak říkám, s pevnou rukou redaktora bych byla asi nadšená ;)
    Mám pro tuhle cílovku v šuplíku jeden sci-fi text se zásadními komentáři redaktorky k zapracování, takže dost chápu tu autorskou frustraci, že to nechtějí vydat tak, jak to je, a chuť jít si vlastní cestou - ale zároveň ty připomínky vnímám velmi věcně a snad se dokopu k tomu to přepracovat podle svého svědomí...

    Finise jsem četla sama (děti mám 7 a 9, takže relativně malý a ještě ke všemu holky). Písečníky s dětmi - líbilo se jim to, ale jak říkám - nadšeně vykřikovaly, co z Harryho Pottera jim to připomíná ;)

    Čtení fantasy a sci-fi plošně - jako s dětmi? Plošně bych neřekla, jsem relativně dost náročná a děti taky.

    Sci-fi mě mrzí, jak málo toho pro mladší školáky je. Stále platí, že budu ráda za jakékoliv tipy...

    Fantasy - tady mám naopak pocit, že je toho až moc.
    Holky mají za sebou klasiku - Narnii, Hobita, starší i Pána prstenů, Harryho Pottera. Teď už chodíme do knihovny, a zrovna fantasy police jsou dost nadité. Občas trefíme jackpot, občas sáhnem vedle a knížku nedočteme a vrátíme.
    SEVERINE
    SEVERINE --- ---
    ANNNA: mě na Finisovi teda hodně zaujal ten klučičí svět (bez dospělejch, bez holek), klíčovej věk osm, hlavnímu hrdinovi dvanáct + přenesený do toho, co teď děti zajímá (teda ani tak ne přiroda, jako spíš něco technickýho), dál už bych moc prozrazovala. A ještě upozorňuju, že jsem to četla já - dospělák - na dětech jsem to nezkoušela Jinak jsem četnej čtenář scifáren a nepřijde mi to jako kopírka zrovna Matrixu, podobný věci vídám leckde. Spíš mi tam neseděla nějaká technikálie na konci. Na Písečníky jsem zvědavá a rovnou se zeptám - čtete fantasy a scifi plošně?
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    SEVERINE: Známe obě knížky.

    Musím říct, že jsem z toho hodně rozpačitá. Na jednu stranu skvělé, české sci-fi pro tuhle cílovku chybí. Na stranu druhou, jak vyhřezne ta zřejmá inspirace (u Písečníků naprosto nepokrytě Harry Potter, u Finise jen mírně skrytější Matrix), dospělý je zklamán. I naše děti naprosto přesně pojmenovávaly u Písečníků ty dějové linky, a to jsem jim to nepodsouvala.

    IMHO to trpí bolestí kickstartových knih - skvělý potenciál, který by potřeboval přísného redaktora.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam