• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LUCCHADětská kniha
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ANDREJKA: pokud knihovna ma, tak toto je super obrazkova knizka vysvetlujici jak roste faktorial (k te matice). syn to mel rad
    Pohádka z cukřenky - Masaičiró Anno | Databáze knih
    https://www.databazeknih.cz/knihy/pohadka-z-cukrenky-25043
    ANDREJKA
    ANDREJKA --- ---
    chystáme se teď do Prahy, a tedy i do knihovny. nějaké must-read pro šestileté kluky? ideálně od českých autorů, protože ty jinde neseženeme, ale není nutností. má rád dopravní prostředky, sport, mladšího bráchu a matiku :D
    děkuju!
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    VOY: Ta série Dračí srdce je moc hezká. Četli jsme s klukama, když byli malí. A má krásný ilustrace.
    Já bych tam klidně ještě přidala Eliáš mezi piráty :-) https://www.epocha.cz/kniha/veronika-kristofova-elias-mezi-piraty-prvni-vydani-vazana/
    PUKPUK
    PUKPUK --- ---
    VOY: Teď jsme dočetli s dcerkou(7) Safíroví ledňáčci a Glutaman a hodně ji to bavilo a dobře se to četlo.
    VOY
    VOY --- ---
    Nasel jsem docela dobry seznam knih pro kluky 6+, dovoluji si sdilet. Samozrejme pokud mate nejakou jinou zajimavou inspiraci, tez uvitam. Prave jsme docetli Vanocni prasatko. Moc pekna kniha - klukum (6 a 8) se hodne libila.
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    Dočetla jsem (zatím sama, bez dětí) Mojenku Oliny Stehlíkové. Je to příběh o malý holce, která žije dost sama se sebou, s přírodou a hodně věcí prožívá s mámou, která její vášeň pro přírodu sdílí. Jenže pak ta máma začne umírat na rakovinu (a umírá na ni postupně dva roky); najednou je sice fyzicky prakticky neustále přítomná, ale mentálně čí dál míň a hlavní hrdinka se s tím musí nějak srovnat.
    Matka dceru na svůj odchod postupně připravuje vyprávěním krátkých příběhů o cyklickym životě různejch druhů (zejména stromů) v přírodě. Její umírání je sice v knize neustále přítomný, ale tak nějak na pozadí.
    Nejsem tu knížku schopná plnohodnotně recenzovat, je pro mě příliš emotivní a sugestivní, protože mně samotný takhle máma umírala před třemi lety, relativně zázrakem se uzdravila, ale teď se jí zas nemoc vrátila. Brečela jsem u tý knihy několikrát, a zdaleka ne jen na místech, který popisujou přímo umírající maminku. Je v ní hrozně moc dojemnejch momentů, ve kterejch je vidět, že autorka má hrozně dobře odposlouchaný drobný, ale vážně vnímaný starosti dětí.
    Myslím, že třeba pro lidi, kteří neradi čtou (dětský) knížky Petry Soukupový, bude ta knížka trochu ukecaná a nezajímavá, možná hrající na city, ale mně připadá dobrá, poctivě a v rámci možností citlivě napsaná. Na úrovni jazykovýho stylu se nezdá nijak zvlášť invenční (ačkoliv Stehlíkovou považuju za velmi, velmi dobrou a jazykově kreativní básnířku), ale paralelní motivy umírání hrdinčiny matky a dění v přírodě jsou vážně skvělý.
    Dle nakladatele je určená pro děti od devíti let, moje skoro sedmiletá z ní nějaké části poslouchala dost se zájmem. Ale jako celek se mi jí to číst zatím nechce, spíš kvůli sobě, protože si nemyslím, že bych to dobře zvládla.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    na Knihy Dobrovsky maji za 49 Kc Mestecko mamoko, Franklinova letajici knihovna a Odd a ledovi obri.
    ANDREJKA
    ANDREJKA --- ---
    Prosím vás, než to začnu hledat po jednom, nevíte někdo z hlavy, zda některé z knížek, které jsou zde uvedené jako knihy zdarma zpřístupněné ukrajinským dětem, byly přeložené do češtiny? Ti autoři mi nic neříkají, ale ukrajinská literatura pro děti v češtině sem tam vyjde, třeba víte víc. Moc díky za jakoukoli vazbu.
    Nejen uklidnit, ale i smysluplně zabavit: desítky dětských knížek k dispozici online a zdarma | Rostemesknihou.cz
    https://www.rostemesknihou.cz/nejen-uklidnit-ale-i-smysluplne-zabavit-desitky-detskych-knizek-k-dispozici-online-a-zdarma/
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    Zatím jsem tu dohledala jen jednu chválu komiksu Hubert & Hugo od Nikkarina, tak doplňuju své nadšení :)
    Směje se u toho prvňačka i předškolačka, ale myslím, že pro děti do deseti let je to úplně v klidu. Je to strašně pěkně postmoderně hravý a metakomiksový, přitom děj bejvá snadno usledovatelnej i pro mrňata.
    MAGGIE
    MAGGIE --- ---
    U nás doma je teď s naprostým nadšením (děti 10 a 11 let) přijata kniha Čarodějův učeň od Otfrieda Preusslera. Dosud jsme znali jen krásné filmové zpracování od Karla Zemana, ale kniha je o řád lepší. Jak to tak bývá, kniha oproti filmovému zpracování obsahuje samozřejmě mnohem více detailů a doplňujících vedlejších zápletek k hlavní dějové linii. Je mi jasné, že nadšení pramení i z lokace příběhu, které se nachází poblíž našeho bydliště - člověk si to o to víc spojuje s místy, které zná. Máme nyní z knihovny půjčenou verzi z roku 2003 (ta mi přijde i vizuálně mnohem hezčí než předchozí výtisky) a včera jsem neodolala a objednala ji z eshopu. Další kniha, která mi přijde jako "must have" v domácí knihovně. Zkrátka pokud chcete dobrodružnou knihu se špetkou tajemna, vřele doporučuji.

    Čarodějův učeň (Otfried Preussler) | ČBDB.cz
    https://www.cbdb.cz/kniha-6887-carodejuv-ucen-krabat
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    Jdu doporučit Kouzelné tkaničky https://www.luxor.cz/product/cd-kouzelne-tkanicky-zbo000462732?
    Děti to bavilo a velmi ocenily uzlovací příručku.
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    Dneska a zítra jsou ještě dostupné záznamy vysílání Mravenčí chůvy s knižními tipy pro děti cca 4-9 let. https://www.facebook.com/marie.podvalova/videos/737010210649268/
    MAGGIE
    MAGGIE --- ---
    REONA: díky za tip, to bude mít doma úspěch - dcera dostala k Vánocům mimo jiné Vánoční prasátko a za mne jedna z nej dobrodružných knih poslední doby, co jsme četli - chytlo mne to stejně jako Prašina, akorát u Vánočního prasátka nebyla "slabá, naivní" místa, jako jsou občas v Prašině
    REONA
    REONA --- ---
    My čteme před spaním Ikaboga. Jako... asi bych to úplně nedoporučila. Holky (6 a 8 let) to sice nijak netraumatizuje, ale v té knížce se už dvě třetiny délky intrikuje, vraždí, umírá hlady apod. Muži, ženy, děti, vše jedním šmahem. Zajímá nás, jak to dopadne, ale vědět, do čeho se pouštím, tak bych po tomto vánočním dárku nesáhla (a říkám si, že si dárce asi nedal s výběrem moc záležet).
    MAGGIE
    MAGGIE --- ---
    DZODZO: Ano, jsou chvíle, kdy je to fakt hodně napínavé (syn se třeba "děsil" panáků na střechách, když Jirka s Tondou a En jdou "neviditelně" po Prašině). Jsem zvědavá, zda i další díly jsou tak dobré jako ten první. Začínám zvažovat nákup do domácí knihovny, která už pomalu začíná praskat ve švech.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    MAGGIE: prasinu teraz citam tiez, (9) uz to zvlada ale (6) si pri niektorych tych napinavych scenach zakryva oci :D a to sa to snazim citat tak, aby to nevyznievalo az tak napinavo (napr. ked jirka uvazuje ci si nezlame nohy padom z vysky)
    MAGGIE
    MAGGIE --- ---
    Já čtu dětem (10 a 11) před spaním doteď a ohromně to mne i je baví. Momentálně jsme se dostali k Prašině, která je dřív nebrala vůbec a kterou považuju až na pár "naivních bodů" jako fakt pecka dobrodrůžo, jako plus beru i délku jednotlivých kapitol, které přesně vycházejí na naši dobu "jdeme číst".
    VOY
    VOY --- ---
    JANISKA: Možná problém tkví v tom že jim to čtu já. Starší by si to měl spíš číst už sám.
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    VOY: Mně připadá, že se u Walliamse podceňuje jeho schopnost popisovat smyslový prožitky, emoce a mentální pochody postav. Dělá to strašně dobře, přímočaře, srozumitelně. Pocit satisfakce z "úspěšnýho" čtení (tzn. čtení, z něhož má dítě intenzivní, třeba i fyzickej prožitek) tak může nastat i u čtenářů-začátečníků.
    To srovnání s Dahlem vychází navíc ze žánrový podobnosti (inklinace ke grotesce) spíš než z autorskejch kvalit. Ale co si budem, i Dahlem řada literárních kritiků dřív dost pohrdala.
    Za mě je Walliams fajn, ale určitě je prima podchytit ten zájem a zkusit pak časem dítě přesměrovat na trochu komplexnější knížky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam