• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LUCCHADětská kniha
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    YMLADRIS: Moc závidím toho Toma Gaulda a těším se na hodnocení, taky po něm pokukuju :)
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    COQUINE: Ta je skvělá, doporučuju i další knihy téhož autora, zejména Knížku a Help! We need a title!
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    Koukám, že tu zatím není žádný ohlas na knížku Agnes a zakázaná hora. V mojí bublině hodně frčí (zejména kvůli influencerské činnosti její autorky - takzvané Krkavčí matky), tak jsem si řekla, že ji přes svátky přečtu, ačkoliv jsem ji loni, když jsem ji brala do ruky poprvé, zvládla dočíst jen do strany 30. Tehdy se mi zdála velmi špatně napsaná a nijak mě nalákalo zjišťovat, jak se příběh rozvine. Teď jsem tedy překonala svoji nechuť a došla k tomu, že kniha

    - poslouží jako průměrná self-help/rozvojová literatura (a obsahuje nástroje, které mají tuto funkci posílit, například pasáže, v nichž jedna z postav - jakýsi guru - vyzývá čtenáře, aby provozoval instrospekci svých nejistot a tužeb).
    - Pokud nesouzníte s ideovým světem Krkavčí matky (například s představou, že dobro a zlo si člověk do života přivolává sám), akorát vás tento rozměr knihy, z mého pohledu jediný potenciálně nosný, nasere.
    - Vedle toho, že text slouží jako věšák na (jednoduché) teze, neplní ani trochu dialogickou funkci. To, co je dobře a špatně, jde rozlišit tak jednoznačně od začátku až do konce knihy, že čtenář nedostává ani na chvíli prostor o propagovaném zapochybovat, ale ani případně přehodnotit, co si myslí. Takže to za mě prostě neplní funkci románu.
    - Platí, co bylo vidět i v knížce Ptáče jménem ptáče, tedy že autorka není vypsaná. Když píše svoje krátké eseje/glosy, má lehkou ruku. Píše sama za sebe, není plně hloupá, ví, co od ní čtenáři čekají, takže se tyto její texty číst dají (opět: pokud vás vyloženě nesere její světonázor). U beletrie se ale ukazuje, že nedokáže zaujímat různé perspektivy, takže ani neumí psát plnohodnotné dialogy a vytvářet zajímavé postavy.

    Tak snad někomu dalšímu tahle mikrorecenze k něčemu bude, když už jsem se donutila (nepřeháním) to dočíst až do konce. Jinak pokud se vám to někomu líbilo, nebráním se diskuzi.
    COQUINE
    COQUINE --- ---
    dlouho jsem nezazila tak milou knihu jako barvy
    https://www.dumknihy.cz/barvy-173999?gclid=CjwKCAiA8bqOBhANEiwA-sIlNwomxpG9qlMOijwh1gJUeKSnPVUN2ColN3SdQokm89sY8wMsLM9-lRoCMdwQAvD_BwE

    deti (3 a 4) si k ni samy sedaji, samy pokladaji ruce do knizky, tukaji na stranky, privolavaji puntiky atd. neni to ctivo, neni to bichle, ale za tuhle bozi kooperaci a za to, jak je to bavi, musim dat 5 hvezdicek z 5 :-)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    DZODZO: jj
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    YMLADRIS: Journey uz mate do kompletu trilogie k tomu Questu a Returnu? tie boli istu dobu u deciek velmi oblubene, lebo si ten pribeh vzdy rozpravali trochu inak
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    u nas takhle

    toy_box dela super venovani

    a nathan w pyle jde i v cestine

    DZODZO
    DZODZO --- ---
    Dogman je sice v andyho kopke, ale julca to s nim precitala uz hned prvu noc na vianoce (boli hore do 1 do rana co my rodicia sme uz po 10 vytuhli)

    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Ježíšek potěšil všechny :)

    GORMIE
    GORMIE --- ---
    Knihy od Petra Hugo Šlika tu už jednou byly zmíněny. Znáte někdo? Jsou dobré?
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    Teď vyšlo tohle. Asi neodolám, i když nevyžádané knížky nekupuju, ale: Strašidelnická byla fajn, autorka má poměrně slušné faktografické i technické povědomí, o čem píše. Jestli to bude mít s Krušnýma Horama a dolama stejně jako s metrem... Muž jezdí do starých dolů a má vztah ke Krušným horám. Achjo. No, shodly jsme se s dětma, že to tatínek potřebuje :)
    Tak kdyby někoho taky zaujal ne úplně mainstreamový námět:
    Dole | Albatrosmedia.cz
    https://www.albatrosmedia.cz/tituly/76965431/dole/?utm_source=social-media&utm_medium=post-albatros&utm_campaign=dole
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    Tohle je vyborna knizka.
    Krasne ilustrace. Moc hezky napsano. Vrele doporucuji.
    Staré pověsti české a moravské | Albatrosmedia.cz
    https://www.albatrosmedia.cz/tituly/853866/stare-povesti-ceske-a-moravske/

    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    LADY_MYSKA: barovky u nas hodne chytly druhaha i ctvrtaka. Ale prijde mi, ze zvlast ty valecne dily jsou pomerne silna kava a par let by jeste mohli pockat. Ctvtrak ted nedavno objevil me stare Tri patrace. Mam jen prvni dva dily, ale jak strasidelny dum, tak zahada koktaveho papouska se chytly.
    GORMIE
    GORMIE --- ---
    JANISKA: Aha, díky. Tak to asi není nic pro nás.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    LADY_MYSKA: naše teď objevily komiksové Rytíře, a jsou nadšené. Pod stromkem bude druhý díl, mě to taky baví.

    Komiks, v němž jsi hrdinou: Rytíři - První dobrodružství | REXhry
    https://www.rexhry.cz/hra/komiks-v-nemz-jsi-hrdinou-rytiri-prvni-dobrodruzstvi
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    LADY_MYSKA: Syn kdysi dávno přečetl tyhle čtyři - měl zrovna období "gladiátoři, faraóni, středověk", tak ho to chytlo, četl je několikrát dokola. Bylo mu tak 7-8, což podle mě úrovní odpovídá, odezvu u starších nevím.

    Ve službách krále - Timothy Knapman | Databáze knih
    https://www.databazeknih.cz/knihy/dobrodruzna-historie-ve-sluzbach-krale-227887
    https://www.databazeknih.cz/knihy/dobrodruzna-historie-faraonova-hrobka-227874
    Ave, Caesar! - Timothy Knapman | Databáze knih
    https://www.databazeknih.cz/knihy/dobrodruzna-historie-ave-caesar-227884
    https://www.databazeknih.cz/knihy/dobrodruzna-historie-honba-za-zlatym-rounem-227880
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    JANISKA: dík, tak to ještě počkám... synovi je deset a půl a zase takovej drsňák to asi není :)) (Já už jsem si mezitím ve vedlejším čtenářském klubu na nyxu přečetla, že je to krapet hororová pohádka...)
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    ELIZHANNAH: Je to takovej crossover, tzn. za mě spíš pro dospívající a dospělý. Třeba od jedenácti pro velký drsňáky a drsňačky, nebo klidně trochu později?


    GORMIE: Pro mě jsou ty druhý dva díly slabší než ten první. Pokud se mi v něčem zdál první díl povedenej, tak to je rozehrání příběhu přesně na pomezí reality a fantazie. V dalších dílech se tahle rovina nejdřív rozbředne a pak se objeví naprosto banální vyústění. A slabiny prvního dílu přetrvávají.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    Ctou vase deti gamebooky?
    GORMIE
    GORMIE --- ---
    JANISKA: Zajímalo by mě, jaký je druhý a třetí díl toho Edwina Lindy. My jsme četli jen první díl, který působí jako dlouhý úvod k něčemu, co se možná stane v dalších dílech ...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam