• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LUCCHADětská kniha
    GORMIE
    GORMIE --- ---
    Super diskuse. :)
    My četli taky Malého Bobše (na prvním stupni, v 80. letech) a vybavuju si, že mi to připadalo docela zajímavé. Ovšem tehdy jsem nevnímal tu komunistickou propagandu, která v tom je fakt výrazná. Zlí bohatí, hodní chudí, atd.
    Pak si vybavuju, že jsme četli dokonce Jiráska, konkrétně "Na Chlumku".
    FIFI
    FIFI --- ---
    TILIO: tohle: jak je pri tomhle hromadnym cteni prisun informace tak pomalej měl při četbě Babičky v páté můj syn.

    Děti četly taaaaaak pomalu, že chtěl vědět, jak nějaká pasáž dopadla a vzal si knihu pak domů, aby si to dočetl. Myslím, že to byla ta pasáž, jak u mlynářů museli z nouze jíst veverky.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TAPINA: u nás zabralo "čtení z donucení" - aka každý den kapitola z knížky podle vlastní volby jako "vstupenka k nadstandardním výhodám" (čti: k času na elektronických zařízeních).
    Motivace byla pozitivní (nemusíš, ale chceš-li výhodu, nejdřív bude čtení), časem se vytvořil zvyk a ze zvyku obliba. Jako stoprocentní to není, furt jim to musím připomínat, ale nečtou s odporem. A sami si o knížky říkají, třeba u sérií o další díly, nebo o cesty do knihovny...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    JANISKA: proto jsem volila formulaci "nějakým způsobem vztahují k situaci/zájmům" - což zahrnuje jak "kryjí se s mými" tak "je to exkurs do něčeho úplně odlišného" .-)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Já mám nějak problém přesvědčit syna číst vůbec cokoli. Jakoukoli knihu čte z povinnosti a přijde mi, že ji čte jako nákupní seznam, vůbec ty příběhy neprožívá, ať jsou to dobrodružné, zábavné, cokoliv. Je nějaký způsob, jak přivést ke čtení takové dítě?
    HANELA
    HANELA --- ---
    TILIO: myslíš, že ty desetileté děti uvažují nad tím...jak přežít zimu? A rozumí Viktorce?
    Neříkám, kdy by to četly v 15!
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    TILIO: no presne, to vubec neni knizka pro deti, spis je to takova casova kapsle
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    JANISKA: myslím, že zas tak moc nečte, ale taky teprve teď jde do druhé třídy (já byla v tomto věku zavilej čtenář, to neteř rozhodně není). Jako knihovnice chci dodržet předsudky a dávat knížky:-) ale takové, co by jí mohly bavit, časem asi uvidím, které žánry preferuje, ale teď.... proto se ptám zobecněně, co skutečně současná děcka čtou a baví je
    (já bych jí taky nacpala Bullerbyn a Rychlé Šípy, ale třeba můj muž považuje Bullerbyn za vopruz už z dětství a celkově přemýšlím, zda to jsou klasiky, protože jsou nadčasově dobré a děcka fakt baví, nebo jim to cpem "táta to měl rád, já to měla ráda i ty to budeš mít taky rád")
    LADAVAZA
    LADAVAZA --- ---
    U nás ve škole mají každý rok nějakou literární postavu, která je provází celým školním rokem. První třída byl Birliban, druhá Čtyřlístek, teď mají Lichozrouty. Plus se v první předčítal od paní učitelky třeba Kosprd a telecí (to vím, protože tím zahajovali covidovy online hodiny.). Plus mají dle svého výběru přečíst knihu měsíčně, projde všechno kromě leporel. Ve třídě do toho mají kolem 100 knih různých témat a roku vydání, k volně výpůjčce. Dcera teda čtení má ráda teoreticky, ale prakticky je na okraji jejího zájmu. Teď, v třetí třídě, čte na září komiks Hilda.
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    PUKPUK: Asi tak ve druhé třídě jsem mockrát dokola četla tohodle páprdu, Agatona Saxe!
    Veledetektiv Agaton Sax - Nils-Olof Franzén | Databáze knih
    https://www.databazeknih.cz/knihy/veledetektiv-agaton-sax-68771
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    PUKPUK: Třeba Andy Lane má knížku Smrtící mrak, což je myslím z Holmesova raného mládí (je to právě ta edice Mladý Sherlock), ale kvalitu nezaručuju :)
    Existuje mj řada Příležitostní malí detektivové z BAker street, ta mi přišla fajn a vystupujou tam děti, ale Holmes už je tam v úctyhodném věku.
    TILIO
    TILIO --- ---
    Ad Babicka, ja ji teda asi tak tretinu precetla onehda jako 30+ let starej intelektual kterej pojal touhu si zas jednou neco precist cesky a Babicka kvuli vyexpirovanymu copyrightu je snadno dostupna na internetech. Tak jsem si rekla - cetli jsme to v paty tride ve skole, hromadne v hodinach cteni, nudny peklo a z ty knizky si nepamatuju ani prd, ale to muze bejt tim, jak je pri tomhle hromadnym cteni prisun informace tak pomalej, ze me to proste instantne neskutecne nudi a vopruzuje - takze pojdme tomu dat "druhou sanci v dospelosti".

    A teda koukala jsem jak zjara. Za prvy, ta knizka podle me stoji na odporny nostalgii typu "driv bylo vsechno lepsi a trava byla zelenejsi". Na desetilety decka, ktery zatim nemaj zadnej koncept toho, jak "zamlada bylo lip", tohle nemuze prece fungovat? Za druhy, je to cely uplne cukrkandlove idealizovany, cestna vyjimka snad mozna Viktorka, jinak vsecko skvely a ze lidi kazdej rok na podzim nejspis spekulovali, jestli teda prezijou zimu, nehlede na to, jak je panstvo nejspis vesele vykoristovalo, ani zminka [uznavam ze tady malinko zjednodusuju - snad si rozumime co chci rict]. No a za treti, osobne mi fakt hodne vadil ten babicky krestanskej fundamentalismus. Neprislo mi to ani roztomily, ani zajimavy, ani "tradicni", ani hodny nostalgie nebo obdivu; jeste tak mozna zajimavy z nejakyho socio-antropologickyho hlediska, ale to je tak vsecko. (Zajimavy je, ze krome Viktorky byly tyhle krestansky sentimenty o chlebu apod. to jediny, co jsem si z ty knizky matne pamatovala ze skoly.)

    Pardon za rant, doufam ze nejsem moc OT, ale musela jsem se nekde podelit o dojmy - zejmena teda prevazujici dojem ze predlozit toto nekomu, komu je pod 30 a jeste spis u vetsinovy populace (= lidi co nejsou intelektualove co tyhle veci vyhledavaj) pod 45 je holej nesmysl. Jsem rada, ze jsem to v dospelosti otevrela, to jo, ale spis proto, ze ted mam o neco lepsi predstavu, proc me to tehda v ty paty tride tak sralo. :)
    PUKPUK
    PUKPUK --- ---
    JANISKA: Ona se sama ptala jestli jsou příběhy z doby kdy byl Sherlock mladý. Tak jsem si vzpomněl jen na ten TV seriál. Baví ji to jak je Sherlock chytrý a dokáže to vykoumat. I díky němu nastoupila s větším elánem do první třídy teď v září. V některém z případu prohlásil, že na vyřešení stačila znalost chemie ze základní školy. Tak se nemohla dočkat co se tam užitečného naučí. :-D
    ALONSIA
    ALONSIA --- ---
    ANABEL_LEE: ještě bych přidala Pouští a pralesem. Vzpomínám si jak mi táta předčítal Ronju, ach... Věk kolem 7-8 let.
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    PUKPUK: Takhle: jestli dceru uspokojuje při čtení vyloženě ten proces logickýho vyvozování ze stop apod., tak bych zůstala u detektivek pro dospělý, v dětskejch detektivkách jde víc o dobrodrůžo, zločiny se často vyřeší nějakou iracionální kličkou/náhodou.
    Můžete ale zkusit třeba Hledá se hvězda.
    PUKPUK
    PUKPUK --- ---
    MOUNTBATTEN: Naše dcerka má 7a půl. Už jsem tu psal o Safíroví ledňáčci a Glutaman, dál se mi dobře četla a dcerku opakovaně bavila klasika Děti z Bulerbinu. A taky Ronja. Ostatní knihy od Lindgrenové už moc ne. Kupodivu zafungovaly i Staré řecké Báje od Petišky a i podrobnější a ne tak čtivě napsané Starověké báje od Mertlíka. Já jsem dlouhodobě obdivovatelem Aloise Mikulky, takže jsme přečetli vše co máme doma a v místní knihovně a pro starší je super Lupiči a policajti.

    Z těch nových knížek co občas zkusím vzít z knihovny je to dost tragedie. Dost často to nedočtem. Třeba Strašidelná chůva od Tuutikki Tolonen, ten děj se tam tak strašně vlekl že za kapitolu se víceméně nic nestalo.

    A chci se tu zeptat. Je nějaká dětštější verze Sherlocka Holmese. Dcerka si na tom teď o prázdninách ujela jako mluvené slovo a projeli jsme snad všechny dohledatelné případy Sherlocka holmese, tak jsem si říkal jestli nevyšel nějaký mladý Sherlock Holmes, který se dobře čte. Popřípadě podobný tip detektivky pro mládežníky.
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    MOUNTBATTEN: Nostalgie dělá nepochybně hodně, ale řada těch sto a víc let starých klasik je klasikami prostě proto, že obsahují věčná, nadčasová témata. Moje děti milujou Medvídka Pú, bavila je i superobávaná Alenka, zbožňujou "jazykově nepřístupný" pohádky, jako je Kubula a Kuba Kubikula. I z Malýho Bobše jde podle mě vybrat super poasáže, co budou dneska rezonovat. Velká část lidí, co rádi čtou, čtou pro pocity a myšlenky postav, a, světe div se, ty se zas tak moc napříč staletíma nelišej :)
    Co naposled holčičky, na které se ptáš, četly, a líbilo se jim to? Mají nějaké žánrové preference, oblíbené autory?


    TRISSIE: Je velká skupina dětí, která v knížkách hledá právě sebe a svoje zájmy, a pak taky opravdu velká skupina dětí, která v knížkách hledá cíleně něco úplně jiného, než samy prožívají, a chtějí číst o postavách, které jsou úplně jiné :) Chce to vždycky zjistit, co dané dítě preferuje, je fajn, že to máš u svých dětí takhle zmapované.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    MOUNTBATTEN: me foglarovky bavily diky skautovani, a taky uz byly vlastne zastarale v tech 90. letech, kdy jsem na nich frcela...
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Jé, to se ještě dělá, že se čte hromadně ve škole a každé dítě musí mít svůj vlastní výtisk? To si pamatuju z dětství, jak jsme horkotěžko sháněli nějakou knihu, která byla ve všech knihovnách v okolí rozpůjčovaná a doma zrovna nebyla (akorát že tenkrát ta knižní nabídka nebyla tak košatá, takže 4 z 5 požadovaných knih doma byly). My jsme až do páté třídy zatím nic takhle nesháněli.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MOUNTBATTEN: podle mě děti baví knížky, které se nějakým způsobem vztahují k nim, k jejich situaci, k jejich zájmům.
    takže moje děti (velká sourozenecká skupina, která s ohledem na prostředí - dům se zahradou, chalupu v lese - často funguje "samostatně" + všichni chodí do skauta) oblibují jak ony Děti z Bullerbynu, tak Rychlé Šípy :-) A tím myslím fakt oblibují, jsem bibliofil, máme dětskou knihovnu ve velmi širokém záběru a nové knížky dětem kupujeme pravidelně. A vždycky jsme je nechávali vybrat, co chtějí předčítat, stejně jako zjišťuju preference, jaké knížky chtějí dostat jako dárek.

    mmch krom HP teď právě mám na seznamu k zařízení druhý díl Rychlých šípů, protože mladej si ho četl v autobuse po cestě z tábora a od té doby knížka není k nalezení, a Prašina, kterou mu nabízím jako alternativu (je to modernější, o současných dětech a současných podmínkách) ho prostě nebere.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam